Muğla'da Yenilenebilir Enerji Masaya Yatırıldı

Muğla'da Yenilenebilir Enerji Masaya Yatırıldı

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'nın koordinasyonunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, "Yenilenebilir Enerji" konferansı düzenlendi. Atatürk Kültür...

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'nın koordinasyonunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, "Yenilenebilir Enerji" konferansı düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki konferansa Vali Amir Çiçek, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ve akademisyenler katıldı.

Genel Sekreter Alata, yaptığı açılış konuşmasında enerji talebinin sürdürülebilir biçimde karşılanabilmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarından mümkün olan en yüksek ölçüde faydalanılması gerektiğini söyledi. Güney Ege Bölgesi'nin, Türkiye'nin güneybatısında yer alması sebebiyle güneş alma potansiyeli yüksek olan ve güneş enerjisi üretimine oldukça elverişli olduğunu belirtti. Ayrıca Muğla ve Aydın'da, rüzgar hızı 7,5 ile 8,6 arasında değişen alanlarda rüzgar enerjisi potansiyelinin bulunduğunu anlatan Alata, şöyle konuştu: "Türkiye’de elektrik üretimine uygun yüksek sıcaklıklı jeotermal sahalardan sekizi ve Türkiye’nin en yüksek sıcaklığa sahip Denizli-Kızıldere jeotermal sahası bölgemizde yer almaktadır. Bunun yanısıra Aydın'daki kaynaklar, kullanım sıcaklığı ve olası potansiyeliyle dikkat çekmektedir. Bölgemizin tüm bu enerji potansiyelleri ve verileri gözönüne alındığında, enerji sektörünün ülke genelinde olduğu kadar Güney Ege Bölgesi'nde de kalkınma politikaları açısından oldukça stratejik bir alan niteliğinde olduğu görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Rektör Harmandar ise enerji temini konusunda devlet kurumlarına, üniversitelere ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düştüğüne dikkat çekti. Vali Çiçek de Muğla'nın önemli derecede yenilenebilir kaynak potansiyeli olduğunu ifade etti. Türkiye'nin güneybatısında yer alan Muğla'nın, güneş alma potansiyeliyle güneş enerjisi yatırımlarına elverişli bir şehir olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi; "İl genelinde yıllık ortalama 3 bin 43 saatlik güneşlenme süresi, 2 bin 640 saatlik Türkiye ortalamasının üzerindedir. Yüksek Planlama Kurulu kararı ile ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimindeki payının, 2023 yılında en az yüzde 10 seviyesinde olması planlanıyor. Bu hedefin yakalanması için bizlere büyük görevler düşüyor."

Açılış konuşmaların ardından konferanstaki oturumlarda "Yenilenebilir Enerji Bölge Potansiyeli ve Mevzuat", "Yenilenebilir Enerji Finansmanı ve Kamu Destekleri", "Güney Ege Bölgesi'ndeki Mevcut Yenilenebilir Enerji Uygulamaları", "Yenilenebilir Enerji Teknolojileri", "GES Yatırımları İçin Teknik Değerlendirme" ve "GES İçin Yatırım Değerlendirme" konularında kamu kurum ve kuruluşları, STK'lar ve özel sektör temsilcileri tarafından sunumlar yapıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.