'Öğretmenlere yük olmayın'

'Öğretmenlere yük olmayın'

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun sorunları çözmek yerine yeni tartışmaları ortaya çıkardığını aktaran Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, “Öğretmenlere yük olmayın. Öğretmenlerin toplumda ve sosyal hayattaki itibarını yükseltin” dedi

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, çok eleştirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Karaduman, “Son zamanlarda yıpratılan ve itibarı yerle bir edilen öğretmenlik mesleği, ne yazık ki gün geçtikçe örselenmektedir” dedi. Aldıkları maaşın açlık sınırı yakınında olduğunu, öğretmenlerin geçinemediğini aktaran Karaduman, “Kira, faturalar ve diğer masrafları düşünmekten mesleklerine odaklanamıyorlar” şeklinde konuştu.

ÖMK SORUNLARI ÇÖZMEDİ YENİ TARTIŞMALARA SEBEP OLDU

“Yaşadıkları mağduriyetleri birçok platformda dile getiren öğretmenler seslerini duyurmaya çalışıyor” diyen Karaduman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen öğretmenlik meslek kanunu sorunları çözmemiş birçok yeni sorun ve tartışmaya sebep olmuştur. Çünkü meslek kanunu alelacele, öğretmenlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve konu ile ilgili paydaşların görüşleri alınmadan hazırlanmıştı. Nitekim; uzman öğretmen, başöğretmen, aday öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen gibi sınıflandırmalar giderilmediği gibi aynı meslek grubuna mensup çalışanlar arasındaki bu ayrımlardan dolayı çalışma barışı zedelenmiştir. Şayet öğretmenlik mesleği ile ilgili bir meslek kanunu yapılacaksa; tartışma aşamalarından, oluşma aşamasına kadar, konunun birinci dereceden muhatabı olan öğretmenlerin (özel okul öğretmenleri ve ataması yapılmayan öğretmenler de dahil), sendikaların ve öğretmenlik mesleği ile ilgili diğer paydaşların katılımı ve katkısıyla hazırlanmalıdır.”

YENİDEN DÜZENLENMEK ÜZERE GERİ ÇEKİLMELİ

Gerçek bir meslek kanununun öğretmenlerin mesleki ve özlük sorunlarını çözmesi, çalışma koşullarını iyileştirmesi gerektiğini kaydeden Karaduman, “Her türden farklı çalışma statüsü (ücretli, sözleşmeli, usta öğretici vb. gibi) kaldırmalı; kadrolu güvenceli çalışmayı esas almalıdır. Kanun, mesleğe yeni başlayan öğretmenleri her açıdan desteklemeli ve kendilerini yetiştirmelerini teşvik edici olmalıdır. Öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeli. Her türlü ayrımcılığı kaldırmalı eşit işe eşit ücret ilkesine dayanmalıdır. Öğretmenlerin mesleki ve kültürel gelişimin önünü açmalı. Çocuğun üstün yararı ile öğretmenin yararını birleştirmeli ve bunu güvenceye almalıdır. Rekabeti ortadan kaldırmalı, dayanışma ve iş birliğini esas almalıdır. Öğretmenlerin toplumda ve sosyal hayattaki itibarını yükseltmelidir” ifadelerini kullandı.

EĞİTİMCİLERİN HAKLARINI SAVUNDU

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, önerilerini şöyle anlattı: Öğretmeni güçlendirici politikaların uygulanmasını güvenceye almalıdır. Öğretmene karşı şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler içermelidir. Öğretmenlerin yetiştirilmesi, mesleğe alınması ve eğitim politikalarının belirlenmesinde öğretmenlerin katılımını ve söz hakkını güvenceye almalıdır. Öğretmenin sınıf içindeki özerkliğini güvenceye almalı, mesleğini yaparken oluşabilecek olumsuzluklara karşı koruyucu önlemler içermelidir. Öğretmenlerin meslek hastalıklarını tanımlamalı, koruyucu önlemlerin alınmasının yasal güvencelerini tarif etmelidir. Tayin, atama ve yer değiştirmelerde kayırmacılığı ve torpili önlemeli, bunun denetiminin eğitim emekçileri ve sendikalar tarafından yapılmasını sağlamalıdır. Öğretmenlerin sendikal örgütlenme ve hak arama özgürlüğünü güvenceye almalıdır. Daha birçok madde sıralayabiliriz fakat şu an öncelikle öğretmenlerin mevcut meslek kanununun geri çekilmesine dair talepleri dinlenmeli ve Öğretmenlik Meslek Kanunu yeniden düzenlenmek üzere geri çekilmelidir. Öğretmenlerin ekonomik durumunun iyileştirilmesi için maaşlarının yoksulluk sınırının üzerinde olmasını sağlayacak artış yapılması, mesleki itibar, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücretli, sözleşmeli çalışma gibi statülerinin kaldırılıp, kadrolu güvenceli çalışmanın esas alınması vb. talepler öncelikle karşılanmalıdır. İktidar bu taleplere kulak tıkamamalı ve mutlaka gerekli adımları atmalıdır.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.