"Oda özel firmaya satış yaptıramaz"

"Oda özel firmaya satış yaptıramaz"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur, Selçuklu Ziraat Odası’nda yaşanan görevden alma konusu ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ziraat Odaları Birliği Odaları Birliği Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur açıklamasında, “Nurettin Akcan’ın görevden alınmasının sebebi, kendisinin söylediği gibi vergi ve SGK prim borcu cezası değildir. Alınma sebebi, Oda nüfuzunu, Oda personelini bir tüccarın malını sattırması için kullanmasıdır. Akcan, Selçuklu Ziraat Odası’nda yapılan teftiş ve inceleme sonucu, görevli müfettişin düzenlediği rapor ile tespit olunan, ‘görevi kötüye kullanma, görevin ifasında kanuna ve mevzuata uymama’ fiilinin yasal sonucu olarak ve müfettişin talebi doğrultusunda görevden alınmıştır” dedi.

“Nurettin Akcan’ın, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni ve şahsımı suçlayan ifadelerle yaptığı açıklamalar, bir cevap verme zaruretini doğurmuştur” diyen Hepokur, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin yıpranmaması, zarar görmemesi için cevap vermememizi birileri yanlış anlamaya; Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne yönelik saldırılarını sürdürmeye devam ediyorlar. Anayasanın 135. maddesi, 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Kanunu, bu kanun kapsamında çıkarılan tüzük ve yönetmelikler Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin mevzuatını belirler. Bütün karar ve uygulamalar kaynağını kanundan ve mevzuattan alırlar. Ziraat Odaları da 6964 sayılı Kanuna göre kurulur. Faaliyetleri, yasal şartların oluşması halinde organlarının görevden alınması veya Oda’nın kapatılarak tüzel kişiliğinin sona erdirilmesi de bu Kanunun amir hükümlerinin açıkça verdiği görev ve yetkiler kapsamında gerçekleştirilir. Kim kanun ve mevzuata aykırı hareket ederse, kanun ve mevzuatın öngördüğü yaptırımların uygulanması yine Kanunun amir hükmüdür. Görevden alınmayı gerektiren yasal durumların tespiti halinde gereğinin yapılmaması da Kanunun ve hukuk devleti ilkesinin asla kabul edemeyeceği bir durumdur. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin tüm iş ve işlemleri idari işlem niteliğindedir, kararlarına karşı yargı yolu da açıktır. Bütün bunlara rağmen, Selçuklu Ziraat Odası eski başkanı Nurettin Akcan, görevden alınmasını çarpıtmaya, kendine karşı haksızlık yapılmış gibi göstermeye çalışmaktadır.

Akcan’ın görevden alınmasının sebebi, Oda’nın hukuken dahil olmadığı, özel bir firmanın gübre ve tohum satışlarını Oda adına uygun olmayan evrak düzenleyip makbuz kesmesi, Oda’yı ürün reklamı yapmak için kullanması, Oda internet sitesinde ürünün duyurusunu yapması, üyelere Oda’dan ürünle ilgili cep telefonu mesajları attırması, en önemlisi de Oda personelini kanunsuz bir şekilde bu iş için çalıştırması, görevlendirdiği Oda personelini kullanarak üye çiftçilerden ürün karşılığı para tahsilatı yapması, paraların da Oda hesabına girmemesidir. Bilindiği gibi Ziraat Odaları’nın personeli hukuki anlamda devlet memuru gibidir. Özel bir firmanın ürün dağıtımında çalıştırılamaz. Görevi dışında çalışmaya zorlanamaz. Bu suçtur. Bütün bunlar, olayda bir çıkar şüphesi olduğunu düşündürmektedir. Elbette ki buna nihai olarak yargı karar verecektir. Nurettin Akcan, bütün bu yaptıklarını açıklamak yerine, müfettiş raporunda gayet önemsiz bir yer tutan vergi ve SGK prim borcu cezalarını öne çıkarmakta ve olayı saptırmaktadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.