Orta Asya’da 2014 Sonrası Endişesi

Orta Asya’da 2014 Sonrası Endişesi

Afganistan’da bulunan ABD ve NATO destekli koalisyon gücünün bu ülkeyi terk edeceği 2014’e adım adım yaklaşılırken, bölgeyi 2014 sonrası süreç endişesi sardı.

Afganistan’da bulunan ABD ve NATO destekli koalisyon gücünün bu ülkeyi terk edeceği 2014’e adım adım yaklaşılırken, bölgeyi 2014 sonrası süreç endişesi sardı. Bölge ülkeleri, Taliban ve benzeri aşırı akımların yeniden tehdit eder konuma gelmesinden endişe ediyor.

Afganistan’daki koalisyon gücünün ayrılmasıyla olabilecek güvenlik boşluğundan en çok endişe eden ülkelerin başında ise Afganistan’a sınır Özbekistan ve Tacikistan geliyor. Tacikistan’a nispeten dış askeri destekten yoksun olan Özbekistan, Afganistan’daki batılı askeri gücünün ayrılmasıyla başta Taliban olmak üzere bölgedeki diğer aşırı uç akımların daha da tehdit eder bir duruma gelmesinden kuşku duyuyor. Bölgedeki diğer ülkeler Tacikistan ve Kırgızistan ise bu konuda daha çok bu ülkelerde görev yapan Rus askeri gücüne ve üye oldukları Kolektif Güvenlik Anlaşma Örgütü’ne (KGAÖ) güveniyor.

Önceki gün Birleşmiş Milletler (BM) 68. Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Afganistan’da bulunan koalisyon gücünün ayrılmasıyla bölgenin yeni tehditlerle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Deneyimli diplomat, 2014 sonrasında, bölgede, uyuşturucu, silah kaçakçılığı ve terörizm gibi istikrar ve güvenliği zedeleyici tehditlerde artış olabileceği uyarısında bulundu.

Bu arada Afganistan’la bin 206 kilometre uzunluğunda sınırı olan Tacikistan ise 2014 sonrası olabilecek güvenlik açığını Rusya desteğiyle kapatacak. Tacikistan’a bu konuda gerekli destek sözü, 23 Eylül’de Soçi’de yapılan Kolektif Güvenlik Anlaşma Örgütü (KGAÖ) toplantısından geldi.

KGAÖ Başkanı Nikolay Bordüja, zirve görüşmelerinin sonunda örgütün önünde duran başlıca görevin, Tacikistan askerlerine donanım desteği verilmesi olduğunu ifade etmişti.

Nikolay Bordüja, “Önerilerimiz, Tacikistan’ın sınırlarını en verimli şekilde koruyabilmeleri için askeri donanım sağlanması gerektiği anlamını taşıyor. Kendilerine, çeteci ve aşırı dinci oluşumların muhtemel saldırılarına karşı koyabilecek ve ülke sınırlarını gerçekten de çok iyi bir şekilde koruyabilecek gerekli tüm malzeme verilmeli. Örneğin Rusya ne verebilir? İlk sırada silah verebilir.” açıklamasında bulunmuştu.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.