Nato Rusya Sınırına Daha Fazla Üs Kurmak İstiyor

Nato Rusya Sınırına Daha Fazla Üs Kurmak İstiyor

Ukrayna krizi ve Rusya tehdidi altında gelecek hafta toplanacak olan NATO zirvesinde doğu Avrupa’da yeni askeri üs konusunda mutabakat aranacak. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen yaptığı açıklamada bir kısım muhalefete rağmen Rusya sınırında...

Ukrayna krizi ve Rusya tehdidi altında gelecek hafta toplanacak olan NATO zirvesinde doğu Avrupa’da yeni askeri üs konusunda mutabakat aranacak. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen yaptığı açıklamada bir kısım muhalefete rağmen Rusya sınırında askeri üs kurulması konusunda anlaşma sağlayabileceklerini ifade etti. Ukrayna krizi ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanması Moskova-Batı hattında soğuk savaş rüzgarlarının esmesine neden oluyor.

NATO’nun Rusya tehdidine karşı Polonya ve Baltık ülkeleri Litvanya, Estonya ve Letonya’yı kapsayan yeni “hızlı tepki gücü” oluşturması planlanıyor. Avrupa basınına konuşan Rasmussen, “Biz burada çok üst düzeyde hazır bir güç öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı. Hızlı tepki üssüne, kriz halinde en hızlı müdahale imkanını sağlayacak şekilde ağır silah sevk edilecek.

NATO’nun Doğu Avrupa’da kalıcı bir üssü olacağı ile ilgili soruya kısaca “evet” cevabı veren Rasmussen, NATO’nun doğu Avrupa’da daha fazla görünür hale geleceğini söyledi. Polonya kendi topraklarında Ukrayna krizinin başlamasından bu yana kalıcı bir üs kurulması için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Rusya ve doğu Avrupa ülkeleri arasında çıkabilecek muhtemel bir çatışmadan uzakta olan ABD ve İngiltere yeni NATO üssünü savunurken, Fransa, İspanya ve İtalya NATO’nun yeni planına karşı çıkıyor. Almanya Şansölyesi Angela Merkel de, 1997 NATO-Rusya anlaşmasının geçerliliğini korumasını istiyor. Rusya-NATO arasında rekabeti sonlandıran anlaşmaya göre, Batılı ülkeler eski doğu bloku ülkelerde herhangi bir askeri üs kurmama sözü veriyor.

NATO’nun istihbaratının mükemmel olmadığını kabul eden Rasmussen, Rusya’nın Ukrayna sınır boyunca askeri varlığını artırdığını, Rusya’nın doğu Ukrayna’nın istikrarsızlaşmasında dahli olduğunu iddia etti.

Ukrayna’nın kendi yolunu seçmesi gerektiğine de değinen Rasmussen, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun zirveye katılacağını vurguladı. Poroşenko’nun doğu bölgesinde krizin aşılması için ittifaktan yardım istemesi bekleniyor. Rasmussen, Ukrayna ordusunun modernize edilmesinde ittifakın destek vereceğini de belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.