Mücevheratçıyı Yüzde 18 Kdv De Memnun Etmedi

Mücevheratçıyı Yüzde 18 Kdv De Memnun Etmedi

Torba Kanun ile değerli mücevherat ürünlerinin ithalinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yerini, Katma Değer Vergisi (KDV)'ne bıraktı. Bu durum da sektörü memnun etmedi. Sektörün önde gelen isimlerinden Atasay Mücevherat Yönetim Kurulu...

Torba Kanun ile değerli mücevherat ürünlerinin ithalinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yerini, Katma Değer Vergisi (KDV)'ne bıraktı. Bu durum da sektörü memnun etmedi. Sektörün önde gelen isimlerinden Atasay Mücevherat Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, yüzde 18 KDV oranının fazla olduğundan yakınırken, “Bu muhakkak belirli oranda vergi kaybına neden olacak, kuyumculuk sektörünün kayda girmesine olumsuz etki edecektir.” dedi. Euro Diamond Genel Müdürü Yakup Malgaz da vergi oranlarının şu hali ile takı bedelini artırdığını dile getirdi ve indirim talep etti.

Mücevher ve takı sektörünü buluşturan İstanbul Jewelry Show (İstanbul Uluslararası Mücevherat, Saat ve Malzemeleri Fuarı)'un ana gündemini sektörün üzerindeki vergi yükünde gidilen değişiklik oluşturdu. Fuara; 22 Ayar, Vive Le Roi, Love Ever, One&Only, Almas gibi markaları ile iştirak eden Atasay Mücevherat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, mücevherden daha önceden ÖTV alındığına işaret ederek, "Bizim ihracatçılar bu durumdan mutlu değildi. Torba Kanun ile burada ÖTV, KDV ile ikame edildi; mücevher satışında yüzde 18 oranında vergi alınması öngörüldü. Yani yüzde 18 de fazla bir oran. Her alan için fazla bir oran. Tekstilde bir ara tartışıldı ve yüzde 8’e indirildi.” ifadelerini kullandı. Verginin fiyatları ve satışları yakından ilgilendirdiğini anlatan Kamer, şöyle devam etti:

“Yani yüzde 18 KDV ile sattığınız mücevher öyle bir emtia ki… Ya Dubai’ye gidin 5 bin dolar değerinde mücevherat alın, 5 bin dolar mücevheratın yüzde 18’i bin dolar yapar. Bu bin dolara gider, gelir, yolculuk eder, yüzüğü parmağa takar gelirsiniz; kim ne yapabilir? Yani yüzde 18 fazla. Bu muhakkak belirli oranda vergi kaybına neden olacak, kuyumculuk sektörünün kayda girmesine olumsuz etki edecek. Tabii ağır ağır bir şeyler yerine oturuyor. Evvela ÖTV’den KDV’ye geçildi. Eğer ekonomi iyi giderse KDV’de gerileme olacaktır diye umut ediyoruz."

Euro Diamond’un Genel Müdürü Yakup Malgaz da vergi oranlarının fiyatları artırdığına işaret etti. Malgaz, “İthal edilen her ürün vergiye bağlıdır. Bu verginin oranı hemen hemen yüzde 20. Biz bunu fiyatlara, müşterilere de aksettiriyoruz. Dilerdik vergi oranlarının daha gerilerde olmasını ama devlet öyle uygun gördü." dedi.

‘KREDİ KARTINA 4 TAKSİT’ MORAL VERDİ

Ekonomi yönetimi, suistimalleri önlemek için altın satışlarına getirdiği taksit yasağını yumuşatıyor. 4 taksit imkanı getirilmesi gündemde. Satışların bu sene yüzde 30-60 oranında daraldığını belirten Cihan Kamer, bu durumda kredi kartına taksitin kaldırılmasının önemli rol oynadığını vurguladı. Kamer, "Bu yüzde 30-60 oranında kredi kartına taksitin kaldırılmasının payı yüzde 30’dur. Daralmanın diğer nedenleri siyasi gerilim, seçimler, sınırımızda devam eden savaşlar ve ekonominin halidir. Biz daralmayı tamamen kredi kartına bağlamıyoruz. Bu yeni 4 taksit uygulamasının da bayağı iyi olacağını umuyoruz. Biz ilgili organlarla temaslarda bulunduk ve çok taksit talep etmedik. Ama 4 taksit rahatlatacak, suiistimali sınırlayacaktır. Ben 4 taksiti kâfi buluyorum. Daha yürürlüğe girmedi ama sektör de umutla 4 taksiti bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yakup Malgaz ise kredi kartına taksitin iptali ile gelirlerinin yüzde 70 gerilediğini aktardı ve şöyle dedi: “Ama 4 taksitin yürürlüğü ile gelirlerimiz yüzde 70 değil yüzde 20 gerileyecek. Elbette bir rahatlık gelecek. Biz daha evvel 9 ya da 12 taksitle ürün satıyorduk. Ürünlerin yüzde 60-70’ini minimum 6 taksitle satıyorduk. Ama şu an 4 taksite razıyız. Yapacak bir şey yok. Yani şu an bence 4 taksit yeterli.”

DEĞERLİ TAKILARA SIKI KORUMA

Öte yandan değeri 15 bin lirayı bulan takıların sergilendiği fuarda güvenlik tedbirlerinin geçen senelere nazaran daha da artırıldığı gözlendi. Belli alanlara arama kanalları ve kameralar konulurken, takıların cam bölmelerden çıkarılmadığı gözlendi. Önceki fuarlarda gündeme gelen hırsızlık olaylarının bu durumda etkili olduğu ifade ediliyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.