Örnek ASKF’yiz

Örnek ASKF’yiz

Konya Amatör Spor Kulüpleri Başkanı Remzi Ay ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik sizin için. O sohbetin ilk bölümü bugün sizlerle. Ay’ın samimi cevaplarıyla Konya Amatörü’ndeki son durumu kendisinden öğreniyoruz…

RÖPORTAJ: NİHAT ERDOĞAN

Remzi Ay… Konya amatörüne yıllardır emek veren bir isim. Halen Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanlığına devam etmekte. Konya Amatörü’nün son durumunu kendisi ile konuştuk. İşte o sohbetin ayrıntıları.

“TESİSLEŞMEDE ALTIN ÇAĞDAYIZ”

Sohbetimiz tesisleşme hamleleri ile başlıyor. Spor Genel Müdürü hemşerimiz Mehmet Baykan bu noktadaki ciddi katkılarından bahsediyor Ay. Herkesin yıldız sporcu olmasının mümkün olmadığını belirten Remzi Ay, ancak yetkililer olarak bu imkanları sağlamak zorunda olduklarının da altını çiziyor, “Başkanımız Mehmet Baykan’ın, Spor Genel Müdürü olmasından sonra Konya tesisleşme adına altın çağını yaşıyor diyebiliriz. Bu noktada amatör spor kulüplerimizin hizmetine sunulmak üzere merkez de ilçe belediyelerimiz onlarca kapalı spor salonu yaparak kullanıma açtılar. Futbol sahası ve tesisi anlamında ise; merkezde daha önceki yıllarda zemini toprak saha olarak kullanılan ve tesisleri, soyunma odaları kulüplerin kullanmaları noktasında yetersiz ve donanımsız olduğu gerçeğiyle, merkezde toprak saha olan ve yetersiz tesis-saha konumunda ki; Saraçoğlu Spor Tesisleri, Şehit Muharrem Samur Stadı, Dumlupınar Spor Kompleksi ve Gençlik Merkezi sahalarının zemini suni çim yapılarak tesisleri yenilenmiştir. Ayrıca; Meram bölgesinde Şehit Süleyman Ballan Stadı ve Karatay bölgesinde de Şehit Nihat Gün Stadı suni çim, donanımlı soyunma odaları ve modern tesisleri ile hizmete açılmış olup şuan itibarıyla amatör maçlar oynanmaktadır. İlçelerimizde ise yıllar önce yapılmış toprak sahalar ve soyunma odaları ile zor şartlarda ayakta kalmaya çalışan tesisler yenilenerek gençlerimizin kullanımına ve kulüplerimizin hizmetine sunulmuştur. Bu noktada sahaları yenilenen ve yeni tesis yapılan ilçelerimiz şunlardır. Akşehir, Beyşehir, Akören, Yunak, Emirgazi, Karapınar, Derbent, Derebucak ve Taşkent. Ayrıca Seydişehir’de yıllardır fabrika sahası ve toprak sahada sıkıntılar çeken ilçemiz 2 adet sentetik saha yapılmış, kulüplerimizin antrenman ve maç kullanımına açılmıştır. Spor Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve ilçe belediyelerimizle mükemmel bir işbirliği ve koordinasyonla eski toprak sahaların sentetik olarak yenilenmesi, yeni sahaların yapılmasının yanı sıra okullarımıza da suni çim ve spor salonları yapılarak gençlerimize ne kadar önem verildiği görülmektedir. Bu tesislerle; çocuklarımıza, gençliğimize ve sporcularımızla doldurup, geleceğin yıldızlarını yetiştirmek ve çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan korumak amaçlanmakta… Ayrıca spor yapan herkesin yıldız sporcu olması mümkün olmayabilir, dolayısıyla spor yapan kardeşlerimizin ileride iyi bir spor yöneticisi, iyi bir idareci, iyi bir makama geldiklerinde bulundukları kurum ve kuruluşlarında sporu sevdirmelerinde ayrı bir kazanç olacaktır.”

