Müşerref’e Vatana İhanet Suçundan Ömür Boyu Hapis İstemi

Müşerref’e Vatana İhanet Suçundan Ömür Boyu Hapis İstemi

Pakistan Yüksek Mahkemesi, eski Genelkurmay ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in 2007 yılında anayasayı askıya almaktan ömür boyu hapis cezası istemi ile ilgili dilekçeyi kabul etti.

Pakistan Yüksek Mahkemesi, eski Genelkurmay ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in 2007 yılında anayasayı askıya almaktan ömür boyu hapis cezası istemi ile ilgili dilekçeyi kabul etti. Pakistan hükümeti dün Müşerref hakkında vatana ihanet kapsamına giren anayasayı askıya almak ve ihlal etmek suçundan da yüksek mahkemeye dilekçe sundu.

Dilekçeyi kabul eden Pakistan Yüksek Mahkemesi Başkanı İftikhar Muhammet Chaudhry’nin 4 eyaletten özel mahkemeye uygun yargıç isimlerinin listesini istedi. Bu listeden 3 ismi seçileceğini duyurulan Yüksek Mahkeme sözcüsü, Pakistan anayasasındaki vatana ihanet suçunun 2. maddesi uyarınca Müşerref hakkında ömür boyu hapis cezası ile ilgili davanın görülmesine karar verildiğini duyurdu.

Önceki gün Pakistan İçişleri Bakanı Choudry Nisar Ali Khan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, hükümetin Müşerref’in 2007 yılında olağanüstü hal ilan ederek anayasayı askıya almak suçundan yargılanması için yüksek mahkemeye dilekçe göndereceklerini söylemişti. Khan, Müşerref hakkında açılacak bu davanın millete yapılan bir muamele olması hasebiyle Pakistan tarihinde ilk defa olacağını aktarmıştı.

Müşerref, daha önce hakkında açılan 4 davada kefaletle serbest kalması yönünde karar verilmişti. Müşerref yaklaşık 2 haftadır özgürlüğüne kavuşmuş, anaca yurt dışına çıkma yasağı kaldırılmamıştı.

Öte yandan Müşerref’in Dubai’deki hasta olan annesini ziyaret etmek için mahkemeye verdiği yut dışına çıkma yasağının kaldırılması ile ilgili dilekçeye olumlu cevabın yarın geleceği bekleniyordu. Müşerref hakkında açılan bu yeni dava sonrası eski generalin durumunun ne olacağı ülke kamuoyunda merakla bekleniyor.

Mahkeme daha önce de Müşerref'i, Baloç kabile reisi Nawab Ekber Han Bugti'nin ölümü ile ilgili davada herhangi bir delile rastlanmadığı gerekçesiyle suçsuz bulmuştu. Bugti'nin ölümüyle ilgili davada ceza almayan Müşerref, eski Başbakan Benazir Butto suikastı ve Lal Mesciti baskınından dolayı yargılanmış ve 20 bin dolar para cezasına çarptırılmıştı. Cezasını ödeyen Müşerref 6 Kasım’da serbest kalmıştı.

Geçtiğimiz mayıs ayı seçimlerine katılmak için ülkesine dönen Müşerref, Nisan ayında tutuklanmış ve yaklaşık 7 ay ev hapsinde tutulmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.