‘Mevlâna’ya ilk adım
MÜHENDİSLİK VE EĞİTİM İLE BAŞLIYOR
KAMPÜS, BEYHEKİM’İN YANINA KURULACAK
Tadilat çalışması yapılan eski Truva AVM’yi kampüs kuruluncaya kadar geçici eğitim binası olarak değerlendireceklerini kaydeden Prof. Dr. Bahattin Adam, “Beyhekim Sağlık Kompleksi’nin yanına kurulacak kampüsümüzün şu anda avam projesi çiziliyor. Kampüsümüz, 450 bin metrekare arsa üzerine kurulacak. Tıp Fakültesi ve Uygulama Hastanesi hariç, bütün eğitim ve idari birimlerimiz orada olacak” dedi.
TIP VE 400 YATAKLI HASTANE
“Aydınlıkevler’de 400 yataklı üniversite hastanesi projemiz var. Bu yıl mayıs veya haziran ayında 41 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulacak projemizin temelini atmayı planlıyoruz” diyen Adam, uluslararası alanda yarışan bir üniversite olmayı hedeflediklerini vurguladı. Adam, “Rakiplerimizin gelişmiş ülkelerdeki üniversiteler olmasını hedefliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
2010-2011 Akademik Yılı’nda iki fakültesine öğrenci almaya hazırlanan Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam ile yürütülmekte olan tadilat projeleri arasında konuştuk.
Çetin ORANLI
Yükseköğrenimde yeni soluk: Mevlâna Üniversitesi…
Gevher Sultan Eğitim Araştırma, Kültür ve Sağlık Vakfı (GESAV) tarafından kuruluş işlemleri yürütülen ve 7 Temmuz 2009 tarihli resmi gazetede yayımlanan ilgili kanunla resmen faaliyete başlayan Mevlâna Üniversitesi, 2010–2011 Akademik Yılı’nda iki fakülte öğrencilerini kabul etmeye hazırlanıyor. İlk etapta tadilat çalışmalarını yürüttüğü eski Truva Alışveriş Merkezi’nde faaliyetlerini yürütecek olan Mevlâna Üniversitesi, Yazır bölgesinde Beyhekim Sağlık Kampüsü’nün yanına 450 bin metrekare arazi üzerine kuracağı eğitim kampüsü ile fiziki yapı ve eğitimde iddialı bir eğitim kurumu haline gelecek. Daha önce Konya Vakıf Hastanesi Başhekimi olarak da tanıdığımız Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam ile yürütülen tadilat çalışmaları, üniversite ve hedefleri üzerine konuştuk. (Ç. O)
BAHATTİN ADAM KİMDİR?
1961 yılında Elazığ'da doğdu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde akademik ve idari görevlerde bulundu. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başhekimlik ve dekanlık yaptı. Aynı üniversitede Rektör Yardımcılığı görevini üstlendi. 2004 yılında TSTV Konya Hastanesi’nde genel direktörlük görevine getirildi. 17 Aralık 2009’da Mevlâna Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda bilimsel makalesi ve değişik alanlarda yayınlanmış kitapları bulunan Prof. Dr. Bahattin Adam, Türk Biyokimya, Klinik Biyokimya ve American Association For Clinical Chemistry derneklerine üye. Bahattin Adam, iyi derecede Almanca biliyor.
“ASIL KAMPÜSÜMÜZE GEÇİNCEYE KADAR BURADAYIZ”
* Bahattin Bey, Mevlâna Üniversitesi’nin kuruluş sürecinden bugüne hangi gelişmeler yaşandı. Bulunduğumuz yer olan eski Truva Alışveriş Merkezi’nde tadilat çalışmaları yürütüyorsunuz. Bu çalışmalar hangi aşamada?
— Mevlana Üniversitesi, Gevher Sultan Eğitim, Araştırma, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından kuruldu. 7 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete’de kuruluşa ilişkin kanunun yayımlanmasının ardından 17 Aralık 2009’da göreve atandık. İçerisinde bulunduğumuz eski Truva Alışveriş Merkezi’ni geçici eğitim binamız olarak düşünüyoruz. 3–5 yıl zaman kazanmak ve asıl kalıcı kampüsümüzü yapmak için burayı kiraladık. Bu alışveriş merkezinin proje müellifini bulduk, kendisi merkezin üniversiteye dönüştürülebileceği konusunda müsait olduğunu bize söyledi. Daha sonra proje müellifi tadilat projesi hazırlamaya başladı.
6 FAKÜLTE İLE AKADEMİK BAŞLANGIÇ
* İçinde bulunduğumuz bu eski alışveriş merkezinin yüzölçümü hakkında bilgi verir misiniz?
— 30 bin metrekare kapalı alana sahip. Burada eğitim ve idari birimlerin yanı sıra büyük bir spor alanı, sosyal mekânlar ve büyük bir kongre alanı da olacak. 5 ayrı sinemanın olduğu yeri kongre merkezi olarak düzenleyip kullanacağız. Bu binanın içinde 5 fakülte eğitim faaliyeti yürütecek. Eczacılık, hukuk, işletme, eğitim ve mühendislik fakülteleri bu binada, tıp Fakültemiz ise Aydınlıkevler’de yapılacak binada hizmet verecek. Tıp hariç diğer fakülteleri bu binanın içerisine yerleştirmiş olacağız. Şu anda çok hızlı bir şekilde tadilat çalışmalarını yürütüyoruz. Mart ayı sonunda üniversite binası, içerisine girilebilecek hale gelecek. Bir taraftan da demirbaş, ders araç-gereç alımları ile ilgileniyoruz.
