Organ bağışında büyük değişim yaşanıyor

Organ bağışında büyük değişim yaşanıyor

Konya Numune Hastanesinde, 2007 yılında beyin ölümü gerçekleşen 11 kişiden 3'ünün, 2008 yılında da 12 kişiden 6'sının organları bağışlandı.

Numune Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Melih Azap yaptığı açıklamada, Konya'da insanların organ bağışı konusunda her geçen gün daha da bilinçlendiğini, buna bağlı olarak organ bağış sayısının arttığını söyledi. 
Organ bağışının ilk defa yapıldığı 2007 yılında beyin ölümü gerçekleşen 11 kişiden 3'ünün organlarının bağışlandığını ifade eden Azap, ''2008 yılında bu rakam 2 katına çıktı. Beyin ölümü gerçekleşen 12 kişiden 6'sının organları bağışlandı. Bu yıl da henüz şubat ayında olmamıza karşın beyin ölümü gerçekleşen 6 kişiden 3'ünün organları bağışlandı ve başarılı şekilde ihtiyacı olan hastalara nakledildi'' dedi. 
CENAZE SAHİPLERİ İLK ETAPTA ORGAN BAĞIŞINA KARŞI ÇIKIYOR
Beyin ölümü gerçekleşen birçok hasta yakınının ilk etapta ''Nasıl bir şey yapacaksınız?'', ''Cenazemizi kesip, parçalayacak mısınız?'', ''Gözlerini mi oyacaksınız?'', ''Evladımı parçalanmış görmek istemiyorum'' diyerek organ bağışına karşı çıktığını anlatan Azap, nakil konusunda aydınlatıcı bilgiler verdikten sonra cenaze sahiplerinin yumuşamaya başladığını anlattı. 
Azap, bu gibi durumlarda hasta yakınlarına organ naklinin ne olduğunu, ölen yakınlarının vücudunun kesinlikle parçalanmayacağını, sadece bir dikiş izi kalacağını ifade ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: 
''Biz cenaze sahiplerine, birçok kişinin de böbrek yetmezliği, kalp rahatsızlığı gibi nedenlerden dolayı acı çektiğini anlatıyoruz. Ölen yakınlarının organlarını bağışlamaları halinde hayattan ümidini kesenlere umut olabileceklerini anlatıyoruz. Dini açıdan da Diyanetin (sevap olduğu yönündeki) açıklamalarını hatırlatıyoruz. Bir süre sonra da katı tutumları yumuşuyor ve çoğu zaman beyin ölümü gerçekleşen yakınlarının organlarını bağışlıyorlar.'' 
ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA BİLİNÇ DÜZEYİ ARTIYOR
Geçmişe oranla halkın organ nakli konusunda bilinç düzeyinin arttığını, bunu gözlemleyebildiklerini dile getiren Azap, ''2006 yılında organ nakline karşı çıkarak doktorları darbetmek isteyen cenaze sahipleri, bugün artık biz söze başlamadan ölen yakınlarının organlarını bağışladığını ifade ediyor. Bu bizim için memnuniyet verici bir durum. Gelecekte bu bilincin daha da artacağını umuyoruz'' diye konuştu. 
Azap, organ bağışı konusunda insanların bilinçlenmesinde medyanın, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve devlet büyüklerinin açıklamalarının önemli rolünün olduğunu vurgulayarak, Diyanet'in bu konudaki fetvalarının ve din adamlarının açıklamalarının da Konya'daki organ bağışlarının artmasında büyük etken olduğunu dile getirdi. 
Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının vücuda hiçbir zarar verilmeden alındığını, sadece vücutta küçük dikiş izleri kaldığını, korneayı da göz yerinden çıkarılmadan ve deformasyona uğramadan küçük bir operasyonla aldıklarını ifade eden Azap, beyin ölümü gerçekleşen hasta yakınlarının tereddüt etmeden organ bağışı yapabileceğini belirtti. 
İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci ise Konya'da 2007 yılından bugüne kadar kadavradan alınan donör sayısının 2'si Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi, 12'si de Konya Numune Hastanesi'nden olmak üzere toplam 14 olduğunu söyledi. 
2008 verilerine göre organ nakli yapmayıp sadece kadavra donör çıkaran hastaneler arasında Türkiye genelinde Konya Numune Hastanesinin 4. sırada olduğunu ifade eden Küçükkendirci, 2008'de Türkiye genelinden 242 kadavra donör çıkarıldığını, bunun 6'sının Konya'dan olduğunu kaydetti. 
Küçükkendirci, amaçlarının organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini arttırmak olduğunu sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.