Oruçlu sürücüler 2 saate bir mola vermeli

Oruçlu sürücüler 2 saate bir mola vermeli

Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Ramazan ayında aşırı sıcak hava nedeniyle sürücülerin kan şekerinin düşmesi sonucu, refleks ve denge güçlüğü çektiklerini, uzun yoldaki sürücülerin her 2 saatte 15 dakika mola vermeleri gerektiğini söyledi.

Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Ramazan ayında trafik kazalarında çarpışmaların yüzde 50, yaralanmaların yüzde 58 oranında arttığını hatırlattı. Emniyet Müdürü Aydın, yaz aylarına gelinmesi ile artan hava sıcaklığı, Avrupa'daki Türkler'in izinlerini geçirmek üzere yurda gelmeleri ve Ramazan ayının başlaması ile birlikte sürücülerde dikkat eksiklikleri, diğer sürücülere ve özellikle yoğun saatlerdeki Trafik sıkışıklıklarına karşı yeterince sabırlı olamama, bu nedenle temel trafik kurallarına uymama, uyamayanlara karşı sabırlı olamama gibi sebeplerle trafik çarpışmaları ile Trafik kaynaklı diğer olumsuzlukların arttığını söyledi. Aydın, Ramazan ayı ile birlikte trafikte bulunan sürücü ve yayalara şu önerilerde bulundu:

* Yaz dönemine denk gelmesi nedeniyle aşırı sıcak ortamlarda ve uzun süreli oruçlu kalınacağı göz önüne alındığında, uzun süre aç kalmanın tansiyonu olumsuz etkileyebileceği, kan şekerinin düşebileceği, denge problemleri yaşanabileceği ve mide problemlerinin artabileceği, özellikle sıcağa maruz kalmanın ilk saatlerinde hipertansiyon gelişip ve sıcak senkobu (bayılma) oluşabileceği bilinmelidir. Bu etkenler dikkate alınarak sürücü ve yayalarda dikkat dağılması, ani heyecanlanma ve öfke ve reflekslerde yavaşlama olabilir.

* Dış ortamdan daha sıcak olan açık alanlara park edilmiş araçlarda terlemeyle birlikte sürücü ve yolcularda sıvı kaybının daha çok meydana gelir.

* Yaya, bisiklet ve motosiklet kullanıcıları, denge sorunları yaşayabilir.

* İftara yakın saatlerde insanlar daha aceleci, sinirli, dikkatsiz ve karamsarlık gösterebilir.

* İftar sonrası trafiğe çıkacak olanların uyku ile ilgili şikâyetleri yaşamaktadır. Bu şartlar altında sürücü ve yayalar ,özellikle zaman ayarlamalarını trafiğin iftar saatlerinde yoğunlaşacağını da göz önünde bulundurarak yapmalıdır.

* Seyahatlerinizi son anlara bırakmayın. Seyahatleri esnasında trafik kurallarına harfiyen uyun. Toplu ulaşım araçlarını tercih edin.

* Şehirlerarası yolculuk yapanlar her 2 saatte bir, 15 dakika mola vermelidir.

* Sürücüler, 'Sürat körlüğü' konusunda duyarlı olmalı, bozuk satıh ve yol yapımı alanlarda daha dikkatli seyretmelidir. Kendi güvenliklerinin aslında karşıdakinin de güvenliğini içerdiğini unutmamaları gerekmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.