Otizm Hastaları İçin 'Göz Takip Gözlüğü' Geliştirildi

Otizm Hastaları İçin 'Göz Takip Gözlüğü' Geliştirildi

ABD'nin Georgia Tech Üniversitesi araştırmacıları, otizm hastası çocuklarda göz kontağını sağlayabilecek yeni bir ‘göz takip gözlüğü’ geliştirdi.

ABD'nin Georgia Tech Üniversitesi araştırmacıları, otizm hastası çocuklarda göz kontağını sağlayabilecek yeni bir ‘göz takip gözlüğü’ geliştirdi.

Otizmi tanımlamadaki en önemli özelliklerden biri olan göz kontağı kuramama sorununu durumunu baz alarak geliştirilen ve bir çeşit x-ray cihazına benzeyen gözlük test aşamasında. Gözlüğün otizmi veya özellikleri otizme benzeyen diğer gelişimsel hastalıkları oldukça erken dönemde tanılamada yardımcı olacağı tahmin ediliyor.

Georgia Tech profesörlerinden Gregory Abowd, "Şuan Amerika'da otizmi tanımlamada ortalama yaş maalesef 4-5 tir. Otizm de aşama katetmek için bu yaşı çok daha erkene çekmeye ihtiyacımız var." dedi.

Erken bulguların erken tanımlamayı sağlayacağına inanan Abowd ve ekibi, son 1.5 yılı, 1-2.5 yaşlarında otizm rahatsızlığı olan çocukları aramakla geçirdi.

Araştırma ekibi, çocuklardaki göz kontağını takip edebilen özel gözlükle birlikte yüz analiz yazılımını kullanıyor.

"Bu özel gözlük, otomatik olarak benim nereye baktığımı söylüyor, aynı zamanda ne gördüğümü kaydedecek ve işaret edecek bir kamerası da var." şeklinde bilgi veren Prof. Abowd, araştırmada çocukların bileklerine ya da dizlerine takılabilen bir sensör kullandıklarını ifade etti. Sensör, çocukların vücut ısılarını, el hareketlerini ve derideki duyusal hassasiyet derecesini takip edibiliyor.

Araştırmacılar, tedavi yöntemlerininin başarılı olup olmadığını da ortaya koyan bütün kriterleri çocuklardaki gerginlikleri ve davranış bozukluklarını tanımlamak için kullanıyor. Geliştirilen teknolojinin yakında çocuk polikliniklerinde ve evlerde kullanılmaya başlayacağı umut ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.