Milletvekili Özel (İş Güvenliği Paketiyle İlgili): Dağ Fare Doğurdu

Milletvekili Özel (İş Güvenliği Paketiyle İlgili): Dağ Fare Doğurdu

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı iş güvenliği paketiyle ilgili, "Dağ fare doğurdu." dedi. Özel, paketteki maddelerin önemli bir kısmının zaten çoktan yapılması gereken düzenlemeler olduğunu...

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı iş güvenliği paketiyle ilgili, "Dağ fare doğurdu." dedi. Özel, paketteki maddelerin önemli bir kısmının zaten çoktan yapılması gereken düzenlemeler olduğunu kaydetti.

Milletvekili Özel, İş güvenliği paketini birkaç kategoride değerlendirmek gerektiğini söyledi. Özel, bu pakette çoktan yapılması gerekip de bugüne kadar yapılmamış olanlar, olumlu ancak eksik atılmış adımlar ve hala hiçbir tedbir alınmamış ve pakette yer almayan düzenlemeler bulunduğunu söyledi.

Özel, “Ayrıca bizlerin dile getirdiği bazı hususlar da tamamen yanlış anlaşılarak Başbakan'ın önüne konmuş. Biz bir hususun altını çizmek için örnek olarak ihalelerinde kamuyu zarara uğratanların, kamu ihalesinden men edildiğini söylemiş ve bunu örnek vermiştik. Ancak bu işin doğrusu, madencilikte ölümlü kazaya sebebiyet verenin madencilik iş kolundan men edilmesidir. Üstelik çoklu ölümlere sebebiyet verenlerin, Soma'da, Ermenek'te olduğu, halihazırda büyük facialara sebep olan bu şirketlerin, aynı kurum kültürü ile aynı anlayış ile faaliyetlerine devam etmesi de kabul edilemez. Bunun için büyük facialarda bu şirketlerin o iş kolundan tamamen men edilmesi gerekir. Yine olumlu ama eksik atılmış adımlardan biri olan ödül-ceza sisteminin doğru tarif edilmesi gerekiyor. İş kazalarını gizleme ve ölümleri saklama önemli bir sorun. İş kazasında olan ölümlerin gizlenip, başka nedenlerin gösterildiği örneklerin çoğalması riskine karşı bu düzenleme doğru tarif edilmelidir.” diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Kimse üretim zorlamasında bulanamayacak" ifadesinin AK Parti Hükümeti'nin özelleştirme ve enerji politikaları ile doğrudan bağlantılı olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydetti. Özel, şöyle devam etti: “Bu hedefin yerine gelmesi için enerji politikalarında köklü değişikliklere gidilmeli. Bunun nasıl olacağının altının doldurulması gerekiyor. Nitekim, Soma bilirkişi raporu 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez'de üretim zorlamasını bir suç olarak açıkça yazmıştır. Ayrıca, maden kazasından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, taşeron çalışmayı bir emek sömürüsü, köle ticareti olarak nitelendirmişken, bugün paketi açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dayıbaşılık sistemini hiç anlamamış ve algılamamış olması, olayı anlamadığını gösteren ifadeler kullanılması, özel sektörde rödövansın kaldırılması ile dayıbaşılık sisteminin kalkacağının ifade edilmesi, olayın ciddiyetinden kopuk olunduğunun göstergesidir.”

Özel, kamu veya özel sektörde hala mücadele edilmek zorunda olan tüm sorunların kaynağı rödövansı ve taşeronu doğrudan kaldıracak ve yasaklayacak düzenlemeleri getirmedikçe, alınacak bütün önlemlerin havada kalacağını iddia ederken, "Rödövans varsa ölümler, taşeron sistem varsa da emek sömürüsünün önüne asla geçilemez.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.