Nogay geleneğinin yaşandığı köy

Nogay geleneğinin yaşandığı köy

Uzun yıllar önce Köstengil olarak bilinen ancak isme daha sonra Boğazören olarak değiştirilen Nogay Köyü geleneklerini ayakta tutan örnek köylerden birisi.

Boğazören Köyü Muhtarı Şenol Demirok, Nogay köyü olan yerleşim yerinde yıllardır geleneklerini ayakta tutmak iç in mücadele ettiklerini söyledi. Demirok, köylerinin tanıtımı ve sorunları hakkında yaptığı açıklamada, “Köyümüzün tarihçesi yaklaşık 200 yıl öncesine dayanır. İlk yerleşenler sulak ve bataklık alanlarda kamışlık içerisinde Kızılderililer gibi çadırlarda içerisinde yaşamış. Bizim kökenimiz Orta Asya göçmeni. Köstengil isminin alınması ise Romanya bölgesinde bulunan Köstence kentinden geliyor. Daha sonra ismi Boğazören olarak değiştirilmiş. Nogay olarak bizler derneklerimiz sayesinde her yıl mayıs ayı içerisinde ‘Sabantoy’ adı altında şenlikler düzenliyoruz. Nogay Türkleri Şöleni binlerce hemşehrimizi bir çatı altında topluyor. Bizlerde Köstengil yani Boğazören olarak kendi derneğimizi kurduk. Boğazören Köyü Kalkınma ve Dayanışma Derneği. İnşallah iyi çalışmalarımız olacak” dedi.
Demirok, “Kurulan dernek sayesinde Nogay geleneklerimizi ayakta tutmanın yanı sıra yaşayan halkımızın da sorunlarını çözmek, yıllardır köyümüze gelmeyen hemşehrilerimizi yeniden köy ile buluşmalarını sağlamak istiyoruz. Kim nerede onları bulalım istedik. Dışarıda yaşayan hemşehrilerimiz köyümüzün sorunlarını bilmiyor. Biz tüm bu sorunları çözmek için bir araya gelelim istiyoruz. Şu anda köyümüzde sadece yaşlılar kaldı. İnsanlar geçim sıkıntısı içerisinde, çocuklarının eğitimi için Türkiye’nin değişik bölgelerine dağılmış. Örf ve adetlerimizi gençlerimiz bilmiyor. Bunları yeniden canlandırmak istiyoruz. Dernek olarak bu yönde çalışmalarımız olacak. Boğazören, Köstengil köyü geçmiş tarihinde eğitime en fazla önem veren köylerimizin başında geliyordu. Bunu yeniden kazandırmak istiyoruz. Köyümüzde yıllardır kapalı kalan köy okulumuzu yeterli öğrenci seviyesine çıkararak yeniden açtırmayı hedefliyoruz. Bizim köyümüzden Avrupa’ya giden yok ama Türkiye’nin değişik illerine giden çok sayıda hemşehrimiz var.  Köyümüzden giden göçü yeniden köyümüze kazandırmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.