Mısır'da söz bitti oylama zamanı

Mısır'da söz bitti oylama zamanı

Mısır’da bugün anayasa değişikliği için yapılacak referandumun ilk turu öncesi Mursi taraftarları ve karşıtları son kozlarını oynadı.

Muhalifler Tahrir Meydanı’nda, Mursi yandaşları Rabiatül Adeviyye Camii etrafında toplandı.

Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından bir yıl içinde cumhurbaşkanını seçen Mısır halkı bugün de yeni anayasa için sandık başına gidecek.

Müslüman Kardeşler başta olmak üzere Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi destekleyen partiler ‘evet’ çağrısı yapıyor.

Muhalifler ise anayasanın aceleyle hazırlandığını savunarak referandumun iptalini istiyor. Dün İskenderiye ve bazı küçük yerleşim birimlerindeki karşıt gruplar arasındaki çatışmalarda 13 kişi yaralandı.

EVET MUHALEFETİ AZALTACAK

Kahire’deki Ahram Strateji Araştırma Merkezi’nden Beşir Abdül Fettah oylamada yüzde 55 evet oyu çıkmasını beklediğini söyledi.

BUGÜN’e konuşan Fettah muhalif gösterileri anlayabildiğini kaydetti. Fettah, yapılan düzenlemelerin ülkeyi daha iyi noktaya götüreceğini savundu. Fettah, “Değişim Mısır için gerekli. Bu nedenle sandıktan evet çıkacak. Önce Tahrir’deki tansiyon, ardından muhalefet edenler azınlık konumuna düşecek” ifadelerini kullandı.

SANDIKTA DERS VERECEĞİZ

BUGÜN’e konuşan El Ezher öğretim üyelerinden Şeyh Muhammedel Asvan ise Mursi’nin uyarıları dikkate almadığı için taslağa karşı olduğunu söyledi. Mursi’nin tüm Mısır halkının temsilcisi olacağını söylediğini kaydeden Asvan, “Ancak sadece Müslüman Kardeşler temsilcisi gibi davrandı.

Anayasayı reddediyorum çünkü Mursi yeni diktatörlük inşasına yöneldi” dedi. Nobel ödüllü muhalif Muhammedel Baradey ülkenin bülünmemesi için referandumun iptali çağrısı yaptı.

DİKTATÖR SEÇİM YAPMAZ

Mısır Parlamentosu üyesi Dr.Mahmud İsmail de BUGÜN’e yaptığı açıklamada istikrar için anayasa değişikliğinin şart olduğunu söyledi.

İsmail, Mursi’ye yönelik ‘diktatör’ nitelendirmesini de sert dille eleştirerek, “Halk için çalışan birini bu şekilde yaftalamak ahlaksızlık. Mursi diktatör olsa değişiklikler oylamaya gitmeden kabul edilirdi” dedi.

Son gün bile propaganda

63 sayfadan oluşan ve 236 maddesi bulunan anayasa taslağı için yönetim çeşitli propaganda faaliyetleri yürütüyor.

Taslağı kalabalık trafikte Mısırlılar’a dağıtan görevliler “Anayasa kahraman bir komite tarafından hazırlandı ve kötü değil” diyerek halkı evet demeye çağırıyor.

Kahire, İskenderiye ve diğer 8 ilde oylama bugün yapılacak. Mısır’ın diğer yarısı ise bir hafta sonra ayın 22’sinde oy kullanacak. Oylamanın ikiye bölünmesinin gerekçesi ise yeteri kadar gözlemci hakim bulunamaması.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.