Miryokefalon tarihin  dönüm noktalarından

Miryokefalon tarihin dönüm noktalarından

Şehrimizin kültür dünyasına, şiir akşamları ve sohbet geceleriyle aktif katkıları ile dikkat çeken Selçukya Kültür Sanat Derneği bu hafta iki önemli konuk ağırladı.

Şehrimizin kültür dünyasına, şiir akşamları ve sohbet geceleriyle aktif katkıları ile dikkat çeken Selçukya Kültür Sanat Derneği bu hafta iki önemli konuk ağırladı. Miryokefalon Savaşı'nı yeri konusundaki araştırmaları ve iddiaları ile dikkat çeken Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceylan ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Doç Dr. Adnan Eskikurt Selçukya Sohbetlerindeydi. Selçukya Kültür Sanat Derneği, Perşembe Sohbetleri koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında: "Bu akşam Dünya Tarihi'nin dönüm noktalarından biri olan Selçuklu Sultan'ı 2. Kılıçaslan ve Askeri Birliklerinin kazanmış olduğu Miryokefelon Zaferi'ni ve savaşın yeri Beyşehir Bağırsak Boğazı hakkında yapılan son araştırmaları dinleyeceğiz . Anadolu'nun Türk yurdu haline gelmesinde Malazgirt Savaşı'ndan sonra ikinci büyük öneme sahip olan Miryokefalon Savaşı'nın yapıldığı yerin önemi büyük. Bu konuda 3 ten 14 'e kadar farklı yer gösteriliyor, farklı illerimizde kutlama yapılıyordu. Zafer elbette hepimizin ve Selçuklu Başkenti olarak Konya bu zaferi kutlamaya her halükarda hak sahibidir. Ama doğru bilgiye ulaşmak, bilerek kutlama etkinlikleri yapmak da konuya başka bir perspektif kazandıracaktır. " dedi.

Doç. Dr. Adnan Eskikurt ise savaşın sebepleri ve sonuçları ile önemini kısaca belirterek: " Avrupa'daki etkilerinin Anadolu'dakinden daha fazla olduğunu ve ne yazık ki bizim kaynaklarımızda bu önemli savaşın daha az yer aldığını görüyoruz" diye sözlerine başladı. Eskikurt dönemin kroniklerinde savaşın yeri ile ilgili verilen bilgileri dinleyiciler ile tüm ayrıntıları ile paylaştı.

KONYA ÖNEMİN FARKINDA DEĞİL

Daha sonra söz alan, Konya Bağırsak Boğazında ve diğer iddia edilen yerlerde saha araştırmalarında bulunan Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceylan "Miryokefalon Savaşı'nın yeri ile alakalı tarihi kaynaklarda geçen coğrafi terimlere ve tasvirlere dayanılarak sonuca gitme düşüncesinden hareket ettik. Bundan dolayı burada tarihi izahatlara, tartışmalara girilmemiş, savaşın yeri hakkında ileri sürülen farklı görüşlerin hepsi detaylı incelenmiş olmakla birlikte savaşın yapıldığı coğrafi mekân şekillendirilmiştir." dedi. Büyük bir ilgi ile dinlenen konferans sonunda, salondan gelen bir çok soruya da cevap verildi. Teşekkür konuşması için kürsüye gelen Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat ise, " Bana göre Miryokefalon Savaşı'nın yapıldığı yer Prof. Dr. Mehmet Akif Ceylan ve Doç.Dr. Adnan Eskikurt tarafından 841 yıl sonra keşfedildi. Verilere göre Miryokefalon Savaşı, Konya'nın yanıbaşında Beyşehir Bağırsak Boğazı'nda yapılmış! Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan ile Bizans İmparatoru Manuel Komnenos arasında 17 Eylül 1176'da gerçekleşen savaşı yapıldığı sahalarda ve tarihi kaynaklarda araştırma yapan hocalarımızın elde ettikleri bütün bilgileri ve bulgular , bu boğazla birebir örtüşüyor. Ama henüz Konya, bu zaferi yeni duydu ve öneminin farkında değil. Konu ile ilgili biz aydınlattıkları için kıymetli hocalarımıza teşekkür ederiz .Konya'lı bürokratlarımızı ve tarihçilerimizi de konu ile alakalı duyarlılığa davet ediyoruz” dedi. Program S.Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. İlham Enveroğlu ve Konya'nın ödüllü yazarlarından Hüzeyme Yeşim Koçak tarafından konuşmacılar Doç.Dr Adnan Eskikurt ve Prof.Dr Mehmet Akif Ceylan.'a plaket takdim edilmesinin akabinde çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.