MHP Konya Milletvekili Bal'ın açıklamaları

MHP Konya Milletvekili Bal'ın açıklamaları

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Anayasa uzlaşma Komisyonu’ndan mutabakat çıkmamasının nedeninin AK Parti’nin başkanlık sistemi dayatması olduğunu belirtti

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Anayasa uzlaşma Komisyonu’ndan mutabakat çıkmamasının nedeninin AK Parti’nin başkanlık sistemi dayatması olduğunu belirterek, “Şimdi buna AK Parti vade biçiyor, ‘şu tarihe kadar olmazsa ben kendi anayasamı getireceğim’ diyor. Milletin iradesi AKP’nin çantasında keklik değildir. Dolayısıyla AKP oyun içinde oyun oynuyor. Bu oyunun MHP olarak biz farkındayız ve bozmaya da muktediriz” dedi.

Bal, Meclis’te gazetecilerin yeni anayasa sünecine ilişkin sorularını cevaplandırdı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarının 8 Nisan tarihiyle bitirileceğine ilişkin bilgiler yayıldığını ancak bu bilginin yanlış olduğunu belirten Bal, “Uzlaşma Komisyonun kendi kabul etmiş olduğu çalışma usulüne ilişkin bilgilerle ve kurallarına göre devam ettirmektedir. MHP daha önce temel hak ve hürriyetlerde olduğu gibi, yürütme, yasama ve yargı bölümlerinde olduğu gibi bu bölümde de hazırlıklarını çok önce tamamlamıştır. Muhtemelen bütün partiler saat 17.00 civarında teslim ediyor. MHP de saat 17.00 civarında görüşlerini, önerilerini Komisyona sunacak” diye konuştu.
Komisyonun ne kadar çalışacağının sorulması üzerine Bal, “Uzlaşma, müzakere demektir. Müzakere zaman alacaktır. Makul bir sürede tamamlamayı MHP hedefliyor” dedi. Üzerinde uzlaşma sağlanamayan ancak daha önce çok tartışılan konudaki önerileri de verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine Bal, bu konuların zaten ‘uzlaşılamayan bölümler’ olarak kayda geçtiğini söyledi.

“KOMİSYONUN BÜYÜSÜ BOZULDU”

Anayasa uzlaşma Komisyonu’nun başlangıçta çok güzel bir heyecanla çalışmalarını yürüttüğünü ancak iki nedenden dolayı komisyonun büyüsünün bozulduğunu belirten Bal, ‘temel hak ve hürriyetler’ bölümünden sonra, yasama, yürütme ve yargı bölümlerine geçildiğinde AK Parti’nin ‘başkanlık sistemi’ dayatması nedeniyle mutabakat sağlanamadığını söyledi. Bal, “Temel hak ve hürriyetler dışında mutabakat sağlanamamasının temel nedeni AKP’nin başkanlık sistemini dayatmasıdır. Anayasa Uzlaşma Komisyonun geniş manada mutabakat sağlayamamasının nedeni de başkanlık sistemidir” dedi.

İkinci sorunun ise, dört parti bir masada Anayasa çalışması yaparken AK Parti’nin başka mecralarda demokratik değerlerle örtüşmeyen bir süreç başlatması olduğunu ifade eden Bal, şöyle devam etti:
“Bunun adına ‘İmralı süreci’ dedi, biz ‘PKK süreci’ dedik. PKK gibi bir terör örgütü ile onun mahkum olmuş elebaşı ile Anayasa yapmaya kalktı. Dolayısıyla Komisyonun büyüsünün bozulmasını temel sebeplerinden birisi de budur. Şimdi buna AK Parti vade biçiyor, ‘şu tarihe kadar olmazsa ben kendi anayasamı getireceğim’ diyor. Getir, bu milletin feraseti var, bu milletin aklı selimi var, bu millet Kurtuluş Savaşı yapmış bir millet. Tekrar Kurtuluş Savaşına mecbur ve mahkum kalmamak için sağduyusuyla hareket edecek, milli bütünlüğünü, milli varlığını koruyabilecek ferasetli bir sonuca elbette ulaşacaktır. Milletin iradesi AKP’nin çantasında keklik değildir. Dolayısıyla AKP oyun içinde oyun oynuyor. Bu oyunun MHP olarak biz farkındayız ve bozmaya da muktediriz” dedi.

Bal, bugün saat 17.00’de Anayasa’nın başlangıç bölümü, ilk 10 madde ve geriye kalan mali hükümlerle ilgili görüşlerini vereceklerini belirterek, “İlk üç madde aynen kalmalıdır, MHP’nin önerisi budur. Başlangıç bölümünü de saat 17.00’de açıklayacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.