Meslek liseleri değer kazanıyor

Meslek liseleri değer kazanıyor

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, son dönemde mesleki ve teknik eğitime olan ilginin artmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Yerel yerleştirme ile mesleki ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin ilk tercihlerindeki kuruma yerleşme oranları 2021’de yüzde 45,5 iken 2022’de yüzde 51,8’e çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi ve yerel yerleştirme sonuçlarını açıkladı. LGS merkezi sınavına katılan 1 milyon 31 bin 799 öğrenciden 188 bin 875'i sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirildi. MEB’in raporuna göre 2021’de ilk yerleştirmede doluluk oranı yüzde 77 olan mesleki ve teknik Anadolu liselerinde bu yıl kontenjanların yüzde 95’i doldu. Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, son dönemde mesleki ve teknik eğitime olan ilginin artmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Türkiye’de mevcut insan kaynağı ile sanayi işletmelerinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağı arasında ciddi bir nitelik uyuşmazlığı olduğunu, bu uyuşmazlığın da ancak iyi bir mesleki eğitimle ortadan kaldırılabileceğini ifade eden Kütükcü, şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanlığı’mızın açıkladığı verilere göre, mesleki ve teknik anadolu liselerinin doluluk oranı geçtiğimiz yıl yüzde 77 iken, bu yıl yüzde 95’e çıktı. Gençlerimizin mesleki ve teknik eğitime ilgisinin arttığını gösteren bu oran son derece önemli ve memnuniyet verici. Çünkü, Türkiye’nin geleceği nitelikli, yüksek katma değerli üretimde. Bunu da meslek liselerimizden mezun olan, hem teoride hem de pratikte iyi eğitim almış, üretimin içinde yetişmiş gençlerimizle birlikte başaracağız” dedi.

MESLEKİ EĞİTİME YAPILAN YATIRIMLAR, VERİLEN DESTEKLER ETKİLİ OLUYOR

Aynı zamanda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanlığını yürüten Kütükcü, mesleki eğitime ilginin artmasında meslek liselerine yapılan yatırımların da etkili olduğunu belirtti. Kütükcü, Türkiye’deki organize sanayi bölgelerindeki mesleki ve teknik Anadolu lisesi sayısının 85’e yükseldiğini, bu meslek liselerinde 61 binin üzerinde öğrencinin eğitim aldığını vurguladı. Kütükcü, “Devletimiz de meslek liselerimize önemli oranda destek vermeye başladı. Örneğin, organize sanayi bölgelerimizdeki özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde eğitim gören öğrencilere, öğrenci başına verilen destek bu yıl yüzde 60 artırıldı. Bu desteklerden OSB’lerimizdeki 50 özel mesleki ve teknik anadolu lisesinde okuyan 45 bine yakın gencimiz faydalanacak” dedi.

adsiz-004.jpg

MEHMET TUZA PAKPEN MTAL YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Konya Organize Sanayi Bölgesi içinde bir proje okulu olarak eğitim hayatına devam eden Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ilgili bilgi de veren Kütükcü, “Okulumuz, Konya Organize Sanayi Bölgemizin, sanayicilerimizin ve Milli Eğitim Bakanlığımızın desteği ile eğitim kalitesini her geçen yıl artırıyor. Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz bizim gözbebeğimiz. Okulumuzun eğitim alt yapısına sürekli yatırım yapıyoruz. Modern sınıflarımız, atölyelerimiz, spor tesislerimiz, yurdumuz ile öğrencilerimize geniş imkanlar sunuyoruz. Ücretsiz servis imkânı sunuyor, burs ve istihdam garantisi veriyoruz. Bu yıl okulumuz yine büyük ilgi gördü. Okulumuz Endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında yüzde 4.35, makine teknolojileri alanında yüzde 8.69, metal teknolojileri alanında yüzde 13.22’lik dilimden öğrenci alarak, emsal okullar arasında büyük başarı gösterdi” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 95’İ YERLEŞTİ

MEB, LGS sonuçlarına ilişkin "2022 LGS Kapsamında İlk Yerleştirme Sonuçları" ile "2022 LGS Merkezi Sınavla Yerleşen Öğrencilerin Performansı" başlıklı iki ayrı rapor hazırladı. Buna göre, LGS kapsamında tercih yapan 1 milyon 8 bin 139 öğrencinin yaklaşık yüzde 95’i ilk yerleştirmede tercihleri doğrultusunda bir ortaöğretim kurumuna yerleştirildi. Bu oran 2019’da yüzde 91,08, 2020’de yüzde 91,60, 2021’de yüzde 92 olmuştu. Öğrencilerin ikinci bir okul türü seçme zorunluluğu olmayan ilk üç tercihine yerleşme oranı ise 2021’de yüzde 92’iken bu yıl yüzde 94’e ulaştı.

YÜZDE 19 SINAV PUANI İLE YERLEŞTİ

2021-2022 eğitim öğretim yılında 8. sınıfı başarıyla tamamlayarak ortaokuldan mezun olan 1 milyon 236 bin 308 öğrencinin 1 milyon 31 bin 799'ı merkezi sınava katıldı. Bu öğrencilerden 188 bin 875'i merkezi sınav puanları ve tercihleri doğrultusunda sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirildi. Sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleşme oranı yaklaşık yüzde 19 olarak hesaplandı. 2021 yılında sınavla öğrenci alan eğitim kurumlarının doluluk oranları yüzde 95,2 iken, 2022 yılında doluluk oranı yüzde 98,4’e yükseldi. Mesleki ortaöğretim kurumları merkezi sınav puanına dayalı yerleştirmede öne çıktı. Mesleki ortaöğretim kurumlarında ilk yerleştirmede geçen yıl yüzde 77 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 95’e yükseldi. Yerel yerleştirmedeki tercihlerde de mesleki eğitime olan ilginin arttığı görüldü. Yerel yerleştirme ile mesleki ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin ilk tercihlerindeki kuruma yerleşme oranları 2021’de yüzde 45,5 iken 2022’de yüzde 51,8’e; Anadolu liselerinde yüzde 52,9’dan yüzde 56,3’e ve Anadolu imam hatip liselerinde yüzde 55,5’ten yüzde 57,1’e yükseldi. En fazla yükseliş meslek liselerinde oldu.

 ‘DÖNÜŞÜMÜN GÖSTERGESİ’

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimde kontenjanlardaki doluluk oranının artışıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bu durum, mesleki ortaöğretimde yaşanan dönüşümün öğrenci tercihlerine de yansıdığının bir göstergesi.” dedi. LGS kapsamında yapılan yerleştirme sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Bakan Özer şöyle konuştu: “Bu yıl 8. sınıftan mezun olan 1 milyon 236 bin 308 öğrencinin 1 milyon 31 bin 799'u Merkezi Sınav'a katıldı ve 1 milyon 8 bin 139 öğrenci, ilk yerleştirme için tercihte bulundu. Bu öğrencilerden 951 bin 703'ü yani yaklaşık yüzde 95'i, tercih ettiği okullardan birine yerleştirildi. 2021 yılındaki ilk yerleştirme döneminde tercih yapan öğrencilerden yüzde 93'ünün ortaöğretim kurumlarına yerleştirildiği dikkate alındığında bunun önemli bir iyileştirme olduğu görülüyor. Bu süreç, ilk adımda daha fazla öğrencinin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesi ve yerleştirme sürecine yönelik memnuniyetin artırılması açısından olumlu bir gelişme."

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.