Meydanda yankılanan çekiç sesleri mazide kaldı

Meydanda yankılanan çekiç sesleri mazide kaldı
Bir zamanlar Ahırlı ilçesinin esnaf sayısı yönünden bölgede bir numara olduğunu söyleyen Ahırlı İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Güleryüz, ilçe merkezinde faaliyet gösteren demircilerin çekiç seslerinin bugün bile özlemle anıldığını söyledi.
Yaptığımız söyleşide Ahırlı’nın gelişmesi ve sorunlarının çözümü için İl Genel Meclisi’nde büyük bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Güleryüz, “Ahırlı’nın yıllardır ihmal edilmesinin bedelini çok acı ödedik. Ama İnşallah yapacağımız çalışmalar ve üreteceğimiz projeler ile bu sorunu ortadan kaldıracağımıza inanıyorum” dedi.
İnşallah bundan sonra sesimiz duyulur
Konuşmasına Ahırlı’nın tanıtımı için yaptığımız çalışmaya teşekkür ederek başlayan Güleryüz; Öncelikle Ahırlı’yı tanıtmak için bize zaman ayıran Merhaba Gazetesi’ne ve Konya TV’ye tüm ilçe halkımız adına şükranlarımı sunuyorum. Ahırlı ve yöresinin gerçekten çok güzel bir şekilde tanıtılmaya ihtiyacı vardı. Yıllardır bu şekilde geniş kapsamlı olarak hiçbir yayın organında yer almayan Ahırlı’nın bundan sonra kaderinin değişeceğine inanıyorum. Çünkü bizim sesimiz olan sizler sayesinde gerek sorunlarımızı gerek dışarıda yaşayan ilçe halkımıza kendimizi anlatma imkanı bulacağımıza inanıyorum. İnşallah bu yayından sonra ilçe halkımız sorunlarımıza sahip çıkar ve Ahırlı için çalışan herkese destek olur.
Burada eskiden hizmet veren esnaf sayısı hiçbir yerde yoktu
İlçenin tarihi konusunda da kısa bir açıklama yapan Güleryüz, Ahırlı’nın tarihini mutlaka büyüklerimiz dile getirmiştir. Ama ben kısa bir şekilde anmak istiyorum. Ahırlı’da ben ortaokula giderken 50 civarında demirci, 25–30 civarında tane terzi vardı. 15 adet kasap, 25’in üzerinde bakkal dükkânı vardı. Şu an sadece yaşlı bir amcamız terzilik, yine yaşlı bir amcamızda demircilik yapıyor. Birkaç tane de market kaldı. Çocukken hemen her evde leblebi çekiliyordu. Bir Salıpazarı Pazartesi akşamından Salı akşamına kadar sürerdi. 15 kasabımız, sadece Salı günleri adam başı 10’ar keçi keserdi. Yani günlük ortalama 150 keçi kesilir satılırdı. Bugün ne yazık ki bu güzelliklerin ve iş yerlerinin hiç birisi kalmadı. Her ilçede olduğu gibi bizde yaşanan göç ve unutulan geleneklerimizden acıda olsa nasibimizi aldık.
İlçe sakinlerimiz sorunların çözümünde tek vücut olmalı
Ahırlı İl Genel Meclisi üyesi olarak çalışmalarını da değerlendiren Güleryüz, Ahırlı için çalışmalarımızı Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve tüm ilçe sakinlerimiz ile el birliği içerisinde sürdürdüklerini söylerken her Ahırlı sakininin de sorunların çözümü için bir şeyler yapmasını istedi. Bu yıl karar verip bütçelendirdiğimiz Ahırlı ile Karacaköy arasındaki bağlantı yolumuzun asfaltlanması, Kayacık Sandık yolu dediğimiz devlet yoluna bağlanan yolu asfaltlama kararı aldık. Burada geçimini tarımdan sağlayan sakinlerimiz Suğla Gölü’nün arazisi kullanılıyor. Suğla’da ekip dikerek ne kazandıysa bir yıl onun geliri ile geçiniyor. Fakat 2 yıldır bu araziyi su basıyor. 50 dekarda 3–4 bin TL zararı ver her vatandaşın. Burası devletin arazisi olduğu için ecri misil vergisi alınıyor. Bu zaten bir sıkıntı oluyordu. Birde üst üste yaşanan sel felaketi daha çok zarar verdi. İnşallah bu sular çekilir de vatandaşımız buraları tekrar ekerek bu zarardan kurtulur.
Ahırlı denilince akla yaylalar geliyor
Ahırlı’da yayla turizminin hayata geçirilmesi için çok güzel bölgeler olduğunu bunların değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Güleryüz, üç yaylamız var. Badem Yaylası, Aşağı Yayla, Sülek Yaylası. Buralarda yaklaşık 125 ev var. Sülek Yaylamızı yayla turizmine ve kış sporlarına açmak için belediye başkanımız kendi şahsi gücüyle yatırım yapmaya çalışıyor. Burada belediye başkanımıza gerçekten destek vermek gerekiyor. Şimdi Ahırlı’nın nüfusu çok düştü. Halen göç veriyor. 15–16 bin Ahırlılı Konya’da oturuyor. Toplam nüfusu 26–27 bin ama şu an Ahırlı’da ikamet eden bin kişi yok. Bu kadar kalabalık bir nüfusa sahip olmamıza rağmen bu derece yalnız kalmamız kabul edilemez. Türkiye’nin neresinde yaşarsa yaşasın her Ahırlılı mutlaka kendi çapında bir şeyler yapmalı.
Çünkü biz anlatıldığı kadar karamsar bir ilçe değiliz. Eğitim alanında yakaladığımız başarı, yetiştirdiğimiz isimler bizim her zaman gurur kaynağımız olmuşlardı. Bizim burada tahsile önem verildi. Eski sanayicilerimizden, esnafımızdan bir tek kişi kendi zanaatını devam ettirmek yerine çocuklarını okuttu. Bunun sonucunda da milletvekili, doktor, üst düzey komutanlar ve önemli görevlerde bulunan birçok üst düzey bürokrat hemşehrimiz var. Biz de bununla övünüyoruz, nüfusumuz ne kadar düşmüş olsa da tahsil görenlerimizin sayısı oldukça yüksek.
Su sorununu çözümü için çaba harcıyoruz
Köylerimizin birçoğunun su depolarının bakımını yaptırdıklarını ve gençlerin tarıma yönelmeleri için önemli projelerinin olduğunu da sözlerine ekleyen Güleryüz, “Kayacık köyümüze yeni bir su deposu yaptırdık. Köylere hizmet götürme projesi kapsamında birçok yere parke taşı döşettik. Şu an etüt çalışmaları devam eden hayvan sulama bölgemiz var. Tarımsal ve hayvansal sulamaları buradan yaptırmak üzere bir gölet yaptıracağız. Akkise ilçemizde de yaylaların ortasını gölet bölgesi olarak tespit ettik. Yapacağımız göletlerle hem tarımsal verimi artırıp, organik tarıma halkımızı yönlendireceğiz, hem de ekonomimize daha çok katkı sağlamış olacağız. Gençlerimiz daha çok tarıma yönelecekler.
Ahırlı ilçemizin Sülek Yaylası’nda şu an oturan 30’un üzerinde ev var. Yazın bu sayı daha da artıyor. Fakat ahırlı merkez muhtarlığına tecil olmadığı için buraya yol aldıramıyoruz. Ahırlı Merkez Mahallesi muhtarı burası için bir yazı yazdı. Buraya bir tecil yaptırır ve 6–7 kilometrelik yol açarsak, yayla turizmi açısından çok faydalı olacaktır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.