Mısır'da Her Yönetim Kendi Anayasasını Getiriyor

Mısır'da Her Yönetim Kendi Anayasasını Getiriyor

Mısır'da başa gelen her yönetim kendi anayasasını getiriyor giderken de hükmü bitmiş oluyor.

Mısır'da başa gelen her yönetim kendi anayasasını getiriyor giderken de hükmü bitmiş oluyor.

3 Temmuz'da Darbe ile Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi aşağı alarak yönetime el koyan Milli Savunma Bakanı Abdulfettah El-Sisi yeni Anayasa yazımı ile ilgili bir komisyon kurması için eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'yi görevlendirmişti.

Amr Musa Başkanlığındaki Komisyon geçtiğimiz pazartesi ilk toplantıyı Kahire'de gerçekleştirdi. Komisyon sözcüsü Mahmud Selmavi'nin yaptığı açıklamada, Kurulun 50 kişiden oluştuğunu söyledi. Anayasa Komisyonu üyeleri arasında Mısır Müftüsü Mahmud Sevki Alem yanında El-Ezher, Mısır Hıristiyanları ve Selefi Nur Partisinden de birer üyenin olduğunu belirten Selmavi her kesimi temsil edebilecek şekilde oluşturduklarını ifade etti. Mahmud Selmavi, yapılan ilk oturumda komisyon çalışmalarını 3 Aralık'a kadar tamamlayacaklarını; Anayasanın 200 maddesinden 190 madde üzerinde çalışacaklarını bazılarında değişikliğe gidileceğini bazılarında ise yeniden düzenleme yapacaklarını söyledi. 10 maddenin ise devam edeceğini açıklayan Semavi, komisyon üyelerinin Mısır’ın her ilinden ve herkesimden toplamda 100 kişiyi dinleyeceğini ve bunların ekseriyetinin kadınlardan oluşacağını duyurdu.

Mısır, 25 Ocak 2011 devriminden sonra ilk Anayasasını Yönetimi devr alan zamanın Milli savunma Bakanı Hüseyin Tantavi tarafından 19 Mart 2011'de hayata geçirmişti. Mısırlıların büyük bir kesimi Tantavinin getirdiği Anayasanın Orduyu yönetimde daha da güçlendireceğini savunmuş, günlerce süren gösteriler yaparak tepkilerini ortaya koymuştu. Mısır'ın ikinci Anayasası ise İlk kez Demokratik seçimle başa gelen Muhammed Mursi tarafından 22 Aralık 2012'de halkın önüne gelmiş ve halktan %63 evet oyu almıştı. Üçüncü Anayasanın ise çalışmaları geçtiğimiz Pazartesi başlamış oldu 3 Aralık'ta çalışmanın tamamlanacağı açıklanan anayasanın akıbeti ise meçhul, referandum olacak mı olacaksa ne zaman olacağı halen açıklanmış değil.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.