Mudanya’da Deprem Konuşuldu

Mudanya’da Deprem Konuşuldu

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, tasarım depreminin iyi belirlenmesi gerektiğine dikkati çekti. Mudanya Belediyesi’nin Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi işbirliğinde “Mudanya ve Deprem” konulu...

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, tasarım depreminin iyi belirlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Mudanya Belediyesi’nin Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi işbirliğinde “Mudanya ve Deprem” konulu panel düzenlendi. Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Murat Arabacı’nın moderatörlüğünde düzenlenen panele, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra çevre ilçelerden Afet Koordinasyon Merkezi sorumluları, akademik oda temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

MUDANYA’NIN RİSK PLANI HAZIRLANMALI

“Sarsılalım ama yıkılmayalım” sloganlı panelde “Mudanya ve deprem tehlikesi” üzerine konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi’ni baştan başa bölen Kuzey Anadolu fayı ile Mudanya’ya bağlı Tirilye Mahallesi üzerinden geçen Zeytinbağı fayına dikkati çekti. Mudanya için zaman geçmeden bir an evvel risk planının hazırlanarak çalışmalara başlanması gerektiğini kaydeden Gündoğdu, tasarım depreminin de iyi belirlenmesine gerektiğini söyledi. Gündoğdu, Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ile birlikte Bursa Ovası’ndan geçen fay hattını belirleyen deprem çalışmalarını da paylaştı.

“RANTA UYUMLU KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMAMALI”

Panelde Mudanya’nın deprem riski ve alınması gereken önlemleri anlatan CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, risk azaltılma ve salınım planı kararlarının alınmasında sivil katılımcılığın önemine dikkati çekti. Mudanya’nın önemli bir risk altında olduğunu belirten Eyidoğan, kaya için zemin özelliklerine bakıldığında Mudanya’nın yatay ivme hareketlerine maruz kalacağını öne sürdü. Kentsel dönüşüme ilişkin uygulama alanları üzerinde iyi çalışılması gerektiğini vurgu yapan Eyidoğan, bazı şehirlerde ranta uyumlu az riskli olan alanların, riskli alan gösterilerek üzerinde kentsel dönüşüm yapıldığını söyledi.

MARMARA’DAKİ SİSMİK ÇALIŞMALAR

Kuzey Anadolu Fayı orta kolunun Gemlik Körfezi-İmralı ve Marmara adalarındaki uzantıları hakkında katılımcıları bilgilendiren Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günay Çiftçi ise, Piri Reis araştırma gemisiyle AB Avrupa Denizleri Gözlem Ağı İstasyonları projesi kapsamında Marmara Denizi’ndeki sismik çalışmaları anlattı. Yaklaşık 150 kilometrelik fayda metan, hidrokarbon ve gaz hidrat çıkışı tespit ettiklerini belirten Çiftçi, derinliği 20 kilometre olan fayın ne zaman kırılacağını bugünkü teknolojiyle söylemenin de mümkün olmadığını vurguladı. Çiftçi, “Unutmamalıyız, deprem unutkanlığımızdır” dedi. Panelde İstanbul Valiliği Afet Koordinasyon Merkezi’nden Özden Işık, “Afet yönetiminde cinsiyet faktörü” konusunu ele aldı.

MUDANYA’DA ENVANTER HAZIRLIĞI

Panel sonunda tüm konuşmacılara teşekkür eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, ilçenin depremselliğiyle ilgili çalışmalarının seçim taahhütlerinden biri olduğunu belirterek, “Mudanya Belediyesi bugüne kadar maalesef depremle ilgili hiçbir çalışma yapmadığından sizlere ne yazık ki bugünkü toplantıda somut örnekler veremiyorum. Ama yaklaşık iki aydır ilçede afetler konusunda neler yapılabileceğine yönelik çalışmalarda bulunduğumuz bilim adamlarıyla bir afet birimi oluşturduk. Çalışmalarımız tamamlandığında deprem envanteri dahil tüm sonuçlarını halkımızla paylaşacağız” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.