Mevlana’yı daha iyi anlamalıyız

Mevlana’yı daha iyi anlamalıyız

Prof. Dr. Emine Yeniterzi, Mevlana’yı insanların yeterince anlamadığını belirterek, insanların Mevlana’yı daha iyi anlaması için mutlaka mesneviyi okuması gerektiğini söyledi.

Selçuk Üniversitesi Araştırma Enstitüsü’nün Şeb-i Arus etkinlileri kapsamında düzenlediği “Mevlana Araştırmalarında Kaynak Kullanımının Önemi” konulu panel Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele Selçuk Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrenci katıldı. Panele Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Köstüklü başkanlığında gerçekleşti. Diğer panelistler ise şöyle: Mevlana Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Yeniterzi, Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Öz. Mevlana araştırmalarında kaynak kullanımının önemi konulu konferansta Mevlana araştırmalarında kullanılan kaynakların önemine dikkat çekildi. Panele başkanlık yapan Prof. Dr. Nuri Köstüklü, Mevlana araştırmaları için birçok kaynak bulunduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet, arşivlerinde çok sayıda Mevlana hakkında bilgi bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Köstüklü, “Öncelikle Mevlana araştırmalarında Mevlevilik araştırılmalıdır. Mevlevilik araştırmaları ise Mevlevihaneler araştırılarak ve o dönemki süreli yayınlar ile bilgiye ulaşabiliriz. Ayrıca Sultan Veled’in hatıratları gibi arşivler çok önemli bilgiler verir” dedi. Araştırmalarda sağlam bilginin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Köstüklü, “Bilgiye dayanmayan düşünceler sağlıklı düşünceler değildir. Bu nedenle bilgilerin kaynaklarının sağlam olması gerekir. Okul kitaplarında kaynaklara bakıldığı zaman Avrupa’nın çok gerisinde olduğumuzu görüyoruz. Yani biz Avrupa ülkelerine göre az kaynak kullanıyoruz ve daha az düşünmüş oluyoruz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Emine Yeniterzi ise Mevlana’yı insanların yeterince anlamadığını ve sadece internet gibi kulaktan dolma bilgiler ile tanıdığını belirtti. Mevlana’yı tanımak için insanların roman okuduklarını ve bunun yanlış olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yeniterzi, “Mevlana hakkında birçok roman çıktı, en son Şems-i Tebrizi ve Mevlana hakkında çıkan romanlar çok büyük ilgi gördü. Ancak Mevlana romanlar ile anlaşılmaz. Mevlana’yı tanımak için önce Mesnevi’nin okunması gereklidir” dedi.
Mesnevi’nin hayata dair birçok yardımcı olduğu konu olduğunu belirten Prof. Dr. Yeniterzi, “Mesnevi’yi okuyarak insanlar Mevlana’yı anlayabilirler. Ayrıca Mesnevi’de insan yaşayışına yardımcı olacak birçok unsur var. İnsanlara tavsiyeler yer alıyor. Sevgi, hoşgörü, bilginin önemi, güzel ahlak gibi birçok konuda tavsiyeler yer alıyor. Mesnevi ile yeni yetişen gençliğe eğitimler verilebilir” diye konuştu. Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Yusuf Öz’de İbn-i Farabi, Nasrettin Hoca ve Mevlana hakkında yaptıkları araştırmaları sundu ve Mevlana hakkında yapılan araştırmaların Konya için büyük bir hizmet olduğunu söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.