Ortadoğu karıştı çimento ihracatı düştü

Ortadoğu karıştı çimento ihracatı düştü

Adını daha çok yat sektöründeki çalışmalarıyla duyuran Antalya Serbest Bölge'den Ortadoğu ülkelerine yapılan çimento ve barit ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 azaldı

Antalya Serbest Bölgesi İşletmeciliği Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, çimento ve barit ihracatının, ihracatı yapılan ülkelerdeki iç çatışma nedeniyle azaldığını ifade etti.

Gürses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serbest bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Serbest bölgede 106 firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Gürses, 52'sinin yat, 11'inin medikal, 7'sinin elektrik elektronik, 8'inin makine metal alanlarında çalıştığın kaydetti. Gürses, ''Bunlar bizim lokomotif sektörlerimiz. Tekstille, tarımla, hizmet sektörüyle uğraşan firmalar da var'' dedi.

6 AYDA 75,3 MİLYON DOLARLIK TİCARET HACMİ

Yılın ilk 6 ayında 106 sektörün ticaret hacminin 75,3 milyon dolar olduğunu belirten Zeki Gürses, ''Geçen yılın aynı döneminde 71,6 milyon dolardı. Ticaret hacminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5'lik bir artış söz konusu'' dedi.

Yüzde 5'lik artışın daha yukarı da çıkabileceğini, ancak çimento ve barit ihracatının yoğun yapıldığı ülkelerdeki iç çatışmalar nedeniyle ihracatta azalma olduğunu ifade eden Zeki Gürses, ''Rakamın az olmasının en önemli nedeni ocak, şubat ayında limandan yaptığımız çimento ve barit ihracatının Afrika'nın yanı sıra, Mısır ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerindeki karışıklık. İç karışıklıklar bu ülkelere yapılan çimento ve barit ihracatın etkiledi. Çimento ve barit ihracat rakamı geçen yılın ilk 6 ayında 515 bin ton iken, bu yılın aynı döneminde 335 bin ton oldu. Çimento ve barit ihracatında yüzde 35'lik gerileme söz konusu. Ancak diğer sektörlerdeki artış bu açığı kapattı'' diye konuştu.

Antalya Serbest Bölge'nin istihdama da ciddi katkısı olduğunu ifade eden Gürses, ''Serbest bölgede 3 bin 14 kişi istihdam ediliyor. Bu rakam geçen yıl 2 bin 700'dü. İstihdamdaki gerilemenin nedeni 2 tekstil firmasının faaliyetlerine son vermesidir. Ancak, yat ve medikal sektöründeki büyümeyle istihdamda bir artış var'' dedi.

Hükümetin serbest bölgeler için yeni bir politika belirlediğini belirten Gürses, ihtisas serbest bölgelerinin kurulacağını söyledi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.