“TESİS ÇALIŞMALARI SONA ERMEZ”

Ay tesisleşmenin sporun vazgeçilmesi olduğunu belirterek sözlerine devam ediyor. Konya için bu anlamda bir doruk nokta olamayacağının da altını çiziyor, “Bir sporun yapılabilmesi için ilk öncelik olmazsa olmazı tesistir. Fiziki imkan olmadan, spor salonu, ve tesisler olmadan spor yapabilmenin olanağı yoktur. Bu noktadan hareketle spor yapabilmelerine olanak sağlamak sivil toplu kuruluşu olarak bizim görevimiz olacaktır. Tesisleşme ile kulüplerin ve ferdi spor yapanların birinci önceliği alan ile bu açığı en azından Konya’da kapattığımızı düşünüyorum. Tesisleşmenin doruk noktası ve bitmesi diye bir şey söz konusu olmamakla beraber nüfusumuzun artışı özellikle genç nüfusun fazlalığı bu tesisleri yapma, yenileme ile sona ermeyecek, bu fiziki mekanların ortak kullanımı ve sürekliliğini de sağlayarak yeni tesislere her zaman ihtiyaç olacaktır ve yapılacaktır.”

“TAKIM AZALIYOR AMA SPORCU ARTMAKTA”

Amatörün kan kaybettiği iddialarını da yanıtlıyor Remzi Ay. Sanıldığının aksine kulüplerin sayısı azalsa da amatördeki sporcu sayılarının her geçen gün arttığını ifade ediyor, “Bence kan kaybettiğinin aksine amatör futbolcu sayısında büyük bir artış yaşanmaktadır. Amatörde takım sayısının azaldığı doğrudur ancak önceki yıllarda sadece genç takımlar ve A takımlar vardı. Şuanda mevcut sistemde; U-13, U-14, U-15, U-16, U-17, U-19 kategorileri bulunmaktadır. Profesyonel Süper Ligde ve Spor Toto 2.Ligde kulüplerimiz olan Torku Konyaspor ve Anadolu Selçukluspor kulüplerimizin alt yapılarında 1 kategoride en az 30 futbolcu, tüm kategorilerle birlikte 350-400 futbolcu bulunmaktadır. Ayrıca amatör takımlarımızda alt yapıya önem veren kulüplerimizde de 6 kategoride mücadele vermektedirler. Yaz spor okullarında bir çok çocuğumuzu kulüplerimize lisanslamaktadır. Lisanslı futbolcu sayısı Akademik Lig ve yaş grupları kurulmadan önce 2008-2009 sezonunda 3 bin 400 iken 2012-2013 sezonunda futbolcu sayısı 4 bin 250 olmuştur. Takım sayısında azalma var, futbolcu sayısında artış var. Buda Akademik Lig ve yaş gruplarının oluşmasından kaynaklanmaktadır. Bölgesel Amatör Lig’in ilk başladığı 4 sezon önce Spor Genel Müdürümüz ’ün, Türkiye Futbol Federasyonu’nda amatörlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi ve amatör kurul başkanı olduğu dönemde hayata geçirildi. Amatör futbola yeni bir ivme kazandıran bu lig ile yıllardır amatörde mücadele eden merkez ve ilçe takımlarımızın yeni bir hava solumalarına özellikle ilçelerde farklı illerden gelen takımlarla, taraftarlarla o ilçede ekonomik ve sosyalleşme adına büyük faydalar getirdiği bir gerçektir. Aynı zamanda amatör olarak bu işe gönül veren yöneticilerin, hakemlerin, antrenörlerin ve futbolcuların tecrübe kazanmalarını özetle getirdiği faydaların en başında sayabiliriz.”

