Nobel Barış Ödülü, Opcw'ye

Nobel Barış Ödülü, Opcw'ye

Nobel Barış Ödülü, Genel Müdürlüğü'nü Türk diplomat Ahmet Üzümcü'nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) verildi.

Nobel Barış Ödülü, Genel Müdürlüğü'nü Türk diplomat Ahmet Üzümcü'nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) verildi. OPCW, Suriye'deki kimyasal silahların imhası sürecini üstlenerek gündeme gelmişti.

Nobel Barış Ödülü Komitesi Başkanı Thorbjørn Jagland, ödülün 'kimyasal silah stokların imhası için gösterdiği yoğun çabalar için' OPCW'ye verileceğini açıkladı. Suriye'deki kimyasal silahların 9 ay içinde imhası görevi OPCW'ye verilmiş. Ahmet Üzümcü başkanlığındaki kurum da kısa süreye rağmen bu görevi üstlenmekten kaçınmamıştı.

Thorbjørn Jagland, kurumun çalışmaları sayesinde kimyasal silahların uluslararası hukukta bir tabu haline gelmesini sağladığını vurguladı. Kimyasal Silahların Yasaklanması Anlaşması'nı Angola, Mısır, Kuzey Kore ve Güney Sudan haricindeki tüm ülkeler imzalamış durumda. Suriye birkaç gün sonra anlaşmaya resmen taraf olacak. OPCW ise bu anlaşmanın hayata geçirilmesi için 1997'de Lahey'de kurulmuştu.

1,25 milyon dolarlık Nobel Barış Ödülü 10 Aralık'ta OPCW'ye törenle verilecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.