'Orman Genel Müdürlüğü’nde ‘rotasyon’ Diye Yapılan Tayinler Kıyıma Dönüştü'

'Orman Genel Müdürlüğü’nde ‘rotasyon’ Diye Yapılan Tayinler Kıyıma Dönüştü'

Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından kamu kurumlarındaki atama rüzgarı orman teşkilatına da sıçradı. Sendika, dernek ve odaların temsilcileri tarafından kurulan Ormancılık Meslek ve Emek Örgütleri Platformu...

Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından kamu kurumlarındaki atama rüzgarı orman teşkilatına da sıçradı. Sendika, dernek ve odaların temsilcileri tarafından kurulan Ormancılık Meslek ve Emek Örgütleri Platformu adına açıklama yapan Türk Tarım Orman-Sen Bursa Şube Başkanı Adil Aykut, Orman Genel Müdürlüğü’nde ‘rotasyon’ adı altında yapılan tayinlerin adeta kıyıma dönüştüğünü dile getirdi. Orman Genel Müdürlüğü’nün geçmiş yönetimlerinin ormanların yangınlardan olumsuz etkilenmemesi için orman yangın mevsiminde tüm izinler dahi yazılı emirlerle durdurulduğunu hatırlatan Aykut, "Günümüzün yöneticileri yangınlar açısından en kritik günlere girdiğimiz bu dönemde meslektaşlarımızın yangın tecrübesi olup olmadığına bakılmaksızın atamalar yapılıyor." dedi.

Öğle saatlerinde Bursa Orman Müdürlüğü önünde toplanan Orman Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Ormancılar Derneği, Türk Tarım Orman-Sen, Tarım Orman-İş Sendikası, Tarım Orkam-Sen üyesi memurlar, son zamanlarda yapılan atamalara tepki gösterdi. Ormancılık Meslek ve Emek Örgütleri Platformu adına açıklamalarda bulunan Türk Tarım Orman-Sen Bursa Şube Başkanı Adil Aykut, kurumun hukuksuz uygulamaların merkezi kanun ve kural tanımayan idarecilerin idare ettiği ve çalışanlarına zulmeden bir kurum haline geldiğini öne sürdü. Aykut, Resmi gazete’de yayımlanan ve iptal istemiyle Danıştay’da açılan davanın halen sürdüğü ‘Orman Genel Müdürlüğü Personelinin Atama ve Yer Değiştirme Esaslarına İlişkin Yönetmelik’ hükümlerine dayanarak zorunlu rotasyon uygulaması adı altında hukuka aykırı atamalarda adeta kıyım yapıldığını dile getirdi. Aykut şöyle devam etti: "Binlerce çalışan ve aileleri sürgün edilerek mağdur edilmektedir. Atamaları yapan yöneticiler durumu izah edememekte yapılan işlem için sadece ‘Bakanın talimatı’ diyebilmektedir. Orman Genel Müdürlüğü gerçekleştirdiği atamalarda ehliyet, liyakat mesleki deneyim ve hakkaniyet ilkelerini açıkça ihlal etmektedir. Hukuka aykırılığı açıkça belli olan yönetmeliğin ortaya koyduğu hükümlere dahi uyulmamaktadır. Hukuksuzluk örneği olan yönetmelik hükümlerine göre, atama başvuruları ocak ve Ağustos aylarında yapılması gerekirken buna uyulmamış, başvuruların önce 23 Mayıs ardından 30 Mayıs ve son olarak da 6 Haziran 2014 tarihine kadar yapılması istenilmiş, böylece yönetmeliğin süre kısıtı ihlal edilmiştir. Rotasyon belli gruplara uygulanmış, kanunen kapsam dışı kalması gereken Orman mühendisleri Odası ve sendika yöneticileri ile temsilcileri de kapsama dahil edilmiştir."

Platformu kuran sivil toplum kuruluşlarına üye memurların yaptıkları atama tercihlerinin dikkate alınmadığına işaret eden Adil Aykut, bu memurların tercih etmedikleri yerlere adeta sürgün edildiğini, tercih ettikleri yerlere ise daha düşük puanlı yandaşların atandığını iddia etti. Aykut şunları söyledi: "Bazı çalışanlar rotasyon kapsamında olmadıkları halde, demokratik haklarını kullanırken onurlu duruş göstererek yandaş sendikaya üye olmadıkları için rotasyon uygulaması adı altında keyfi atamalara tabi tutulmuşlardır. Orman idaresince; bu şekilde haksızlığa uğrayan meslektaşlarımızın itirazlarına karşın ‘Gidin hakkınızı mahkemelerde arayın’ biçiminde fütursuzca cevaplar verilmekte, meslektaşlarımız ve ailelerine zulüm yapılmaktadır."

YANGIN RİSKİ ARTMIŞTIR

Orman Genel Müdürlüğü’nün geçmiş yönetimlerinin ormanların yangınlardan olumsuz etkilenmemesi için orman yangın mevsiminde tüm izinler dahi yazılı emirlerle durdurulduğunu hatırlatan Aykut şunları kaydetti: "Günümüzün yöneticileri yangınlar açısından en kritik günlere girdiğimiz bu dönemde meslektaşlarımızın yangın tecrübesi olup olmadığına bakılmaksızın atamalar yapılıyor. Ormanların geleceğini tehlikeye sokuyorlar. Adeta yangının üzerine körükle gitmektedirler. Böylece orman idaresinin yöneticileri kıyım derecesine varan bu atamaları ile orman yangınları açısından çok büyük risk üstlenmekte ve yangınların çıkış nedenlerini kamuoyuna açıklayamayacak biçimde vebal altında kalmaktadırlar."

Açıklamanın ardından slogan atan memurlar, olaysız şekilde dağılarak mesailerine döndü.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.