* Bildiğimiz kadarıyla 6 fakülteden 2’si ile ilk etapta eğitime başlatıyorsunuz. Bunlar hangileri, alt birimleri neler ve neye göre belirlediniz?
— 6 fakülteden ilk aşamada hangilerini açacağımızı bulduğumuz kaliteli öğretim üyesine göre planladık. Bu doğrultuda 2 fakülte (mühendislik ve eğitim) açıyoruz. Mühendislik ve eğitim fakültelerinin bazı bölümlerinin eğitime başlamasına ilişkin ilgili dosyaları YÖK’e gönderdik. Mühendislikte bilgisayar (Türkçe ve İngilizce), elektronik (Türkçe ve İngilizce) olmak üzere 4 bölümde öğrenci alınacak. Eğitim Fakültesi’nde ise sınıf öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği ve ilköğretim matematik öğretmenliği ile yeni akademik dönemde öğrenci almaya başlayacağız. Diğer fakülteleri ise nitelikli akademik personel buldukça önümüzdeki yıllarda açmayı düşünüyoruz. 6 fakültenin yanı sıra yüksekokullarımız ve araştırma merkezlerimizde de akademik eğitim verilecek. Sağlık hizmetleri yüksekokulu, meslek yüksekokulu, fen bilimleri enstitüsü, sosyal bilimler enstitüsü, sağlık bilimleri enstitüsü ile Mevlâna Araştırma Merkezi üniversitemiz bünyesinde yer alacak. Mevlana Araştırma Merkezi’ni bütün fakülteler kadar önemli tutuyorum. Bildiğiniz gibi medeniyetler arası diyalog, Hükümet politikası olarak da yürütülüyor. Mevlâna Araştırma Merkezi’nin medeniyetler arası diyalog faaliyetlerinin de kurumsallaşmış bir merkezi olmasını planlıyoruz. Hazreti Mevlana, Yunus Emre, Ahmet Yesevi gibi kültürümüzü yoğuran manevi dinamiklerimizi tüm orijinalliği ile dünyaya tanıtacak akademik bir merkez oluşturmayı planlıyoruz. Ayrıca yeni kampüsümüzün içerisinde Mevlana Müzesi’nin mimarisinden esinlenerek yaşayan bir Mevlana Merkezi yapmayı düşünüyoruz.
400 YATAKLI HASTANE VE 450 BİN M2 ALAN ÜZERİNE KAMPÜS
* Üniversiteniz bünyesinde kurulacak Tıp Fakültesi ve Uygulama Hastanesi’ne ilişkin olarak ne gibi gelişmeler var, temeli ne zaman atacaksınız?
— Aydınlıkevler’de arsası alınmış olan Hastane Uygulama Projesi bu ay sonunda tamamlanacak. 400 yataklı üniversite hastanesi projemiz var. Bu yıl mayıs veya haziran ayında sonunda 41 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulacak projemizin temelini atmayı planlıyoruz.
* Beyhekim Sağlık Kampüsü’nün yanına kuracağınız üniversite kampüsü ile ilgili proje hakkında da bilgi verir misiniz?
- Beyhekim’in yanına kurulacak kampüsümüzün şu anda avam projesi çiziliyor. Kampüsümüz, 450 bin metrekare arsa üzerine kurulacak. Tıp Fakültesi ve Uygulama Hastanesi hariç, bütün eğitim ve idari birimlerimiz orada olacak.
BU YIL 500 ÖĞRENCİ ALACAĞIZ
* Mevlana Üniversitesi, ilk etapta kaç öğrenci ile akademik eğitime başlayacak?
— 2010–2011 Akademik Yılı için 500 YÖK’ten öğrenci talebimiz oldu. Sonraki yıllarda bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Ancak nihai hedefimiz 10 bin öğrenciyi geçmeyecek. Çünkü kaliteli eğitim vermek için çok hantal bir yapının oluşmaması lazım.
* Akademik anlamda önünüze ne gibi hedefler koydunuz?
— Burada uluslar arası alanda yarışmak istiyoruz. Rakiplerimizin gelişmiş ülkelerdeki üniversiteler olmasını hedefliyoruz. Bunun için de genç, dinamik, yurtiçinde iyi üniversitelerde veya yurtdışında master-doktora yapmış akademik personel bularak yolumuza devam etmek istiyoruz. Konyamızın mevcut potansiyeline dokunmadan, mümkün olduğunca yurtdışı veya Konya dışından öğretim elemanı temin etmek ana hedefimizdir. Sadece bununla da yetinmeyeceğiz; mümkün mertebe kendimiz de akademik personel yetiştireceğiz. Şimdiden araştırma görevlisi alıp yurtdışında master-doktora yaptırarak ülkemize kazandırma hedefimiz de var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.