Negatife düşen BIST'a Moody's desteği

Negatife düşen BIST'a Moody's desteği

Bu hafta genel olarak küresel piyasalardaki pozitif seyre ayak uyduramayan ve negatif yönde ayrışan Borsa İstanbul, bugün güne Moody's'in not artırımı ile ilgili pozitif açıklaması ile güne başlayacak.

Moody's, internet sitesinde yayımladığı raporun başlığında, çözüm sürecinin Türkiye'nin kredi notu açısından pozitif olduğunu belirtti.

Dün, önceki gün olduğu gibi ABD ve Avrupa hisse senedi piyasalarındaki yükseliş rallisine katılmayan BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,44 oranında değer kaybıyla 82.404 puandan tamamlamıştı.

Dün ABD'de Fed toplantı tutanaklarında yeni bir açıklama olmaması ve parasal genişlemeye yönelik beklentinin devam etmesiyle Dow Jones endeksi yüzde 0,88 oranında yükseliş kaydederek tarihi kapanış rekorunu 14.800 puanın hemen üzerine taşıdı. Düne kadar Dow Jones endeksine göre daha yatay bir şekilde yükselişini devam ettiren S&P 500 endeksi ise, dün gerçekleştirdiği yüzde 1,22'lik yükselişle tarihinin en yüksek kapanışı olan 1.588 puandan günü tamamladı.

Avrupa tarafında da küresel risk iştahının artmasına paralel olarak yükseliş hareketi ivme kazandı ve Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 2,27, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,17, Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 1,99 oranında değer kazandı.

Bugün Asya borsalarında da yükseliş eğiliminin devam ettiği görülüyor. Çin'de ithalatın beklentilerden yüksek artması ve Japonya'da genişlemeci politikanın desteğinin ardından 100 dolar sınırına yükselen dolar/yen paritesinin pozitif desteğiyle Nikkei 225 endeksi bu dakikalarda yüzde 1,48, Çin'de Şangay endeksi yüzde 0,21 oranında değer kazandı.

Yurt içinde önümüzdeki hafta salı günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi gelebileceği beklentisi ile faizler gerilemeye devam ederken, kredi büyümesini frenlemek için her an bir adım atılabileceği endişesiyle banka hisselerinde satış baskılarının devam ettiği görüldü. BIST 100 endeksi sonuç olarak günü düşüşle tamamlasa da analistlerin kritik destek seviyesi olarak nitelendirdikleri 81.800-82.000 seviyelerinin üzerinde tutunmaya devam etmesi dikkati çekti.

Analistler güne Moody's'in pozitif açıklamalarıyla başlayacak BIST 100 endeksinin, yurt dışı piyasalardaki pozitif seyrin de devam etmesi durumunda yükselişe geçebileceğini belirtiyor. Bugün açıklanacak şubat ayı ödemeler dengesi verilerinin de takip edileceğini vurgulayan analistler, Moody's'in not artırımına gideceği beklentisinin bugünkü açıklamadan önce de olduğunu, ancak bu açıklamayla zamanlama konusunda iyimserliğin artabileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

09.00 Almanya, mart ayı TÜFE

10.00 Türkiye, TCMB şubat ayı ödemeler dengesi

10.00 Türkiye, TÜİK şubat ayı sanayi ve ciro siparişleri endeksleri

11.00 Avro bölgesi, Merkez Bankası (ECB) aylık rapor

15.30 ABD, mart ayı ithalat fiyatları

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.