Otomotivcide Kur Kaygısı

Otomotivcide Kur Kaygısı

Kur artışından otomotiv şirketleri de kaygılı. Dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden Mercedes Benz Türk'ün Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes, bu nedenle ithalatta temkinli bir tavır takınacaklarını söyledi.

Kur artışından otomotiv şirketleri de kaygılı. Dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden Mercedes Benz Türk'ün Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes, bu nedenle ithalatta temkinli bir tavır takınacaklarını söyledi. Genes, “Kurda süratli oynamalar fiyatlama ve vergi adına sorun. Ama biz yine de olumluyuz.” dedi.

Mercedes Benz Türk’ün 2013 rakamları, 2014 planları basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıya şirketin direktörler kurulu başkanı Rainer Genes ile pazarlama ve satış direktörü Süer Sülün de katıldı. Genes, burada yaptığı konuşmada, şirketin 1967’den bu yana 807 milyon Euro yatırım yaptığını, 5 bin eleman istihdam ettiğini bildirdi. 2013’ü sektör adına iyi ve olumlu gören Genes, “Kamyon ve Van grubunda daralmalar oldu, ama biz yine de konumumuzu koruduk. Her alanda satışları artırdık.” ifadelerini kullandı. 2014’e de değinen Genes, şöyle devam etti:

“Bu sene için büyüme tahminleri indirildi. Durumda kur ve ÖTV artışı, inşaatta durulmanın, kredi sınırlamasının rolü var. Tabii FED’in tahvil alımları ile ilgili kararının da bir yandan kur bir yandan ürün fiyatlarında karşılığının olacağı ihtimallerden. Temennimiz siyasi iradenin şartlara uyum için bize müddet tanıması. Evet, 2014 kolay olmayacak; ama biz yine de ümitliyiz. Senenin ikinci 6 ayı olumlu olacaktır.”

Rainer Genes, kur artışı ile ilgili soruları ise şöyle cevapladı:

“Yerel üretici olarak bu kur artışı lehimize. Ama kurun süratle oynaması, Euro’nun 3 lira olması bizim için güç bir durum. İhracat madalyonun bir tarafı ama ithalat da yapıyoruz. Kamyonlar için ithal parçalar getiriyoruz. Kur çok olunca kamyonda ithal parçada temkinli tavır ortaya koymamız gerekiyor. Bizim için süratli oynama fiyatlama ve vergilendirme tarafında sorunlu. Ama biz yine de olumluyuz.”

57 MİLYON EURO YATIRIM, 52 BİN 200 ADET SATIŞ YAPTI

Mercedes Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün de şirket olarak 2013’ü iyi kapadıklarını belirtti. Geçer sene 57 milyon Euro yatırımla 52 bin 262 adet ürün satışı yaptığını beyan eden Sülün, bunların 20 bin 23'ünün otomobil, 17 bin 3'ünün kamyon, 10 bin 421'inin hafif ticari ve bin 174'ünün de otobüs olduğu bilgsini verdi.

Sülün, kamyon üretimlerinin yüzde 9 artışla 18 bin 394’ü bulduğunu, bunun 2 bin 445’inin ihraç edildiğini duyurdu. Otobüs üretimlerinin yüzde 20 artışla 4 bin 1’i gördüğünü; bunun 2 bin 604’ünü ihraç edildiğini aktardı ve “Ağır taşıtlarda önemli yerimiz var. Türkiye’de üretilen 25 bin kamyonun yüzde 72’sini biz karşılıyoruz. Yine üretilen 8 bini aşkın otobüsün 48’ini biz karşılıyoruz." diye konuştu. Metrobüs ile ilgili sorulara da "İETT değer verdiğimiz bir müşterimiz. 15-17 milyonluk İstanbul’da 42 kilometrelik bir hatta her gün 800 bin yolcu taşıyan metrobüs bu teknik altyapı ile yürüyeceğine ihtimal vermiyorum." şeklinde cevap verdi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.