Obama kabinesine iki yeni isim

Obama kabinesine iki yeni isim

Başkan Barack Obama, ikinci dönem kabinesi için yeni isimler belirlemeye devam ediyor.

Başkan Barack Obama, ikinci dönem kabinesi için yeni isimler belirlemeye devam ediyor. Başkan’ın bugün resmi olarak Savunma Bakanlığı görevine Cumhuriyetçi eski Senatör Chuck Hagel’i aday göstermesi bekleniyor.

Ancak bazı Cumhuriyetçiler 66 yaşındaki eski senatörün adaylığına sıcak bakmıyor, bu nedenle atamanın Senato’da onaylanmasının zorlu bir süreç olması bekleniyor. Hagel, özellikle İran ve İsrail konusundaki görüşleri nedeniyle Cumhuriyetçiler’in eleştirisine uğruyor.

Hagel, İran’a tek taraflı yaptırım uygulanmasına karşı çıkmış, bazı Kongre üyeleri Senatörün, bazı açıklamaları nedeniyle İsrail’e verdiği destekten kuşku duymuştu. 
Senatör Lindsay Graham, dün CNN televizyonuna verdiği demeçte, Hagel’in tartışmalı bir isim olduğunu ve bakanlığa aday gösterilmesini “cüretkar” bulduğunu söyledi.  

Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell ise Hagel için Senato’da yapılacak oturumlarda adil davranılacağını belirtti.  Vietnam Savaşı muhariplerinden olan Chuck Hagel, Irak savaşına karşı çıkmıştı. 2009 yılında Senato’dan ayrılan Hagel, Financial Times’a verdiği demeçte, Savunma Bakanlığı’nın “aşırı şişirilmiş” hale geldiğini söylemişti.

Hagel, Senato tarafından onaylanırsa, Başkan Barack Obama döneminde Savunma Bakanlığı yapan üçüncü isim olacak. Obama’nın kabinesinde şimdiki Bakan Leon Panetta’dan önce Cumhuriyetçi Robert Gates Savunma Bakanlığı yapmıştı.       

CIA Başkanlığı’na Brennan  

Başkan Barack Obama’nın bugün Terörle Mücadele Danışmanı John Brennan’ı Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’ın başkanlığına aday göstermesi bekleniyor. Obama, 2009 yılında göreve geldiğinde, Brennan’ı, CIA başkanlığı için düşünmüş, ancak Brennan, tartışmalı sorgulama teknikleriyle bağlantısı nedeniyle bunun tartışma ve pürüz çıkarabileceği gerekçesiyle kendi isteğiyle adaylıktan çekilmişti.

John Brennan
​​

Uzun yıllar boyunca CIA ile yakın bağları olan Brennan, Suudi Arabistan’da, istihbarat örgütünün istasyon şefliğini de yapmıştı.     

CIA Başkanı David Petraeus Kasım ayında, bir soruşturma sırasında ortaya çıkan evlilik dışı ilişkisi sonrasında istifa etmişti.

Başkan Barack Obama’nın, Brennan ile Hagel’in adaylığını bugün Türkiye saatiyle 20:00’de yapacağı basın toplantısında açıklaması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı Kerry’nin

Başkan Barack Obama, Dışişleri Bakanlığı’na da Hillary Clinton’dan sonra Susan Rice’ı atamak istemiş, ancak Senato üyeleri buna şiddetle itiraz edince Rice, adaylığını geri çekmişti. Senatörler, Libya’daki Amerikan konsolosluğuna düzenlenen ve Büyükelçi Chris Stevens ile Bingazi’deki konsoloslukta bulunan üç Amerikalı’nın ölümüyle ilgili saldırı konusundaki açıklamaları yüzünden Rice’ı eleştiriyordu. Rice, olay sonrasında Amerikan televizyonlarına yaptığı açıklamada bunun bir terör saldırısı olduğuna dair herhangi bir bilgi vermemiş, bu nedenle de bilerek ve kasıtlı olarak kamuoyunu yanıltmakla suçlanmıştı.

Obama’nın ikinci döneminde Senatör John Kerry’nin Dışişleri Bakanı olarak görev yapması bekleniyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.