Mısır'da tarihi karar

Mısır'da tarihi karar

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarihi bir karara imza attı.

Üst düzey askeri yetkilileri emekliye sevk eden Mursi, daha önce askeri konsey tarafından yapılan anayasal düzenlemeleri de iptal etti.

Cumhurbaşkanı Mursi'nin Savunma bakanı Hüseyin Tantavi ve genelkurmay başkanını emekliye sevk etme kararı ülke gündemine bomba gibi düştü.

Ordudan yapılan açıklamaya göre, bu kararlar cumhurbaşkanı ve askeri konsey arasında yapılan görüşmeler sonucunda alındı.

Cumhurbaşkanı Mursi de, bu adımların ülkenin çıkarları için atıldığını belirtirken, ordunun bundan sonra siyasete karışmaması gerektiğini söyledi.

Mısır gündemine bomba gibi düşen karar, siyasi çevrelerce olumlu karşılandı.

Siyasi partiler, kararı ordunun siyaset üzerindeki etkisini son erdirmede önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Mursi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki rakibi olan Abdulmunim Ebul Futuh da, kararla 'iktidarın sivil cumhurbaşkanına geçtiğini' söyledi.

Kararlar, devrime destek veren gruplarca da memnuniyetle karşılandı. Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi sevinç gösterilerinde bulundu.

Atamalar Mısır'da bir ilk olma özelliği gösteriyor. Ülke tarihinde ilk defa seçilmiş bir cumhurbaşkanı üst rütbeli askerleri emekliye sevk etti.

Bütün bu gelişmelerden sonra gözler anayasa mahkemesine çevrildi.

Daha önce Mursi'nin, feshedilen meclisi geri çağırma kararını iptal eden mahkemenin son kararlarla ilgili nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.