Nsa, Yılda 250 Milyon İnternet Kullanıcısını Kayıt Altına Almış

Nsa, Yılda 250 Milyon İnternet Kullanıcısını Kayıt Altına Almış

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) yazışmalara, konuşmalara hatta e-posta adresinde saklanan tüm mektup ve kişisel bilgilere, adreslere ulaşabiliyor.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) yazışmalara, konuşmalara hatta e-posta adresinde saklanan tüm mektup ve kişisel bilgilere, adreslere ulaşabiliyor. NSA’in günlük depoladığı e-posta ve adres bilgisi, yıllık toplam 250 milyon kişinin bilgisine tekabül ediyor.

NSA eski çalışanı Edward Snowden’ın ifşa ettiği kuruma ait gizli belgelerde yeni bilgiler ortaya çıktı. Buna göre NSA, elektronik posta hizmeti sağlayan tüm internet sağlayıcılarından kullanıcıların yazışmalarını alıp depolayabiliyor. Washington Post gazetesi, NSA’in iddia ettiği gibi kişsiel bilgileri toplama, depolama programını, yalnızca yabancı ülke vatandaşları ile muhtemel terörist şüphelilerine karşı değil, kendi yurttaşlarına karşı da gerçekleştirdiğini yazdı.

NSA, 'toplama' programı doğrultusunda, küresel veri bağlantısı üzerinden hareket ederken, yakaladığı her e-posta adres defterini ve anlık mesajlaşma hizmetini "arkadaş listeleri" diye kayıt altına alıyor. Bir kullanıcı oturum açtığında kayıt listesine girdiği takdirde, çevrimiçi hizmetleri bu kişinin iletmek istediği mesajın yanı sıra listesindeki şahısların depolanan bilgilerine dahi ulaşabiliyor.

NSA’in e-posta toplama ve depolama programında daha çok bireysel kullanıcıları hedef aldığı görülüyor. Veri analizi, harita ilişkileri, yabancı istihbarat hedeflerinin bireysel kullanıcılarla kıyaslandığında programda çok küçük bir alanı işgal ettiği görülüyor.

Snowden’ın sızdırdığı belgelere göre NSA'in, Özel Kaynak Operasyonu ile geçen yıl günlük olarak e-posta ve sosyal iletişim hizmeti sunan Yahoo’dan 444 bin 743, Hotmail’den 105 bin 068, Facebook’tan 82 bin 857, Gmail’den 33 bin 657 ve diğerlerinden 22 bin 881 yazışma ve adres bilgisi toplayıp depoladığı öğrenildi.

NSA ve ABD Milli İstihbarat Direktörü, skandalın patlak vermesinden sonra yaptığı açıklamada yürütülen programın, muhtemel terör olayı ile bağlantısı olduğu şüphesi olan yabancılar ya da çok az sayıda Amerikalı’yı kapsadığını ileri sürmüştü. Başkan Barack Obama da yetkililer gibi NSA’in ABD vatandaşlarını hedef almadığını defaatle dile getirmişti. Ancak yeni belgeler, yetkililerin açıklamalarını boşa çıkarıyor. Belgelere göre NSA, on milyonlarca Amerikalı’ya ait bilgileri de toplayıp depoladı. Milli İstihbarat Direktörlüğü Sözcüsü Shawn Turner, NSA’in sıradan Amerikalıların bilgileri ile ilgilenmediğini iddia etti. Sözcü ofisi, NSA’in teröristler, insan tacirleri ve uyuşturucu kaçakları gibi diğer ülke istihbarat çalışmalarına odaklandığını savundu.

Sözcü Turner, Adalet Bakanlığı’nın NSA’ye verdiği yetkiyi, ABD vatandaşı ya da daimi ikameti bulunanların bilgilerinin "kullanılması ve yayılmasını en aza indirmek" ile sınırladığına dikkat çekti.

NSA'in, internet kullanıcıları dışında kesin sayısı bilinmemekle birlikte on milyonlarca Amerikalı’nın telefonunu dinlediği, kayıt edip depoladığı da biliniyor. Geçtiğimiz Haziran ayında ortaya çıkan belgelerde yurt içinde ve dışında NSA'in, milyonlarca insanın telefonlarını gizli mahkeme kararı ile dinleyip depoladığı ortaya çıkmıştı. NSA Direktörü General Keith B. Alexander, kurumun yaptığı ‘toplama’ işlemini (kişilerin bilgilerinin toplanmasını kast ediyor) savunarak, terörizmle mücadele için bunun bir araç olduğunu, aksi takdirde görevlerini yerine getirmenin samanlıkta iğne aramaktan farksız olacağını savundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.