New York Belediyesi, Kaçak Göçmenlere Kimlik Kartı Vermeye Hazırlanıyor
ABD'nin New York Şehir Belediyesi Göçmenlik İlişkileri Departmanı Müdürü Nisha Agarwal, New York’ta yaşayan vatandaşlara verilecek kimlik kartları için başvuruların 1 Ocak 2015 tarihinde başlayacağını söyledi. New York'ta illegal olarak yaşayan vatandaşlar da gerekli evrakları hazırlamaları halinde kimlik kartını alabilecek.
Cuny Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi bünyesinde bulunan Cemiyet ve Etnik Medya Merkezi (CCEM) tarafından düzenlenen programa katılan Agarwal, kimlik kartı için çalışmaların devam ettiğini, yeni yılla birlikte New York’un 5 farklı ilçesinde kurulacak ofislerde başvuruların kabul edileceğini söyledi. Karta başvuracaklar, kendi ülkelerine ait ehliyet veya pasaportları ile müracaatta bulunabilecek. New York’ta yasal problemi olmadığı halde herhangi bir kimliğe sahip olmayan çok sayıda vatandaşın olduğunu belirten Agarwal, bazı öğrenci velilerinin kimliği olmadığı için güvenlik gerekçesi ile çocuklarını okuldan alamadığını, kütüphaneye gidemediğini ve şehirdeki birçok binaya bile giremediğini söyledi.
KİMLİK KARTI SADECE NEW YORK'TA GEÇERLİ OLACAK
Amaçlarının insanlara daha rahat bir yaşam imkanı sunmak olduğunu belirten göçmenlik ilişkileri sorumlusu, verilecek kimlik kartın sadece New York, Brooklyn, Staten Island, Queens ve Bronx’ta geçerli olacağına dikkat çekti. Yeni kartın New York Polis Departmanı'nın (NYPD) suçlarla mücadele etmesi çalışmalarına kolaylık sağlayacağına dikkat çeken Agarwal, kimlik başvurusunda ibraz edilecek bilgilerin Federal Hükümet, Göçmenlik Bürosu vb. kurumlarla paylaşılmayacağına dikkat çekti. Kimlik başvurusunda bulunanların yasal statüsüne bakılmayacağının altını çizen Agarwal “New York’taki bütün cemiyetlerin şunu bilmesini isteriz ki, kimlik kartı ile kimsenin yasal olup olmadığı sorgulanmayacak. New York'ta yaşadıklarını gösterecek bir belge ve kendilerine ait bir kimliği göstermeleri yeterli olacak. Bu kimliğin kendi ülkerine ait bir ehliyet veya herhangi bir pasaport olması yeterli. Bizim amacımız şehirdeki illegal yaşayan insanları tespit etmek değil. Sadece kimliksiz olmanın getirdiği zorlukları azaltmaya çalışmak. Belediye başkanımızın bu konuda büyük bir çabası var.” dedi.
Belediye kimlik kartının ABD içinde veya uluslararası uçuşlarda geçerli olmayacağına dikkat çeken Göçmenlik İlişkileri Departmanı Müdürü, “Yeni kimlik ehliyet başvurularında kullanılamayacak. Bankalarla görüşüyoruz, şayet anlaşma sağlanırsa bankalarda da kullanılacak. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor, henüz kesin olarak alınmış bir kararımız yok.” diye konuştu.
Verilecek olan kimlik kartında isim ve soyismin yanısıra, doğum tarihi ve adres de yer alacak. Belediye kartına sahip olan kaçak göçmenler kütüphane, hastane, belediye ve kimlik isteyen bütün binalara girebilecek.
Belediye Başkanı Bill de Blasio, kartın gerekliliğini "Kira sözleşmesi imzalayamayacaksanız, banka hesabı açamayacaksanız, temel işlemleri yapamayacaksanız, kendi kimliğinizi bile ispatlayamayacaksanız, bir yere tam olarak ait olduğunuzu hissedemezsiniz. Bu yarım milyon New Yorklu ile her gün bu şehri inşaa ediyoruz. Onlar için daha iyisini yapacağız." ifadelerini kullanarak savunmuştu. New York şehir nüfusunun yüzde 40’ı Amerika dışında doğan insanlardan oluşuyor.
TELEFON DOLANDIRICILARINA DİKKAT!
Bilgilendirme toplantısına katılan NYPD Hırsızlık Bürosu’ndan Adeel Rana, yeni verilecek kimliğin kaybolması halinde hemen polise haber verilmesini istedi. Rana, son zamanlar artan dolandırıcılık olaylarına karşı insanların bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Bazı dolandırıcıların insanları arayarak vergi veya elektrik borcu olduğunu, bunun ödenmesi için para talep ettiğini ifade eden Rana “Dolandırıcılar birçok insanı arayarak elektrik ve vergi gibi borçlarını ödememeleri halinde sınır dışı edilebileceğini söylüyor. Borcunun ödenmesi için markette satılan paralı kartların alınıp, arkasındaki numaranın kendilerine verilemesini istiyor. Oysa bunlarn hepsi bir şebeke. Bu şekilde arayıp para isteyenlere kesinlikle güvenmeyin.” şeklinde uyarılarda bulundu. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.