Mustafa İsen: Türk Dünyası Ortak Kültür Miras Listesi Oluşturulmalı

Mustafa İsen: Türk Dünyası Ortak Kültür Miras Listesi Oluşturulmalı

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, 'Türk dünyası ortak kültür mirası listesi' diye bir liste oluşturulması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, 'Türk dünyası ortak kültür mirası listesi' diye bir liste oluşturulması gerektiğini belirtti. İsen, "Türk dünyasıyla ilişkiler, her geçen gün yeni görevler ve konumlarla birlikte anlam, değer kazanıyor." dedi.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 4. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) üyesi ülkelerin katıldığı UNESCO Milli Komisyonları Toplantısı için Eskişehir'e gelen ülke temsilcileri onuruna yemek verdi. Vali Güngör Azim Tuna ve eşi Pervin Tuna'nın ev sahipliğindeki yemeğe, Tataristan Özerk Cumhuriyeti Kültür Bakanı Ayrat Sibagatullin, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve eşi Reyhan İsen, Eskişehir Milletvekili Salih Koca, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı ve Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Başkanı Öcal Oğuz, TDKB Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Yemek sonrasında bir konuşma yapan Vali Tuna, Eskişehir'in 2013 yılında çifte başkentlik heyecanı yaşadığını hatırlattı. Bunda Eskişehir'in kültürel zenginlikleri, farklı kültürel topluluk ve grupların bir arada, ahenk içerisinde yaşadığı bir kent kimliğiyle ön plana çıkmasının önemli rolü olduğunu ifade eden Vali Tuna, Türk dünyasının buluşma noktası olmak, dünyayı sevgi ve hoşgörü ilkesiyle, Yunus Emre misali 72 milleti ayırıp kayırmadan kucaklayarak, dünya barışına hizmet etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Tuna, şöyle devam etti: "Kültürel mirasın araştırılması, derlenmesi, arşiv ve dokümantasyon merkezlerinin oluşturulması, müzelerin kurulması, öğretim kurumlarında ders olarak okutulması, kitle iletişim araçlarında olumlu kültür değerleri olarak yer verilmesi ve kuşaklar arasında ortaya çıkacak kopuklukları giderecek tarzda, etkin bir şekilde değerlendirilmesi, temel amaçlar ve eylem planları arasında en etkin şekilde yer almalıdır."

Türk dünyasıyla ilişkilerin her geçen gün yeni görevler ve konumlarla değer kazandığını belirten Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen, "Türk dünyası ortak kültür mirası listesi diye bir liste de oluşturmamız gerekiyor." dedi.

"Türk dünyasıyla ilişkiler, her geçen gün yeni görevler ve konumlarla birlikte anlam, değer kazanıyor." diyen İsen, şöyle devam etti: "Bu ilişkilerde yeni bir takım kurumlar da ortaya çıkmaya başladı. İşte ilk ortaya çıkan kurumlardan bir tanesi, TÜRKSOY. 2009 yılında Türk Konseyi kuruldu. Bunun bir takım alt kuruluşları var. Sizin bugün bu dördüncü defa bir araya gelerek hem Türk dünyasının UNESCO'su sayılabilecek TÜRKSOY ile Türk dünyasının milli komisyonlarının bir araya gelmesi ve yeni bir takım iş birliği imkanlarının ortaya çıkması, son derece sevindirici bir olay. Bizim bulunduğumuz coğrafya da dünya medeniyetine çok büyük katkılar sağlamış, çok önemli çalışmaların gerçekleştirildiği bir alandır. Bunların sadece mevcut olması yetmez. İşte bu uluslararası bellekler çerçevesi içinde dünya mirasına sağladıkları katkılar göz önünde tutularak, dünya kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir."

'Türk dünyası ortak kültür mirası listesi'nin oluşturulması gerektiğini vurgulayan İsen, "Ayrıca Dünya Miras Listesi'ne doğrudan üye olmadıkları için katılamayacak konumda özerk cumhuriyetler var. Onların bu faaliyetlerini de gerek TÜRKSOY'un gerek başka birimlerin uluslararası arenaya ve dünya uygarlığına bir katkı faaliyeti olarak taşımalarının uygun olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.