Mezunların iş bulma süreleri bir yılı aşıyor

Mezunların iş bulma süreleri bir yılı aşıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ulusal Veri Yayımlama Takvimi’nde yer almayan “Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2021” verilerini kamuoyu ile paylaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2021” verilerini kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan veriler ile ilgili olarak 2011-2020 yılları arasında Türkiye’de bir yükseköğretim programından mezun olan bireylerin kayıtlı istihdam oranları, mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süreleri ve aylık ortalama kazançlarının hesaplandığı ifade edildi. Bölümler ile ilgili ayrı ayrı veriler paylaşılırken, veriler içerisinde iş bulma sürelerinin bir yıldan fazla olması ise dikkat çekti.

EN YÜKSEK İSTİHDAM ORANI SAĞLIK VE REFAH LİSANS ALANINDA

TÜİK’ten paylaşılan verilere göre herhangi bir lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı yüzde 71,1 olarak açıklanırken, bu oranın herhangi bir ön lisans mezunları içerisinde ise yüzde 63 olarak gerçekleştiği ifade edildi. Lisans mezuniyet alanlarına göre bakıldığında ise yüzde 82,7 ile sağlık ve refah mezunları başı çekerken, yüzde 77,8 ile eğitim, yüzde 77,8 ile mühendislik, imalat ve inşaat, yüzde 76,7 ile bilişim ve iletişim teknolojileri ve yüzde 72,3 ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik bölümlerinden mezun olanlar başı çekti.

ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANINDA BAŞI MÜHENDİSLİK, İMALAT VE İNŞAAT ÇEKİYOR

Ön lisans mezuniyet alanlarına göre kayıtlı istihdam oranları baz alındığında yüzde 71,3 oran ile mühendislik, imalat ve inşaat alanları başı çekerken, ardından yüzde 66 ile tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik, yüzde 65,8 ile bilişim ve iletişim teknolojileri, yüzde 65,2 ile matematik ve istatistik ve yüzde 64,3 ile ise iş, yönetim ve hukuk başı çekti.

EN YÜKSEK İSTİHDAM ORANI BULUNAN ÖN LİSANS PROGRAMI PARAMEDİK

Ön lisans alanında en yüksek istihdama sahip olan bölümlere göre başı çeken bölüm yüzde 97,1 ile paramedik olurken, ardından yüzde 97 ile ambulans ve acil bakım teknikerliği, yüzde 92,1 ile polis meslek eğitimi, yüzde 87,9 ile endüstriyel otomasyon ve yüzde 86,7 ile de elektronik haberleşme önde gelen bölümlerden oldu.

LİSANS MEZUNLARI 13,6, ÖN LİSANS MEZUNLARI İSE 14,8 AYDA İŞ BULUYOR

Hem mezuniyet alanlarına göre hem de bölümlere göre verilere yer verilen verilerde, mezunların iş bulma süreleri de yer aldı. Lisans mezunlarında ortalama iş bulma süresi 13,6 ay olarak gerçekleşirken, bu süre ön lisans mezunları için 14,8 ay olarak hesaplandı.

BÖLÜMLER ARASINDA EN YÜKSEK İSTİHDAM İŞİTME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİNDE

Lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdam oranlarına sahip bölümlere ilişkin detaylı verilere de yer verilirken, en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümlerin başında, yüzde 96,6 ile işitme engelliler öğretmenliği bulunurken, ardından yüzde 95,5 ile aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği, yüzde 95,4 ile zihin engelliler öğretmenliği, yüzde 94,4 ile görme engelliler öğretmenliği ve yüzde 94,3 ile de çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği bölümler arasında kayıtlı istihdam oranlarında başı çekti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.