Mozart'a Ait Kayıp Nota Yazıları 200 Yıl Sonra Ortaya Çıktı

Mozart'a Ait Kayıp Nota Yazıları 200 Yıl Sonra Ortaya Çıktı

Klasik Batı Müziği'nin ünlü bestekarlarından Mozart'ın 11 nolu La Majör Piyano Sonatı'nın (K. 311) eksik sayfaları Macaristan Milli Kütüphanesi'nde bulundu.Wolfgang Amadeus Mozart'ın kendi el yazısıyla kaleme aldığı orjinal nota yazılarının...

Klasik Batı Müziği'nin ünlü bestekarlarından Mozart'ın 11 nolu La Majör Piyano Sonatı'nın (K. 311) eksik sayfaları Macaristan Milli Kütüphanesi'nde bulundu.

Wolfgang Amadeus Mozart'ın kendi el yazısıyla kaleme aldığı orjinal nota yazılarının 200 yıldan beri kayıp olan eksik sayfaları, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de ortaya çıktı. Macaristan Milli Kütüphanesi müzik bölümü arşivlerinde araştırma yapması için yönetim tarafından görevlendirilen uzman Balazs Mikusi, rutin çalışmaları sırasında Mozart'a ait orjinal nota yazılarını fark etti.

Mozart'ın 1783 yılında bestelediği 11 nolu La Majör Piyano Sonatı'nın 3. bölümünde Mehter Marşı'nın ritminden esinlenerek yazdığı ve Türk Marşı olarak bilinen 'Rondo alla Turca' eseri yer alıyor. 200 yıl sonra ortaya çıkan orjinal nota yazıları arasında Türk Marşı'ndan da bir kısım bulunuyor. Kayıp sayfaların Budapeşte'ye nasıl gittiği ise belirsizliğini koruyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.