Nsu Davasına Akredite 240 Gazeteci, Giriş Kartlarını Almaya Bile Gelmedi

Nsu Davasına Akredite 240 Gazeteci, Giriş Kartlarını Almaya Bile Gelmedi

Münih’te devam eden NSU terör örgütü davasına akredite olan 240 gazetecinin mahkemeye hiç gelmediği bildirildi.

Münih’te devam eden NSU terör örgütü davasına akredite olan 240 gazetecinin mahkemeye hiç gelmediği bildirildi. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi‘nin verdiği bilgiye göre 240 gazeteci davaya akredite edildi, ancak akredite kimliklerini hiç almadı. Buna göre bu gazeteciler mahkemeye hiç gelmedi ve duruşmalara katılmadı.

Mahkeme ikinci akreditasyon uygulamasında Türk medyasına da belli bir kontenjan ayırdıktan sonra çekilişle 50 gazeteciyi akredite etmiş, ancak geri kalan 750 gazeteciye de davayı seyirci bölümünde yer olması kaydıyla buradan izleme imkanı veren bir kart çıkartmıştı.

Bu yılın mart ve nisan aylarında Almanya, mahkemenin tartışmalı akreditasyon kararını konuşmuştu. Gelen başvuruların sırasına göre 50 gazeteciyi akredite eden mahkeme hiçbir Türk gazeteciye yer vermemişti. Ancak NSU terör örgütünün öldürdüğü 10 kişiden 8'i Türk‘tü. Sabah gazetesinin Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurması ve yüksek mahkemenin de bu başvuruyu haklı bulması üzerine mahkeme akreditasyon uygulamasını yenilemek zorunda kalmıştı.

Bu tartışmalarla beraber Almanya ve dünyada gazetecilerin de davaya ilgisinde adeta bir patlama yaşanmıştı. Davayı izlemek için başvuruda bulunan gazeteci sayısı 150'den 900'e çıkmıştı. Mahkeme ikinci akreditasyon uygulamasında Türk medyasına da belli bir kontenjan ayırdıktan sonra çekilişle 50 gazeteciyi akredite etmiş, ancak geri kalan 750 gazeteciye de davayı seyirci bölümünde yer olması kaydıyla buradan izleme imkanı veren bir kart çıkartmıştı.

Sözü edilen kimliğini almaya gelmeyen ve dolayısıyla başvurusundan sonra hiç mahkemeye uğramayan gazetecilerden bu gruptan oluşuyor. Söz konusu gazetecilerin çoğunun Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve İrlanda gibi ülkelerden başvuruda bulundukları belirtiliyor. Bunların davanın ilk günlerinde katılmak istedikleri, ancak yer bulamayacakları endişesi ile mahkemeye hiç gelmedikleri tahmin ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.