Mersin Serbest Bölgesi Kan Kaybetmeye Devam Ediyor

Mersin Serbest Bölgesi Kan Kaybetmeye Devam Ediyor

Mersin Serbest Bölgesi’nin ticaret hacmi, özellikle Rusya ile yaşanan krizin etkisiyle geçen yıla göre yarı yarıya düştü. 2016’nın ilk ayında bölgedeki ticaret hacmi, geçen yılın Ocak ayına göre yüzde...

Mersin Serbest Bölgesi’nin ticaret hacmi, özellikle Rusya ile yaşanan krizin etkisiyle geçen yıla göre yarı yarıya düştü. 2016’nın ilk ayında bölgedeki ticaret hacmi, geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 55, Aralık ayına göre ise yüzde 26 geriledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Ocak Bülteni’nde yer alan veriler, Mersin Serbest Bölgesi’nin kan kaybetmeye devam ettiğini ortaya koydu. Özellikle Rusya krizinin etkisiyle büyük oranda düşen bölgenin ticaret hacmi, Türkiye’nin etrafında bulunan ülkelerde yaşanan savaş ve iç karışıklıklardan da olumsuz etkilendi. Bültende yer alan verilere göre, Mersin Serbest Bölgesi’nin 2016 yılı Ocak ayındaki toplam ticaret hacmi, geçen yıla göre aylık bazda yüzde 55 azalarak yaklaşık 188 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk ayında bölgede ticaret hacminde geçen yıla göre aylık bazdaki gerilemede Rusya Federasyonu ile yaşanan krizin etkisiyle meyveler sektörü etkili oldu. Demir-çelik sanayi mamulleri ise bölgedeki ticaret hacmindeki daralmada payı olan bir diğer sektör oldu.

Aylık bazda bölgede ticaret hacmindeki gelişmeler incelendiğinde ise önceki yılın Aralık ayına göre ticaret hacminde yüzde 24’lük azalış gözlendi. Söz konusu daralmada kimya sanayi mamulleri, meyveler ile demir çelik sanayi mamulleri etkili oldu.

Yılın ilk ayında bölgedeki ticaret hacmi işlenmiş petrol ürünleri hariç olarak değerlendirildiğinde de geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 58’lik azalış yaşandı. Bu azalışla bölgenin ticaret hacmi yaklaşık 175 milyon dolara geriledi. 2016’nın Ocak ayında, 2015 Aralık ayına göre ise yüzde ticaret hacmi 26’lık azalış kaydetti. Söz konusu dönemler için ticaret hacmindeki gelişmeler sektörel bazda incelendiğinde, meyveler, demir-çelik sanayi mamulleri ile kimya sanayi mamulleri ticaret hacminin hem geçen yılın Ocak ayına göre hem de bir önceki aya göre ticaret hacmindeki daralmada etkili olan sektörler oldu.

Öte yandan, bölgenin ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Amerika, Afrika ve Avrupa ülkelerinde azalış, Asya ve Türkiye’de artış oldu.

2016 yılının Ocak ayı sonu itibariyle Mersin Serbest Bölgesi’nde toplam 7 bin 145 kişi istihdam edilirken, 2015 yılının aynı ayına göre bölgedeki istihdam yüzde 9 azaldı. 316’sı yerli, 90’ı yabancı ve 33’ü yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 439 firma faaliyette bulunduğu bölgede, firma sayısı geçen yıla göre önemli bir değişim göstermedi. Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında ise yüzde 87’sinin Türkiye’den bölgeye, yüzde 13’ünün de yurt dışından bölgeye yapıldığı görüldü.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.