Muhammed Bebeğin Organları Nakledilemiyor

Muhammed Bebeğin Organları Nakledilemiyor

Türkiye'den kalp nakli için Almanya'ya götürülen ancak beyninde hasar oluştuğu öne sürülerek nakil yapılmayan 2 yaşındaki Muhammet Eren Dönmez'in beyin ölümünün gerçekleştiği bildirildi. Ancak, hastane yönetimi, minik Eren’in vücudunda...

Türkiye'den kalp nakli için Almanya'ya götürülen ancak beyninde hasar oluştuğu öne sürülerek nakil yapılmayan 2 yaşındaki Muhammet Eren Dönmez'in beyin ölümünün gerçekleştiği bildirildi. Ancak, hastane yönetimi, minik Eren’in vücudunda oluşan enfeksiyon sebebiyle organların naklinin yapılamayacağını ifade etti. Bir insanın cenazesinden onlarca insana hayat verilebildiğine dikkat çeken Baba Yavuz Dönmez, “İnsanlar organ bağışlarsa çok hayat kurtarır. Önümüzde tabular varsa bu tabuları yıkalım.” dedi.

Muhammet Eren Dönmez, Türkiye'de yardımseverlerden 400 bin avro toplanarak, kalp nakli için Almanya'da Giessen Üniversitesi Çocuk Kliniği'ne yatırılmıştı. Dönmez'e, beyninde hasar oluştuğu öne sürülerek nakil yapılmamıştı. Aile, bu karar nedeniyle hastaneye dava açmıştı. Davaya bakan Giessen Eyalet Mahkemesi, hastaneyi haklı bularak, Dönmez'in kalp nakli için bekleme listesine alınamayacağına karar vermişti. Beyin kanaması geçirdiği belirlenen Dönmez, Frankfurt'tan havalanan Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla 10 Kasım'da Türkiye'ye getirilmiş, ardından İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı.

Dönmez’in, hastane yönetimi tarafından beyin ölümünün gerçekleştiği belirlendi. Ancak, minik Dönmez’in vücudunda oluşan enfeksiyon sebebiyle hastane yönetimi organların ihtiyaç sahibi başka bir hastaya nakledemeyeceğini belirledi.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Baba Yavuz Dönmez, “Oğlumun beyin ölümü gerçekleşti. Tedavi amaçlı organları bağışlamak için Türkiye’ye döndük. Şu anda enfeksiyon çok fazla. Bu organ bağışı için problem. Nasıl değerlendirilecekse, bilmiyorum. Alıcı kişide problem çıkarma ihtimali var. Birkaç organı ile ilgili, göz ile ilgili alıcı bulunamadığı söylendi.” diye konuştu.

İnsan olarak ellerinden geldiğini yaptıklarını vurgulayan Dönmez, “Bu acıyı çeken insanlar var. Doktorlar nasıl uygun görür bilmiyorum. Hastanede kalp vazifesi gören yapay bir kalp var. Onun ayrılması gerekiyor. Önce o ayrılacak. Onlar bize bir konuşma yapacaklar. Daha sonra defin işlemleri ile uğraşacağız. Cenazeyi İstanbul’da defnedeceğiz.” ifadelerini kullandı.

‘ORGAN BAĞIŞIYLA ONLARCA İNSANA HAYAT VERİLEBİLİYOR’

Organ bağışıyla bir insanın cenazesinden onlarca insana hayat verilebildiğini vurgulayan Dönmez, “Bunu göz ardı etmememiz gerekiyor. Biz de başımıza gelince anladık. İnsanlar başına gelmeden anlarsa çok hayat kurtarır. Önümüzde tabular varsa bu tabuları yıkalım. Ben, eşim ve çocuklarım organlarımızı bağışladık.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.