Milli Şair Akif'e vefa

Milli Şair Akif'e vefa

Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nin düzenlediği İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma programında öğrenciler, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u şiirleriyle andı

Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nin düzenlediği, İstiklal Marşımızın Kabulünü Kutlama ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı'nı Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Programa Vali Yakup Canbolat, Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Bayram Sade, Cumhuriyet Anadolu Liseli Müdürü Salih Atçeken, Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileriyle çok sayıda davetli katıldı. Programın açılışında konuşan Cumhuriyet Anadolu Lisesli Müdürü Salih Atçeken, İstiklal Marşı'nın önemine değinerek, "23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasından sonra, istiklal mücadelesi verecek olan yeni meclis, Anadolu insanında tutuşan kurtuluş heyecanını koruyacak, orduya moral verecek milli bir marşın eksikliğini hissederek, yurt çapında bir İstiklal Marşı yazma yarışması düzenlemeye karar verdi" ifadelerini kullandı.

48 SAATTE ÖLÜMSÜZ MARŞI YAZDI

Atçeken, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı'nın kabulü hakkında şunları söyledi: "Mehmet Akif, bu yarışmaya katılmadı. Çünkü, seçilen şiire ödül verilecek olmasını doğru bulmuyordu. O, milletin bağımsızlığının sembolü olacak, ordumuza moral verecek, vatanımızın semalarında yankılanacak İstiklal Marşı karşılığında, para almayacak kadar asil ve ilkeli idi. Fakat daha sonra, hatırını kıramadığı arkadaşlarının ısrarı ve ödülün bir hayır kuruluşuna bağışlanması sözü üzerine, Tacettin dergâhına çekilerek, 48 saatte bu ölümsüz şiiri yazdı. Seçici kurul ve ordu komutanlarınca çok beğenilen şiir, Meclis'in 1 Mart günü yaptığı ikinci oturumda görüşüldü. Meclis Başkanı Mustafa Kemal'in söz vermesi üzerine, Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi kürsüye gelerek, sık sık alkışlarla kesilen Akif'in şiirini okudu. Akif, meclisteki bu oturuma mahcubiyetinden dolayı katılmamıştı. O gün oylama yapılmadı. Şiirle ilgili konuşmalar ve oylama, Meclis'in 12 Mart 1921 günü öğleden sonraki oturumunda yapıldı. Akif'in İstiklal Marşı şiiri, büyük çoğunluğun oylarıyla Milli Marş olarak kabul edildi. Âkif, ödül olarak tahsis edilen parayı, Hilâl-i Ahmer bünyesindeki bir vakfa bağışladı. O sırada, şairimizin sırtına giyeceği doğru dürüst bir paltosu bile yoktu. Birkaç gazeteci, ölümünden kısa bir süre önce Mehmed Akif' i ziyarete gitti. Sohbet sırasında söz bir ara, İstiklal Marşı'ndan açıldı ve değiştirilip değiştirilemeyeceği konuşuldu. Âkif hasta yatağından heyecanla doğruldu ve 'İstiklal Marşı bir daha yazılamaz, kimse bir daha İstiklal Marşı yazamaz, ben de yazamam!' dedi. Sonra derinden gelen bir sesle: 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!' diye dua etti. Güç veren manevi İstiklal Marşı, milletimizin bağımsızlık mücadelesinde kendisine sızlığı, egemen unsurların en önemlilerindendir. Milletimiz; vatanı, bayrağı, devleti, babağımsılığı, egemenliği ve kutsal değerleri söz konusu olunca, canını hiçe sayarak mücadeleye Çanakkale'de, ikincisini girişen ve asla etmeyen asil bir millettir. Onun bu değerlerine ve kutsalına saldırı ya da ihanet edilirse, bu milleti hiçbir kuvvet  hiçbir kuvvet durduramaz."

ÖĞRENCİLERE ÖDÜL

Açılış konuşmasının ardından Cumhuriyet Anadolu Liseli öğrencileri, Mehmet Akif Ersoy'un Küfe Şiiri'ni sahneledi. Sonrasında çğrencilerin oluşturduğu 12 Mart Odotoryosu Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitlerine Şiiri'ni koro eşliğinde söyledi. Mehmet Akif Ersoy'un da canlandırıldığı etkinlikte Cumhuriyet Anadolu Lisesi çğrencileri seyircilerin arasında Mehmet Akif Ersoy'u canlandırarak Ersoy'un konuşmalarından kesitler canlandırdı. Programın sonunda merkz ilçelerinde yapılan İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Yarışması birincisi öğrenciler İstiklal Marşımızı okudu. Yarışmada birinci olan öğrencilere ödüllerini,  Vali Yakup Canbolat, Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Bayram Sade verdi.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.