Mimarlar Odası'ndan, ‘mimarsız Mimarlık’ Tepkisi

Mimarlar Odası'ndan, ‘mimarsız Mimarlık’ Tepkisi

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, yerel yönetimlere “mimarsız mimarlık, plansız şehircilik yapmayın, unutmayın, Bursa hepimizin” diye seslendi.Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) basın toplantısı düzenleyen Şimşek,...

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, yerel yönetimlere “mimarsız mimarlık, plansız şehircilik yapmayın, unutmayın, Bursa hepimizin” diye seslendi.

Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) basın toplantısı düzenleyen Şimşek, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Stadyumu ve çevresine yönelik dönüşüm projesinde katkı koymak amacıyla teklifte bulunduklarının ancak henüz kendilerine cevap verilmediğini dile getirdi.

Tepkilerini bilbordlara taşıdıklarını belirten Şimşek, şunları söyledi: “Dünya’nın hiçbir yerinde, hiçbir gelişmiş ülke yoktur ki imar konularında mimarlarını görmezden gelsin; yöneticiler yönettikleri kenti kendi zevklerinde göre inşa etsin; kent kimliği, kent kültürü, toplumsal bellek demesin yıksın viran eylesin! Bursa Büyükşehir Belediyesi de kentin imarında bilimi dışlayan diğer belediyeler gibi Bursa’nın kaderini etkileyecek önemde yapı ve alanların projelendirilmesi ve uygulanması sürecinde ne yazık ki bilimdışı yaklaşımlarını sürdürmektedir. Yaptığımız önerileri dikkate almamakta; eleştirilerimizi ise kamuoyuna siyasi bir tavır gibi yansıtmaktadır. Bursa’nın Unesco Dünya Miras Listesine girmesi başarısı dahi meslektaşlarımızın öncülük ettiği bir süreç iken; aslında bir yerde Doğanbey TOKİ faciasına rağmen kazanılan bu önemli zaferi haklı olarak sahiplenen sayın Altepe’nin şapkasını önüne koyup düşünme zamanı gelmiştir.”

Kentin akademik birikiminin dışlandığı her uygulamanın, Bursa’ya çirkinlik, kimliksizlik ve tahribat olarak geri döneceğini savunan Şimşek, şu uyarıları yaptı: “Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binasından Yeni Kent Stadyumuna, dev projeleri hizmet alımı yöntemiyle gerçekleştiren; 3 Temmuz’daki sunumumuzda da değindiğimiz gibi mimarlığa bakışı analojik yaklaşımlardan ve arabesk süslemelerden ibaret olan yerel yönetim anlayışlarıyla geleceğin Bursa’sını inşa etmek olanaklı değildir. Bugün Bursa’da inşa edilen birçok kamu binasının projelendirilmesi sürecindeki tek kıstas, projenin ucuza elde edilmesi ve kısa sürede teslim edilmesidir. Bir yandan ucuza elde edilmiş ucuz projelerle Bursa’nın mimari dokusuna kastedilmekte; diğer yandan şaibeli hizmet alımlarıyla meslek insanları arasında haksız rekabet ortamına zemin oluşturulmaktadır. Kente karşı sorumluluğumuz gereği sıklıkla vurguladığımız “Kentin imarında Yerel Yönetimlerle Birlikte Çalışalım” söylemlerimiz, yerel yönetimlerce bir arz gibi algılanmakta; Mimarlar Odası olarak böylesi bir çabaya muhtaçmışız da yöneticilerden yardım talep ediyormuşuz gibi bir hava oluşturuluyor. Ancak bilinmelidir ki 3. bin yılda, Türkiye’nin 4. Büyük kenti Bursa’mızın imarı konusunda Akademik Odaların bilgi ve deneyimlerine başvurmak lütuf değil; kente sahip çıkmanın gereğidir. Bu kentin mimarları olarak, kentimize ve milletimize olan saygımız ve bağlılığımız gereği bir kez daha Büyükşehir Belediyesi ve tüm yerel yönetimlere sesleniyor ve uyarıyoruz, ‘Biz biliriz’, ‘Biz yaptık oldu’ yaklaşımlarıyla Bursa'nın geleceğini karartmayın!”

Şimşek, “mimarsız mimarlık, plansız şehircilik yapmayın unutmayın: bursa hepimizin!” diyerek tepkisini yineledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.