“FUTBOLU KOKLAMALARINA İMKAN TANIYOR”

Akademi ligleri ile devam ediyoruz sohbetimize. Ay yaş gruplarından oluşan akademi liglerinin gençlerin futbolu koklamalarına imkan tanıdığını belirtiyor ve devam ediyor, “Elbette artı yönde katkısı olmaktadır. Alt yapıda oynayan futbolcuların kendi kulüplerinde oynadıkları maçlarda maç sayıları kısıtlı olmakla beraber merkez ve mümkün olduğunca da ilçelerde oynamakta olup ileride futbolcu olmaları yönünde kısıtlı imkanlarla mücadele ettiklerinden kategorilerde yaşları dolduğunda ilerleme yönünde yol alamamaktadırlar. Fakat profesyonel takımlarımızın katılabildiği alt yapıları ile oluşturulan akademi liglerde mücadele eden sporcunun ilerde futbolda yükselmesi amatör takımlara göre daha şanslı bir oluşum içindedir. Bu gruplarda işinin ehli alt yapı hocalarının denetiminde eğitim almaları, farklı illere giderek yol, konaklama farklı şehir ve farklı stadyumlarla tabiri caizse futbolu koklamaları ve yetişmeleri daha kolay olmaktadır.”

“TEMSİLİYET NOKTASINDA KULÜPLERİMİZDEN MEMNUNUZ”

Sonrasında Bölgesel Amatör Lig ile devam ediyoruz sohbetimize Ay ile… Başta Mehmet Baykan olmak üzere Konyalı spor adamlarının büyük katkılarda bulunduğu BAL’da Konya takımlarının son durumları nelerdi? Ay anlatıyor, “ Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden kulüplerimizden oldukça memnunuz. İlimizde ki Süper Amatör ve Bölgesel Amatör Lig’de bulunan takımlarımız her iki ligde de büyük bir rekabetin oluşmasını sağladı. Ayrıca BAL ligindeki ilçe takımlarımız seyirci açısından ve ilçeye getirdiği hava muhteşem oldu. Çünkü civar illerde ki takımların ilçeye gelmeleri ilgiyi artırdı. Süper Amatör ve BAL liginde bulunan takımlarımızın futbolcuları profesyonel takımlarımız tarafında izlenmekte ve sezon sonunda birçok amatör futbolcumuz profesyonel liglerde mücadele etmektedirler. Eksiklik noktasında Bal takımlarımızın en başta ki sorunu ekonomik… Futbol endüstrisinin özellikle profesyonel futbolda dönen bütçeler amatöre göre arasında uçurum noktasında ve Bölgesel Amatör Lig ise kalitesiyle profesyonel liglere ve 3.lig ayarında olduğundan kulüpler federasyonumuzun verdiği maddi desteğe rağmen, iyi kadro kurarak rekabete ayak uydurmaları ve zorunlu masrafları amatöre göre yüksek olduğundan zorlanmaktadırlar. Temsiliyet noktasında tüm kulüplerimizden oldukça memnunuz, ilimizi başarıyla temsil etmekte ve bu 4 sezonda centilmenlik açısından rutin kartlar ve ufak tefek eksiklikler haricinde kayda değer bir eksileri olmamaktadır. 4 sezondur bu ligde mücadele eden Sarayönü Belediyespor tüm sezonlarda şampiyonluğa oynamış fakat bunu henüz başaramamıştır. Ç.Çumra Belediyespor bu sezon yine şampiyonluk hedefi ile başlamış geçen hafta ligde 10’da 10 yapan namağlup lider Ceyhanspor’u mağlup etmiştir. Bu sezon bu lige yükselen Karapınar Belediyespor ise şuan puan durumu açısından başarısız gibi gözükse de ligden ve takımdan memnun olduklarını, tecrübesizlik yaşadıklarını belirterek mücadeleyi sonuna kadar devam edecekleri görülmektedir.”

