Mhp'li Günal: İktidarın Amacı Hes'leri Ranta Çevirmek

Mhp'li Günal: İktidarın Amacı Hes'leri Ranta Çevirmek

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Antalya Milletvekili Doç.Dr. Mehmet Günal, HES'lerin denetimiyle ilgili 91.maddenin 2011'deki Torba Kanunda da yer alan bu maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve bu nedenle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini...

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Antalya Milletvekili Doç.Dr. Mehmet Günal, HES'lerin denetimiyle ilgili 91.maddenin 2011'deki Torba Kanunda da yer alan bu maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve bu nedenle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini bildirdi.

Mehmet Günal, yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti iktidarının esas hedefinin HES'leri ranta çevirmek olduğunu ifade etti. AK Parti iktidarının amacının HES'lerin denetimi değil, denetim şirketlerine işin verilmesi için açılacak ihalelerin rantı olduğunu iddia eden Günal, denetimin kamu eliyle yapılması gerektiğini, denetim elemanı yetersizse yeni kadrolar ihdas edilmesi gerektiğini kaydetti. Hem işveren hem denetleyen kurum Devlet Su İşleri(DSİ) olursa yapılacak ihalelerin şaibeli olacağını ve ilgililerin töhmet altında kalacağını vurgulayan Günal, DSİ'nin sadece denetim şirketi ve denetim işiyle ilgili standartlar ile usul ve esasları belirlemesi gerektiğini ifade etti.

Günal, "DSİ'nin denetim yetkisiyle ilgili bu madde Torba Kanunun içine neden geldi? Çünkü daha önce 13.02.2011 tarihli 6111 sayılı Kanunun 204.maddesiyle eklenen (f) bendinin 'denetimle' ilgili kısmında bir değişiklik yapılmış ve buna istinaden 16.05.2011 tarihli Resmi Gazetede DSİ ile ilgili yönetmelik yayınlanmıştı. Fakat Anayasa Mahkemesi bu uygulamayı iptal etti. Çünkü burada da denetim işlerini özel sektöre devretme öngörülüyordu. İptal gerekçesi ise Anayasa'nın 128'inci maddesine aykırılık. Anayasa'nın 128'inci maddesi 'Kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar veya kamu görevlileri eliyle yaptırılır." dedi.

AK Parti yönetimi sadece denetimin sonucundaki yaptırımı kendilerine alarak kurtardık diye baktıklarını ileri süren Günal, peki, bu durumda ne oluyor? hem işi veren, ihaleyi veren, ihalenin sonuçlarını belirleyen DSİ olacağını savundu. Gülan, şu bilgileri verdi: "Hizmetin parasını siz ödemiyorsunuz. Devlet bir ihale açsa anlayacağım. Bir özel şirket HES yapmış, bunlarla ilgili denetim yapılacak. Bu denetim işleminin parasını ilgili HES şirketi ödeyecek. Bakanlık ihaleyi açıyor, işi kime vereceğine karar veriyor, sonra parasını o şirketten alıp denetim şirketine ödüyor. Böyle bir şeyi ben hayatımda ne duydum, ne gördüm. AK Parti nasıl bir şey yapıyor ben anlamıyorum. AK Parti'nin işi gücü rant. Öğrendik ki 833 adet şu anda özel sektörün devam eden projesi var yani bunun her biri denetlenecek, mevcutta da 832 depolama var, DSİ'nin de 622 tane yaptığı var. Yani, nereden baksanız bin 500'e yakın bir şirketin denetlenme potansiyeli var. El insaf, el vicdan! Hem işi veren hem denetleyen hem parasıyla uğraşan hem standartlarını koyan aynı yer olur mu? Gerçekten çok garip böyle bir şey nasıl buraya yazılıp da getiriliyor hâlâ anlayabilmiş değilim."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.