Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 2014 Yılında Gene Bir Kuraklık Var

Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 2014 Yılında Gene Bir Kuraklık Var

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2014 yılında bir kuraklık olduğunu belirterek "Türkiye'de zaman zaman kuraklık oluyor; 7 yılda bir, genelde 7, 8 yılda bir orta büyüklükte kuraklık oluyor ama 19, 20 yılda bir de daha büyük kuraklık oluyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2014 yılında bir kuraklık olduğunu belirterek "Türkiye'de zaman zaman kuraklık oluyor; 7 yılda bir, genelde 7, 8 yılda bir orta büyüklükte kuraklık oluyor ama 19, 20 yılda bir de daha büyük kuraklık oluyor. Yapacağımız şey kuraklıklara karşı, sel baskınlarına karşı mücadele etmek, bu konuda bir takım fikirler varsa bunları birleştirmek." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nun 16 Ocak 2014 Perşembe günlü 48. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu yönetiyor. Sorulara cevap veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, iklim değişikliğiyle mücadele konusunun dünyanın en önemli küresel meseleleri arasında yer aldığına dikkat çekti. Eroğlu, "Tek başına bir ülkenin çözeceği bir mesele değil, bütün dünyanın bu meseleyi topyekûn ele alınması gerekir. Bizim, bu mücadele için, hem ülke içinde hem de milletlerarası her düzeyde gerekli gayreti gösterdiğimizi burada açık bir şeklide ifade etmek istiyorum." dedi.

Türkiye'nin hızlı bir büyüme süreci içerisinde olduğunu ve yıllık ortalama enerji ihtiyacındaki artışın ise hâlihazırda yüzde 7 ile yüzde 8 mertebesinde olduğunu anlatan Eroğlu, "Kalkınma sürecinde ülkemizin uzun vadeli enerji ihtiyacının artması da normaldir. Bu sebeple, ülkemizin, herhangi bir yıl baz alınmak suretiyle emisyon azaltım hedefi alması gerçekçi değildir. Biz de bu çerçevede, özgün yani ülkemize has şartlarımızı ortaya koyan bir bildirimde bulunduk." diye konuştu.

Kyoto Protokolü'ne taraf olunduğunu ancak bir yandan da enerji, sanayi, ulaştırma, ormancılık, afet yönetimi gibi başlıklarda da çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Eroğlu, ülke olarak kalkınmayı sekteye uğratmadan çevre ile uyumlu politikaları uygulama yolunda olduklarını ifade etti.

"Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde su, rüzgâr ve jeotermal potansiyelimiz daha da verimli bir şekilde kullanılacaktır." diyen Eroğlu'na Çanakkale Milletvekili Mustafa Serdar Soydan "Kesilen ne kadar Sayın Bakan?" diye soru yöneltti. "3 milyar fidan." karşılığını veren Eroğlu, şöyle devam etti: "Kesilenler zarurete mebni olarak kesiliyor. Yoksa, keyif için hiçbir şekilde ağaç kesilmez, artıyor. Hatta o zaman şunu söyleyeyim: Odun servetimiz yani bütün ormanlardaki ağaçların hacimlerini toplasak onu da artırdık. 2003 yılında bu 1,2 milyar metreküpken, geçen yıl sonunda bu değer 1,5 milyar metreküpe çıktı." şeklinde konuştu.

Barajların yapılmasının keyiften değil, teknik bir zaruretten kaynaklandığını dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti: "Biz mücadele ediyoruz ve bakın, pek çok ülkede su sıkıntısı var ama bizde kuraklığa rağmen hiçbir şehirde su sıkıntısı yok, sular akıyor, akmaya devam edecek, bunu söylüyoruz, bundan daha iyi bir su yönetimi olur mu? Sulamada sıkıntı olmayacak. Kaldı ki bir de size şu müjdeyi vereyim: Yağışlarda geliyor Allah'a şükür, merak etmeyin. Son on bir yılda inşa ettiğimiz 1.763 tesisin 268'i baraj. Ayrıca, bir de kuraklıkla mücadele etmek için, hem taşkınlar, erozyon kontrolü için şu anda biz 'Bin Günde Bin Gölet ve Sulama Projesi'ni başlattık. 2007 yılında Türkiye'de son 80 yılın en büyük kuraklığını yaşadık. Ankara'da belki bir hafta sıkıntı oldu ama ondan sonra vaziyete hâkim olduk, bütün Türkiye'de su verdik. Şimdi, gene bir kuraklık var 2014 yılında. Yani Türkiye'de zaman zaman kuraklık oluyor; yedi yılda bir, genelde yedi, sekiz yılda bir orta büyüklükte kuraklık oluyor ama 19, 20 yılda bir de daha büyük kuraklık oluyor. Yapacağımız şey kuraklıklara karşı, sel baskınlarına karşı mücadele etmek, bu konuda birtakım fikirler varsa bunları birleştirmek." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.