Milletvekili Safi: Türkiye, Darbe Anayasasıyla Yönetiliyor (Özel)

Milletvekili Safi: Türkiye, Darbe Anayasasıyla Yönetiliyor (Özel)

AK Parti İstanbul milletvekili İsmail Safi, Türkiye’nin darbe anayasıyla yönetildiğini, bir çok değişiklik yapılmasına rağmen sembolik olarak da bu anayasadan Türkiye'nin tamamen kurtulması gerektiğini belirtti.

AK Parti İstanbul milletvekili İsmail Safi, Türkiye’nin darbe anayasıyla yönetildiğini, bir çok değişiklik yapılmasına rağmen sembolik olarak da bu anayasadan Türkiye'nin tamamen kurtulması gerektiğini belirtti. Safi, Türk toplumunun özgür bir iradeyle seçilmiş bir meclisin bu işi yapmasını istediğini kaydetti.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da “Kazakistan'ın İlk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Kazakistan'da Parlamenterizmin Gelişmesindeki Rolü” konulu konferansa katılan İstanbul milletvekili ve Türkiye-Kazakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Vekili Dr. İsmail Safi, Cihan Haber Ajansı’a anayasa çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni bir anayasa için baştan beri kararlılığını ortaya koyduğunu anlatan Safi, Erdoğan'ın çoğunluk gözetilmeden her partinin eşit temsil edildiği bir ortak komisyon kurulmasını önerdiğini kaydetti.

Safi, toplumdan gelen talebin yeni bir anayasa hazırlanması yönünde olmasına karşın, dört partiden uzlaşma beklenmesi sonucu gelinen noktanın istenilen seviyede olmadığını anlattı. Türkiye’nin darbe anayasıyla yönetildiğini, birçok değişiklik yapılmasına rağmen sembolik olarak da bu anayasadan Türkiye'nin tamamen kurtulması gerektiğini belirten Safi, Türk toplumunun özgür bir iradeyle seçilmiş bir meclisin bu işi yapması istediğini kaydetti.

Şimdiye kadar 59 madde üzerinde anlaşıldığını ve üzerinde anlaşılan maddelerinin meclisten geçirilebileceği konusunda Başbakan Erdoğan tarafından yapılan öneriyi hatırlatan Safi, meclisten geçirilecek maddelerde dört partinin de anlaşması gerektiği kararının işleri zorlaştırdığını belirtti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, “Bu 60 maddeyi Kenan Evren'i getirseydiniz, o da yazardı." açıklaması hatırlatılan Safi, yeni anayasayı yapmanın hiç de kolay olmadığını, yetki ve gücün Kenan Evren’de olduğundan istediği değişikliği istediği anayasayı yapabileceğini ancak demokrasilerde bunun o kadar kolay olmadığını söyledi. Safi, “Mecliste büyük bir çoğunluğa sahip olmamıza rağmen AK Parti, ama biz istiyoruz ki bu uzlaşmayla olsun, ortak kararla olsun.” dedi.

Safi, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in uzlaşma komisyonunun dağıldığını açıklamasına karşın yeni bir anayasa yapma konusunda mensubu olduğu AK Parti'inin kararlılığını sürdürdüğünü söyledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.