Önceliğiniz akrabanız olsun!

Önceliğiniz akrabanız olsun!

Bayramların özellikle Türk toplumu için ayrı bir önemi ve değeri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fikret Karapınar, “Bayramda sahil kenarına gitmek yerine akrabalarımızı ve komşularımızı ziyaret edelim." dedi

Bayramların özellikle Türk toplumu için ayrı bir önemi ve değeri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fikret Karapınar, “Bayramda sahil kenarına gitmek yerine akrabalarımızı ve komşularımızı ziyaret edelim. Bayram gezisine çıkmaktan, evde misafir beklemekten daha güzel ne olabilir?” dedi. Ramazan Bayramına 1 hafta kaldı. Yetkili ağızlardan “bayram tatili 9 gün olacak” açıklanmasının ardından, vatandaş da programını yaptı. Kimi vatandaş 9 günlük bayram tatili süreci içinde akrabalarını ziyaret etmeyi tercih ederken, kimileri de bayramı tatil beldelerinde geçirmeyi düşünüyor. Akraba ziyareti ve hâl ve hatır sormak için fırsat bilinen, bayram günleri ne yazıkki özellikle son bir kaç yıldır, sahil kenarında “kafa dinleme” günleri olarak yaşanıyor. Çoğu aile için artık bayram günlerinde öncelik akraba ziyaretleri değil, tam tersine tatil oluyor. Toplumsal bağın iyice koptuğu, birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyaç duyulduğu bu günlerde İlahiyatçılar, bayramın eski bayramlar gibi yaşanmasını temenni ediyor.  “Bayramın tatil değil, bir hatırlama” olduğunu söyleyen İlahiyatçılar “Geleneklerinizden uzaklaşmayın. Bayramda paylaşın, akrabalarınızı ziyaret edin” çağrısında bulunuyor.

fikret-karapinar.jpg

DEĞERLERİMİZİN İÇİ BOŞALTILMAMALIDIR

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, dini bayramlarda önceliğin anne, baba ve akraba ziyareti olması gerektiği vurgusunu yaptı. Bayramların ve bu kültürel değerlerin içinin boşaltılmasının doğru bir yaklaşım olmayacağını ifade eden Karapınar, “Bayramlarda büyükler ziyaret edilir. Komşular ziyaret edilir. Evlerde yapılan bayram hazırlıkları ile birlikte misafirler ağırlanır. Toplumsal anlamda bir kaynaşma olur. Bunlardan başka ne gibi ve nasıl bir güzellik olabilir? Bayram günlerinde bu anlamda tatile gitmeyi doğru bulmuyoruz. Birlik ve beraberliğe çok fazla ihtiyacımız var. Ramazan Bayramı, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi açısından önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

BAYRAMI UNUTMAMALI VE UNUTTURMAMALIYIZ

Yine bayramlarda varsa dargınların barıştırıldığına da dikkat çeken Karapınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bayram, berekettir. Toplumsal huzurun sağlanması, küskünler arasında esen soğuk rüzgârların dindirilmesine bir vesiledir. Ayrıca bayramlarda küçükler, büyüklerini, büyükler de küçüklerini bilirler. Bayram, bizler için bir değerdir. Bayram, fakirlerin ve yoksulların hatırlanması demektir. Gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlamak, en iyi şekilde uğurlamak demektir. Bunların hepsi bizim kültürümüzde yer alan değerler. Yine söylüyorum tatil beldelerine gitmekten ziyade, gelin bu bayramda annelerimizi, babalarımızı, akrabalarımızı ve komşularımızı ziyaret edelim. Sahil kenarına gitmektense oturalım evimizde gelecek misafirleri dört gözle bekleyelim. Değerlerimize ve örfümüze sahip çıkalım. İllaki tatil yapılacaksa bu tatili, yaz aylarının başka zamanına erteleyelim. Bayramların Müslümanlar bilhassa Türk toplumu için ayrı bir hassasiyeti var. Bu değeri kaybetmemek gerekir. Bayram sevincini, huzurunu, değerini unutmamalıyız ve unutturmamalıyız.”

EMRE ÖZGÜL

 

Foto altı:

Fikret Karapınar

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.