Narenciyede Rekolte Düşük, Kalite Yüksek

Narenciyede Rekolte Düşük, Kalite Yüksek

Ege Bölgesi, 2014-15 sezonu narenciye rekoltesi bir önceki yıla göre yüzde 9’luk düşüşle yaklaşık 520 bin ton olarak tahmin ediliyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Ege Bölgesi narenciye...

Ege Bölgesi, 2014-15 sezonu narenciye rekoltesi bir önceki yıla göre yüzde 9’luk düşüşle yaklaşık 520 bin ton olarak tahmin ediliyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Ege Bölgesi narenciye rekoltesinin bu sezon düşüş olmasına rağmen ürünün kaliteli olduğunu, ihracatta bir gerileme beklemediklerini söyledi.

    Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi’nin tespiti amacıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne rekolte çalışması yaptırdı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden ziraat mühendisleri, Dr. Mehmet Tutar, Dr. Erol Küçük, Andaç Çavdar, Celal Şafak ve Fatih Çağır’dan oluşan çalışma ekibi, 2013-14 sezonunda 572 bin ton olan Ege Bölgesi narenciye rekoltesinin, 2014-15 sezonunda 520 bin tona gerileyeceği bulgusuna ulaştı. Rekolte heyeti, İzmir, Muğla, Balıkesir ve Aydın’da çalışma yürüttü.

    Ege Bölgesi’nde mandarin rekoltesinde artış öngörülürken, portakal, limon ve altıntop rekoltesinde düşüş bekleniyor. Narenciye Rekolte Tahmin Heyeti, 2013-14 sezonunda 213 bin 426 ton olan mandarin rekoltesinin bu sezon yüzde 7’lik artışla 227 bin 544 ton olarak öngördü. Narenciye rekoltesinde portakal 233 bin 11 ton ile en büyük payı aldı. Portakal rekoltesinde yüzde 20 gerileme bekleniyor. Limon rekoltesi ise 63 bin 985 tondan 54 bin 803 tona indi. Altıntop rekoltesi ise yüzde 20’lik düşüşle 3 bin 325 tonda kaldı. Ege Bölgesi narenciye rekoltesinde portakal yüzde 45’lik pay alırken, mandalina yüzde 44’lük pay ile ikinci sırada yer aldı. Rekoltede limonun payı yüzde 10 olurken, greyfurt yüzde 0,6’lık paya sahip oldu.

    Ekolojik şartlardan dolayı Ege Bölgesi'nde narenciye ürünlerinin bu yıl 15-20 gün erken olgunlaştığını ifade eden Rıza Seyyar, “Narenciye ürünlerinin Ege Bölgesi’nde erken olgunlaşması ihracatta daha şanslı konuma gelmemizi sağlayacak. 2013 yılını 930 milyon 942 bin dolarlık ihracatla geride bırakmıştık. 2014-15 sezonunda 1 milyar dolar ihracat rakamını geçmeyi hedefliyoruz.” dedi.

    YAPILAŞMA NARENCİYEYİ TEHDİT EDİYOR

    Narenciye Rekoltesi Tahmin Heyeti’nin tespitlerine göre narenciye alanları yapılaşma nedeniyle büyük tehdit altında. Ege Bölgesi için çok önemli olan Satsuma mandarin üretim alanlarında Selçuk dışında genişleme imkanı çok sınırlı. Diğer üretim bölgelerinde de yapılaşma nedeniyle üretim alanları azalma tehdidi ile karşı karşıya. Geçmiş yıllarda İzmir çevresinde önemli üretim merkezleri olan Bornova, Balçova ve Narlıdere yapılaşmadan dolayı önemini kaybetmiş durumda.

    İHRACATIN LİDERİ MANDARİN

    Türkiye’nin 2013 yılında gerçekleştirdiği narenciye ihracatında mandarin 353 milyon 914 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, limon 302 milyon 478 bin dolarla ikinci, portakal 181 milyon 606 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. Greyfurt ihracatından ise Türkiye 92 milyon 929 bin dolar döviz elde etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.