"Milli Eğitim Müdürü neden atanmıyor?"

"Milli Eğitim Müdürü neden atanmıyor?"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Konya gibi büyük bir ilin İl Millî Eğitim Müdürlüğü görevinin uzun süredir boş kalmasının nedeni nedir? diye sordu

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin haklarını aramaları için ve Konya Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili basın açıklamaları yaparak Milli Eğitim Bakanı'na soru önergeleri verdi. Kalaycı yaptığı açıklamada, "Bu yıl birçok vilayetimiz sel, fırtına, don, kuraklık gibi afetlere maruz kalmıştır. Konya’da da başta kuraklık olmak üzere yıl içerisinde çeşitli afetler yaşanmıştır. Yaşanan bu afetler nedeniyle çiftçilerimizin ürünlerinde önemli boyutta hasar oluşmuş, ancak çiftçilerimizin zararları mevzuattaki katı hükümler uyarınca karşılanmamıştır. 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanunda afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlara ilişkin esaslar belirlenmiştir. Ancak, 2005 yılında çıkarılan 5363 sayılı Tarım Sigortası Kanununa göre belirlenen riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 2090 sayılı Kanundan yararlanamamaktadır. Ayrıca, tarım sigortası kapsamında olmayan risklerde de, 2090 sayılı kanuna göre yardım yapılabilmesi için çiftçilerin ürünlerinin, canlı-cansız üretim araçlarının ve tesislerinin değer itibariyle en az yüzde 40 oranında zarar görmesi, ayrıca bu zararı karşılayacak geliri bulunmaması ve borç alma imkanı olmaması gerekmektedir. Yüzde 40'dan az zarar görmesi halinde ise çiftçinin tarımsal faaliyetlerini devam ettiremeyecek ve geçimini sağlayamayacak duruma düşmesi gerekmektedir. Bu nedenle, afete maruz kalan çiftçilerin kayıpları genel olarak karşılanamamaktadır. Çiftçilerin ürünlerinin tamamı hasar gördüğünde bile, ürünlerin yanı sıra canlı-cansız üretim araçlarının ve tesislerinin toplam değeri üzerinden hasar oranı belirlendiğinden çiftçiye yardım yapılamamaktadır” dedi.

TARIM SİGORTALARI YETERSİZ

“Ülkemizde, sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği verilmesine rağmen tarım sigortaları çok az gelişme gösterebilmiştir” diyen Kalaycı, şunları söyledi: “Çiftçilerin ekonomik yönden zor durumda olmasının da etkisiyle sektörün prim üretme gücünün zayıf olması, tarım sigortaları konusunda eğitim ve araştırmaların yetersizliği, tarımsal işletme arazilerimizin küçük ve çok sayıda parselden oluşan bir yapıya sahip olmaları gibi nedenler tarımsal sigorta sektörünün geliştirilebilmesi için engeller oluşturmaktadır. Çiftçilerimizin afetler nedeniyle uğradığı zararın karşılanabilmesi amacıyla, MHP olarak hazırladığımız '20/6/1977 tarihli ve 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM’ye sunuyoruz. fetler nedeniyle ürünler, canlı-cansız üretim araçları ve tesislerin değer itibariyle en az yüzde 20 oranında zarar görmesi halinde çiftçiye yardım yapılmasını, ayrıca, tarım sigortası uygulamasının henüz yaygın hale gelmemiş olması da dikkate alınarak, 2012 yılında afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin meyve ağaçları ve ekili alanlarda oluşan hasar bedellerinin karşılanmasını öngörmekteyiz."

MİLLİ EĞİTİMİ MÜDÜRÜ NEDEN ATANMIYOR

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın Milli Eğitim Bütçe Görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmasında ise, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e şu soruları sordu: "Yeni eğitim sisteminin de uygulamaya konulduğu bir süreçte Konya gibi büyük bir ilin İl Millî Eğitim Müdürlüğü görevinin uzun süredir boş kalmasının nedeni nedir? Kamuoyunda olumlu bir intiba bırakan ancak yedi sekiz ay çalışıp rahatsızlığı beyanıyla görevinden ayrılan İl Müdür vekilinin ayrılmasında siyasilerin ya da yandaş sendikanın bir etkisi olmuş mudur? Konya İl Millî Eğitim Müdürlüğüne ne zaman atama yapacaksınız?  Meclise sunulan bir Hükûmet Tasarısına göre, meslek yüksek okullarının kapatılacağı, bazılarının meslek lisesine dönüştürüleceği ifade ediliyor. Şunu diyeceğim; adliyeleri kapat, askerlik şubelerini kapat, belediyeleri kapat, beldeleri kapat, köyleri kapat, her şeyi kapat, kapat nereye varacaksınız? Şimdi de yüksek okullara göz diktiniz. İlçelerimize kalkındıracak politikalar uygulamak varken niye her şeyi kapatmayı tercih ediyorsunuz? Bazı sınıflarda ders saati fazla olduğundan, taşımalı bir okula aynı köyden gelen diğer sınıflardaki öğrencilerin dersi olan öğrencileri beklemek zorunda kaldığı ifade edilmektedir. Bu husus bir mağduriyet oluşturmaktadır. Bu sorunu çözecek misiniz, nasıl?  2012 KPSS sorularının sızdığı iddialarıyla ilgili adli ve idari hangi işlem yapılmıştır? Soruyu hiçbir şekilde etkileyemeyecek düzeyde küçük ayrıntı ve farklılıklarla soruların bir dershane sitesinde ve PKK yandaşı sitelerde yer alması nasıl olmuştur? "

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.