“İLÇELERDE AİDİYET DUYGUSU HAKİM”

Hazır BAL demişken sohbetimizi ilçe takımlarının amatördeki etkinliği ile sürdürüyoruz. Ay, ilçelerdeki aidiyet duygusunun bunun üzerinde ciddi etkisi olduğunu söylüyor. Ay kulüplere küçük bir uyarı yapmayı unutmayarak sözlerini şöyle sürdürüyor, “Tabii ki ilçe takımlarımız bulunduğu ilçenin takımı olması, diğer ilçelerle rekabet olması, o ilçeyi temsil etmesi, futbolcuların ilçede ilgi çekmesi, o ilçede ki çocukların alt yapısında yer alması, ilçe belediye başkanlarımızın kulüplere verdikleri maddi-manevi destek ilçelerimizde ki ilgiyi artıran unsurların başında görülmektedir.İlçe takımlarımızda aidiyet duygusu hakim diyebiliriz. Merkez takımlarımızda ki sıkıntı ise ekonomi ve takıma sahiplik noktasında taraftar profilinin ilçeye göre olmaması gelmektedir. Ayrıca; kulüplerin sponsorluk yasasıyla birlikte çeşitli vergi avantajı sağlanmasına daha çok önem vermesi gerekmektedir.”

“SPOR GENÇLERİN 3.- 4. TERCİHİ OLDU”

ASKF’nin her türlü desteğine rağmen azalan spor kulüplerini soruyoruz Remzi Ay’a… Ay sporu sayısındaki artışın yeniden altını çizerek, kulüp sayılarındaki azalmanın da bir gerçek olarak önlerine çıktığından bahsediyor ve nedenlerini sıralıyor, “Destek konusunda Türkiye’de KONYA ASKF örnek gösterilmektedir. Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ilimizde ki tüm kulüplerimize maç ve antrenman malzemesi olarak (maç kramponu), (antrenman için eşofman, top, kes, penye, şort), kulüplere sağlık malzemeleri, bir futbol takımının tüm ihtiyaçlarını hemen hemen Büyükşehir Belediyemiz tarafından karşılamaktayız. Ayrıca deplasmana giden takımlarımıza yol yardımı yapılmaktadır. Kulüp sayısının azaldığı doğru ancak yukarıda belirttiğim gibi sporcu sayısında artış var. Önceki yıllarda büyüklerde 20-25, genç takımda da 25-30 kişi olurken, şuanda ki sistemde büyükler ve alt yapı (6 kategori) olmak üzere her birinde bu sayı olduğunu varsayarsak sporcu artışını rahatlıkla görebiliriz. Amatör kulüplerin sorunu ekonomik gibi gözükse de birçok faktör bu durumu etkilemektedir. Tesisler açısından birçok ile göre bir sorunumuz yok ve mükemmel bir tesisleşme ile bunu çözdüğümüzü düşünüyorum. Fakat her şey tesisle bitmiyor, bir sporun yapılabilmesi için genç sporcuların kazandırılması ehli antrenörlerle eğitimi için tesisin yanı sıra zamanda gerekli. Çocuklarımızın yoğun okul, dershane programlarının yanı sıra gençlerin özel hayatları ile bilgisayar, oyun, sinema, arkadaş çevresi vb. etkinlikleri ile spora zaman ayırmaları geçmiş dönemlerde birinci seçenekken şimdilerde 3.4. seçeneklere kalmış durumda. Bu sorun ile antrenörlerimiz oyuncu bulma, eğitme, kazandırma noktasında eksiklikleri olmaktadır. Amatör kulüp azalmasının bir diğer sebebi ise resmi kamu kurumların birçoğunun özelleşmesini (Medaş, Krom, Köy Hizmetleri, Et Balık vb.) örnek gösterebiliriz. Özelleşen bu kurumlar yoğun iş ve hizmet temposunda ki rekabet ortamında firma olarak bütçe ve zaman ayırma bağlamında spora devam etme tercihini kullanmamaktadırlar. Ayrıca amatör futbol takımlarımızın profesyonel takımlarımızda olmayan soyunma odaları ve tesisleri sunmaktayız. Türkiye’de bir ilk olarak 2012 yılında Şehit Muharrem Samur Stadı’nda gece amatör futbol maçları yapılmıştır. Yakın zamanda Dumlupınar ve Karatay’da ki suni çim sahalarımız içinde ışıklandırma çalışmaları başlamıştır.”

Sohbetimizin ilk bölümü bu şekildeydi, yarın ikinci bölüm sizlerle olacak…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.