Modern Kölelik İngiltere'de De Sürüyor

Modern Kölelik İngiltere'de De Sürüyor

İngiltere'de 4 binden fazla insan köle gibi çalıştırılıyor. Geçtiğimiz yıl ülkede 2 bin 225 kişinin insan ticareti mağduru olarak tanımlandığı ve bunların 549’unun çocuk olduğu kaydedildi.

İngiltere'de 4 binden fazla insan köle gibi çalıştırılıyor. Geçtiğimiz yıl ülkede 2 bin 225 kişinin insan ticareti mağduru olarak tanımlandığı ve bunların 549’unun çocuk olduğu kaydedildi. İngiltere’de insan ticaretinden en fazla mağdur olanların Romanya, Polonya, ve Nijerya uyruklu kişilerin olduğuna dikkat çekildi.

Modern köleliği sonlandırmak için çalışmalar yürüten ‘Walk Free Foundation’ adlı örgütün hazırladığı ‘Global Survey Index’ raporu 162 ülkede yaklaşık 30 milyon insanın köle olarak yaşadığı dile getirilmişti. Listenin son sıralarında (160) yer almasına rağmen İngiltere'de 4 bin 600 kölenin yaşadığı ifade edildi. İngiliz Örgütlü Suçlar Dairesi’ne göre geçen sene ülkede 2 binden fazla kişinin insan ticaretinden mağdur olduğu belirtildi.

MODERN KÖLELİK KANUNU KÖLELİK SORUNU ÇÖZER

Ülke genelinde köleliğin daha çok genelevlerde, uyuşturcu çiftliklerinde, manikürcülerde, malikanelerde, şantiyelerde ve fabrikalarda sürdüğü belirtildi. İngiliz hükümetinin bu sorun ile mücadele etmek için önümüzdeki yıl kanun çıkarma hazırlığında olduğu bildirildi. İnsan ticaretinin mağdurlarıyla çalışan dernekler yürülüğe girecek olan Modern Kölelik Kanunu'nun (Modern Slavery Act) çok önemli olduğu belirtiyor. Dernekler ayrıca bu kanunun mağdurlar için tam destek sağlayacağını ve bu ticareti yapanların daha sert cezalarla karşılaşacağı ifade edildi.

Bu derneklerden biri olan ‘Unseen’ Başkanı Andrew Walliss insan kaçakçılığı hakkında çıkarılacak bir kanun ile bu soruna dikkat çekileceğini belirterek, “İnsan kaçakçılığı 'işadamları' tarafından yapılan bir kanunsuz ticaret. Düşük risklerle büyük kazançlar elde etmeyi amaçlıyorlar. İnsanları alıp satarken karşılarında kanuni engel görmüyorlar." diye konuştu. Andrew Wallis bu konuyla ilgili yaşadıkları tecrübelere de değinerek, polis teşkilatlarının insan ticaretini bir suç olarak değil de bir göçmenlik sorunu olarak görüldüğünü ifade etti. Wallis çıkacak kanunun önemini yineleyerek, “Bu kanun polis teşkilatına, savcılık ve adliyeye kovuşturma ve ceza verme imkanı sağlayacak bir Modern Kölelik Kanunu olacak." diye konuştu.

'KÖLE MAĞDURLARI UYRUKLARINA GÖRE MUAMELE GÖRÜYOR'

Eaves Poppy Project derneği ise insan ticareti mağdurlarının yetkililer nezdinde uyruklarına göre farklı muamele gördüklerine dikkat çekiyor. Avrupa kökenli mağdurlar İngiltere İnsan Kaçakçılığı Merkezi tarafından değerlendirmeye alınırken, AB dışındaki ülkelerden gelenlerle Vize ve Göçmenlik Hizmetleri ilgileniyor. Derneğin ulusal koordinatörü Dorcas Erskine insan ticareti mağdurlarının haksız şekilde suçlandıklarını ifade ederek, “Örneğin bir mağdur kadın sahte pasaport taşımak ile ceza aldı halbuki bunun arkasında tacir var.” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı ise bütün mağdurların uyruklarına bakılmadan aynı seviyede koruma ve desteğe sahip oldukları ve aynı kriterlere göre değerlendirildiklerini savunuyor.

UYUŞTURUCUDAN SONRA EN BÜYÜK YASADIŞI TİCARET

Raporda köleliğin yurt içinde ve dışında önemli bir sorun olduğu belirtilerek, ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre insan kaçakçılığının dünyada uyuşturucudan sonra en büyük ikinci yasadışı ticaret olduğuna dikkat çekiliyor. Dünyada modern köle olarak yaşayan insan sayısının 29,8 milyon. Yaklaşık 14 milyon köle ile Hindistan'ın başı çektiği listede, Çin 3 milyon ve Pakistan ise 2 milyon modern köle ile ilk 3'te yer alıyor. İnsan kaçakçılığı piyasasında yılda 32 milyar dolar dönüyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.