Obama Hagel'i resmen aday gösterdi

Obama Hagel'i resmen aday gösterdi

Obama, Savunma Bakanlığı'na Chuck Hagel'i, CIA Başkanlığı'na John Brennan'ı resmen aday gösterdi.

ABD Başkanı Barack Obama, savunma bakanlığına eski Cumhuriyetçi senatör Chuck Hagel'i, CIA başkanlığına da Beyaz Saray Terörle Mücadele ve İç Güvenlik Danışmanı John Brennan'ı resmen aday gösterdi.

Obama, Beyaz Saray'daki basın toplantısına, Hagel ve Brenan'ın yanı sıra Savunma Bakanı Leon Panetta ve CIA başkanlığı görevini vekaleten yürüten Michael Morell ile birlikte çıktı.

"HAGEL'E ORDUNUN İHTİYACI VAR"

Obama, Panetta yerine savunma bakanlığına Hagel'i resmen aday göstererek, "Hagel ordumuzun ihtiyaç duyduğu bir lider" dedi.

Obama, Hagel'in gönüllü olarak asker yapan ve Vietnam'da savaşan ilk savunma bakanı olacağını kaydetti.

Obama, CIA başkanlığına resmen aday gösterdiği Brennan'ı da ülkenin en yetenekli ve saygı duyulan istihbarat liderlerinden biri olduğunu dile getirdi.

SİYASİ DURUŞU İLE TANINIYOR

Chuck Hagel, siyasi kariyeri boyunca prensiplerinden taviz vermeyen ve bu uğurda, mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti'nin politikalarına karşı bile gerektiğinde sesini çıkarabilen kişiliğiyle tanınıyor.

YAHUDİ LOBİSİ İLE KAVGALI

Ilımlı Cumhuriyetçi kanattan olan Hagel, ABD'nin müdahaleci politikalarına eleştirileri, özellikle İran, İsrail ve Yahudi lobisi ile Pentagon bütçesi konularındaki bazı açıklamaları nedeniyle ABD'deki kimi çevrelerin tepkisini almış bir isim.

SIKI ATATÜRK HAYRANI

Adaylığının Senato'da onaylanması halinde ABD Savunma Bakanlığı makamına oturan ilk Vietnam Savaşı gazisi olacak Hagel, Türk-Amerikan ilişkilerinin de güçlü bir savunucusu ve sıkı bir Atatürk hayranı.

YAHUDİ LOBİSİ MUHALEFET EDİYOR

Ancak Hagel, savunma bakanı olarak görevine resmen başlayabilmesi için önce Senato'dan onay alması gerekiyor ve bu süreç zorlu geçeceğe benziyor. Çünkü başta Yahudi lobisi olmak üzere Kongre üyeleri üzerinde etkisi bulunan bazı çevrelerin Hagel'a karşı ciddi muhalefeti var.

HAKİM GÖRÜŞÜN DIŞINDA BİR İSİM

Cumhuriyetçiler başta olmak üzere birtakım muhafazakar çevreler, 1996-2008 arasında Nebraska eyaletinden iki dönem Cumhuriyetçi Parti senatörü olarak görev yapmış Hagel'i özellikle İran ve İsrail konusundaki sözleri yüzünden dış politikada ABD'deki "hakim görüş"ün dışına çıkmakla eleştiriyor.

"İSRAİL'E EN MUHALİF SAVUNMA BAKANI"

Obama her ne kadar Hagel'i aday göstererek yeni kabinesinde "iki partililik" görünümü yaratmak istese de, Cumhuriyetçi Parti içerisindeki bazı çevreler, Hagel'i partiden bağlarını çoktan koparmış biri olarak görüyor. Senato'daki etkili isimlerden Cumhuriyetçi senatör Lindsay Graham, dün bir televizyon kanalında demecinde, Hagel'in adaylığının onaylanması halinde "ABD tarihinde İsrail'e karşı en muhalif savunma bakanı olacağını" öne sürdü. Amerika Siyonist Örgütü Başkanı Morton Klein de, Hagel için, "Senato'da görev yapmış, İsrail'e en düşmanca eleştirilerde bulunan kişilerden biri" ifadesini kullandı.

LOBİ TEPKİLİ

Nitekim ABD'deki Yahudi lobisi ve İsrail yanlısı bazı Kongre üyeleri, Hagel'in savunma bakanlığı için ismi öne çıkar çıkmaz bu konuda ciddi çekinceler ortaya koymaya başladı ve Hagel'in favori aday olarak belirmesiyle de itirazların dozu daha da arttı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.