Organize Sanayide "Küçülme" düşüncesi!

Organize Sanayide "Küçülme" düşüncesi!

Dolar ve Euro'daki yükseliş, sanayicileri de olumsuz etkiledi. Sanayideki elektriğe yüzde 14 zam yapılması ile birlikte sanayicinin beli iyice büküldü.

Konya'daki çoğu sanayicinin "küçülmeye gitme" niyeti olduğu öğrenildi. Sanayiciler, ağır girdi maliyetlerinin altında ezildiklerini fakat tüm söylemlerine rağmen taleplerine yönelik olumlu bir adımın atılmadığını aktardı. Sanayiciler, girdi maliyetlerinin ve döviz kurundaki yükselmelere rağmen neredeyse 3 yıldır aynı işçilik fiyatı ile çalıştıklarını da kaydetti. Ayrıca sanayiciler, fiyatlarda küçük bir artış bile yapamadıklarını, yaptıkları artış karşısında piyasaların iyice kitleneceğini söyledi.

Organize Sanayi Bölgesi'nde ise küçülmeye gitme niyetinin çokça dile getirildiği kaydedildi. Sanayiciler, sabrının tükendiğini belirterek, kendilerine çok yüklenildiğini ifade ediyor. Sanayicilerin büyük kısmı ise devletin ve özel işletmelere ait olan bankalara borçlu. Döviz kurundaki yükselişi afaki bulan sanayiciler, doların bundan sonraki süreçte 4,80'nin altına inmeyeceğini de öngördüklerini üzülerek belirtti. Bir sanayici, yakın zamanda dövizle bir makine aldığını özellikle Euro'daki yükselişten dolayı son 11 günde 128 bin TL civarında borcunun arttığını vurguladı. Sanayiciler, piyasadaki gidişattan dolayı karamsarlık yaşıyor.

Ayrıca OHAL kalktıktan sonra çoğu firmanın kayyuma çekilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı da biliniyor. Sanayideki işletmelerde elektriğe yüzde 14 zam yapılması, Katma Değer Vergisi (KDV)'nin yüzde 18 olmasının, piyasayı daha da zora sokacağı söyleniyor. Sanayiciler, "Döviz yükselsin. KDV yüzde 18'den yüzde 8'e düşsün. Hiç birimiz bu artıştan etkilenmeyiz" dedi.

EMRE ÖZGÜL 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum