Norveçli Bakan Helgesen: Türkiye, Işid’le Uluslararası Savaşta Söz Sahibi Olmalı

Norveçli Bakan Helgesen: Türkiye, Işid’le Uluslararası Savaşta Söz Sahibi Olmalı
Norveç Avrupa Ekonomik Alanı ve Avrupa Birliği İşleri Bakanı Vidar Helgesen, Türkiye’nin çok kritik bir yerde olması nedeniyle, IŞİD’le uluslararası savaşta söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Norveç'te temaslarını sürdüren Avrupa...

Norveç Avrupa Ekonomik Alanı ve Avrupa Birliği İşleri Bakanı Vidar Helgesen, Türkiye’nin çok kritik bir yerde olması nedeniyle, IŞİD’le uluslararası savaşta söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

Norveç'te temaslarını sürdüren Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Norveç Avrupa Ekonomik Alanı ve Avrupa Birliği İşleri Bakanı Vidar Helgesen ile Norveç Devlet Konuk Evi'nde bir araya geldi.

Çalışma yemeği ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir araya gelen her iki bakan, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Helgesen, iki ülkenin Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkilerini görüştüklerini söyledi. Norveç ve Türkiye’nin geografik konularını, AB’ye yönelik politikalarını masaya yatırdıklarını açıkladı. Helgesen, Bakan Bozkır ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye’deki AB organizeleşme sürecini de görüştüklerini kaydetti. Norveçli bakan, iki ülkenin de karşılabileceği konulardan olan, şu anda da devam eden AB-ABD görüşmelerini de değerlendirdiklerini bildirdi.

Türkiye ve Norveç’in, Avrupa Birliği’nin hem içinde hem de dışında olduğunu açıklayan Helgesen, "AB’nin dışındayız ancak bu müzakerelerden etkilenebiliriz." dedi.Türkiye’nin bulunduğu bölge itibariyle oldukça önemli bir konumda olduğuna vurguda bulundu. Türkiye’nin, hem Avrupa’da hem de Ortadoğu’da olması itibariyle tecrübeli olduğunu bildirdi. Bakan Helgesen, Türkiye’nin çok kritik bir yerde olması nedeniyle, IŞİD’le uluslararası savaşta söz sahibi olması gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise Norveç’in, AB müzakerelerinde oldukça tecrübeli bir ülke olduğunu belirtti. "Kendi bölgelerimizde ve dünyanın diğer taraflarında gerçekleşen olaylarda izleyeceğimiz stratejik prensipler üzerinde çoğunlukla anlaştık." diyen Bozkır ayrıca, Gümrük Birliği ve Türkiye’nin AB konularını da görüştüklerini aktardı. Görüşmelerin oldukça faydalı ve başarılı olduğunu dile getirdi.

Bakan Bozkır, Norveç AB’ye katılmama kararı almış olsa da, görüşmelerin yine de oldukça önemli olduğunu düşündüğünü aktardı. Bozkır, şöyle devam etti: "Çünkü şu anda biz de AB ile müzakere içerisindeyiz. Norveç’le Türkiye’nin içerisinde bulunmayan AB-ABD müzakerelerini görüştük ve bu konunun bize oluşturabileceği zorlukları tartıştık. Ben sayın bakanı ile daha önce İstanbul’da da görmüştüm. Görüşmelere devam edeceğiz. Artık bu sadece diplomatik bir ilişki değil, aynı zamanda bir arkadaşlık haline geldi.’’

Ayrıca, Norveç’in Avrupa Birliği’ne üyeliğine ilişkin Cihan Haber Ajansı’nın sorularını cevaplayan Norveç Avrupa Ekonomik Alanı ve Avrupa Birliği İşleri Bakanı Vidar Helgesen, Norveçlilerin AB üyeliğine karşı tutumunun oldukça sabit olduğunu ifade etti. Son dönemlerde gerçekleştirilen anketlere göre halkın (sadece) yaklaşık yüzde 20’sinin, Norveç’in AB üyesi olması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi. Helgesen, Norveç’in AB üyeliğine sıcak bakmama nedenini ise şu şekilde açıkladı: "Bence bunun sebebini AB’nin geçirdiği ve halen de devam eden ekonomik kriz olarak düşünebiliriz. Bu yüzden AB üyeliğine ilişkin bir gündem oluşması söz konusu değil. AB üyeliği hükümetin de gündeminde değil. Gündemimizde olan AB’nin Norveç’i etkileyen kısımlarına nasıl dahil olabileceğimiz ve bunları nasıl etkileyeceğimiz. Norveç’e direk olarak en büyük etkisi olan uluslararası oluşum AB’dir. Üye olmamamıza rağmen bu kadar etkilenmemiz aslında bir paradoks. Bu yüzden, üye olmasak da sesimizi bir şekilde duyurmak istiyoruz."

Norveç’in, EEA anlaşmasında olmasını ülke adına büyük avantajlarının oluştuğunu açıklayan Bakan Helgesen, bu anlaşma sayesinde Norveç’in şu anda Avrupa pazarına dahil olduğunu söyledi. "Son 20 yılda 10 binden fazla AB direktiflerine ve anlaşmalarına imza attık. Bu sayede Avrupa’daki pazardan kopmuyoruz ve bir parçası oluyoruz." şeklinde konuşan Helgesen, bu durumun Norveç’li şirketler için de oldukça önemli olduğunun altı çizdi. Norveç’in, Avrupalı rakiplerinle aynı şartlar altında bulunduğunu, bununla birlikte, birçok anlaşmalarında mevcudiyetine değindi. Bu anlaşmalara örnek olarak ta Schengen anlaşmasını gösterdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.