Nsu Davasında İstihbaratçının Sorgulanmasına Devlet Kurumları Karşı Çıkmış

Nsu Davasında İstihbaratçının Sorgulanmasına Devlet Kurumları Karşı Çıkmış

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde (OLG) görülen Neonazi cinayetleri davasına dört haftalık yaz tatili arası verildi. Son duruşmada Halit Yozgat cinayeti ile gündemden düşmeyen eski istihbarat memuru Andreas T.'nin polis tarafından ifadesinin...

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde (OLG) görülen Neonazi cinayetleri davasına dört haftalık yaz tatili arası verildi. Son duruşmada Halit Yozgat cinayeti ile gündemden düşmeyen eski istihbarat memuru Andreas T.'nin polis tarafından ifadesinin alınmasına Hessen İçişleri Bakanlığı'nın karşı çıktığı bildirildi. Davayı değerlendiren avukatlar ise süreçten memnun olduklarını ifade etti.

2000 yılından itibaren Almanya'da sekizi Türk olmak üzere toplam 10 kişinin öldürülmesi ve en az iki bombalı saldırı ve 15 banka soygunu suçundan sorumlu tutulan NSU terör grubuna karşı açılan davaya yaz tatili sebebiyle ara verildi. Bugünkü oturumda ise aşırı sağcı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) üyelerince öldürüldüğü iddia edilen Halit Yozgat'a yönelik saldırı günü Yozgat'a ait internet kafede bulunan Hessen İç İstihbaratı çalışanı Andreas T. gündeme geldi. Birkaç defa duruşmalara ifade vermeye gelen T.'nin, Yozgat'ın öldürüldüğü esnada internet kafede olduğu ve cinayeti gördüğü, fakat gördüklerini gizlediği ileri sürülüyor.

Duruşmada ifade veren kriminal komiser Wetzel, cinayet sonrası T.'nin anlattıklarına tam inanmadıkları için onu sorgulamak istediklerini, fakat Hessen İçişleri Bakanlığının buna izin vermediğini söyledi. T.'nin sadece istihbarat dairesi tarafından dinlendiğini anlatan Wetzel, ancak T. tarafından verilen cevapların çok kısa ve tatmin edici olmadığı için sorgulamak istediklerini istihbarat birimine ilettiklerini dile getirdi.

Ayrıca T. ve diğer görgü tanıklarının anlattıklarından yola çıkarak saldırıyı sahnelediklerini anlatan komiser, T.'nin anlattıklarında çelişki gördüklerini ve bundan dolayı bir psikologun onunla özel bir sorgulama gerçekleştirdiğini bildirdi. T., hakkındaki iddiaları reddetmesine rağmen, davaya katılan müdahil avukatlarca sürekli gündeme getiriliyor. Sebebi ise T.'nin olay günü internet kafede bulunmasına rağmen bunu istihbarat birimlerinden ve eşinden saklamış olması.

AVUKATLAR: WOHLLEBEN KARARI MAHKEMENIN DÖNÜM NOKTASI OLDU

Davada gelinen durum hakkında Cihan Haber Ajansı'na değerlendirmede bulunan avukat Mustafa Kaplan ve Seda Başay, sanık Ralf Wohlleben hakkında mahkemenin tutuklu yargılanmasına devam kararı vermesini önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Ceza hukuku uzmanı Kaplan, şahitlerin dinlenmesinin uzun sürdüğü için davanın da uzadığı hatırlatmasında bulundu ve savcılık tarafından 'cesurca' hazırlanan iddianamenin adım adım ispatlandığını söyledi.

"Ralf Wohlleben'in tutuksuz yargılanması talebi üzerine mahkeme etraflı bir açıklama yaparak bunun mümkün olmadığını açıkladı. Bu bir dönüm noktasıdır." şeklinde konuşan Kaplan, bu kararın mahkemenin başta başsanık Beate Zschaepe olmak üzere sanıklar hakkında ne düşündüğünü gösterdiğini ifade etti. Mahkemenin büyük titizlikle davayı incelediğini ve başhakim Manfred Götzl'ün davaya hakim olduğunu sözlerine ekleyen müdahil avukat, dava kapsamında dinlenmesi gereken daha çok kişi olduğunu ve bundan dolayı davanın 2015 yılı ortasına kadar sürebileceğini belirtti.

Davanın gidişatından memnun olduklarını söyleyen Seda Başay da Wohlleben hakkında verilen karara dikkat çekti. Kararın, cinayetlerin işlendiği Ceska marka silahı temin etmekle suçlanan Wohlleben hakkındaki iddiaların doğru olduğunu gösterdiğini savunan Başay, tatil döneminde duruşma hakkında çalışmalara devam edeceklerini ve tatil döneminden sonra bombalı saldırıların mağdurlarının ve banka soygunu mağdurlarının dinlenmesini beklediklerini belirtti.

4 Eylül Perşembe günü devam edecek davada Zschaepe ve Wohlleben'in yanı sıra üç sanık daha NSU terör örgütüne yardım yaptıkları iddiasıyla yargılanıyor CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.